Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Újabb sértő és valótlan tényállítás a Rendészeti Védegyletről

2009.09.17

Kép A Rendőrségen folyamatban lévő szervezeti változások és átszervezések kapcsán egy RKDSZ nevű szervezet a saját honlapján a Rendészeti Védegyletre vonatkozóan sértő, valótlan tényt állít. A nevezett szervezet képviselője, illetve a honlapjának felelőse a Rendészeti Védegylet jó hírnevének sérelmére, a sajtó nyilvánosság előtt valótlan tényt közöl az alábbiak szerint: 

„Vágóhídra vitte tagságát az RV az FRSZ és a BRDSZ. A rendőrség újabb átszervezésekre készül, amelyet gazdasági okokra hivatkozva kívánnak végrehajtani és amelyhez asszisztált is három érdekképviselet is. A Rendészeti Védegylet, a Független Rendőr Szakszervezet és a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete aláírásával egyezett bele az átszervezésbe és ezzel együtt a létszámcsökkentésbe.”

A valótlan tényközlés a Rendészeti Védegylet (RV) jó hírnévhez fűződő jogát súlyosan sérti.

Az RKDSZ nevű szerveződés hamisan állítja azt, hogy a Rendészeti Védegylet a most zajló rendőrségi szervezeti átalakítás és átszervezés során beleegyezett aláírásával az átszervezésbe és a létszámcsökkentésbe.

Ezzel szemben a tény az, hogy sem a Rendészeti Védegylet, sem a másik két országosan reprezentatív rendőri tagságú szakszervezet (FRSZ és BRDSZ) semmilyen megállapodást nem írt alá a rendőrségi munkáltatókkal, vagy az Országos Rendőr-főkapitánysággal a jelenlegi rendőrségi szervezeti módosítások és átszervezések kapcsán. Az RV a témával kapcsolatban felhívja a figyelmet, hogy a Rendészeti Védegylet az országos érdekegyeztető fórumokon, minisztériumi és kormányzati érdekegyeztető tanácskozásokon, valamint a rendészeti-szakmai politikai-lobbi adta formális és informális színtereken tiltakozott a jelenlegi rendőrségi átszervezések miatt.

A rendőrségi jelenleg folyó szervezeti átalakítások, átszervezések során az RV nem fogadta el a munkáltató ide vonatkozó előterjesztését eddig, így nem is írt alá semmilyen idevonatkozó megállapodást.

A Rendészeti Védegylet felhívja figyelmét a Rendőrségnél országosan nem reprezentatív, néhány megyében működő RKDSZ nevű szervezet vezetőinek, hogy a fent leírt, valótlan tényközlést helyesbítse, kérjen elnézést nyílt formában a Rendészeti Védegylettől, honlapján ismerje be, hogy megsértette az RV jó hírnevét a sajtónyilvánosság felhasználásával! Mindezzel erkölcsi kárt okozott az RV képviselőjének és az országosan reprezentatív érdekvédelmi szervezetünk tagságának.

Ezek elmulasztása esetén a Rendészeti Védegylet 30 napon belül a bírósághoz fordul jogorvoslatért.

Végezetül a Rendészeti Védegylet ráirányítja a figyelmet, hogy a „Vágóhídra vitte tagságát az RV…” cím alkalmas a személyiségi jogok megsértésére is, tekintettel arra, hogy a címben szereplő kifejezés, mintegy sugallja az RV képviselőjének (elnökének) - aki kizárólagosan jogosult az RV részéről alapesetben megállapodásokat aláírni - felelőtlenségét, rossz indulatát, a tagság érdekeinek ellenében történő magatartását. Tehát a címben szereplő tényközléses állítás kimerítheti a rágalmazás és becsületsértés minősített esetét is, amely miatt büntető feljelentés tehető, büntetőeljárás indítható.

Szeged, 2009. szeptember 17.

Kovács Iván
RV szóvivő