Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Új módszerrel próbálkoztak Ferihegyen az illegális migránsok

2009.05.29

Kép A kedd esti órákban négy fő külföldi személy kísérelt meg Ferihegyről Svédországba jutni egy fapados járattal úti okmányok nélkül. A repülőtéri rendőrök a járatra jelentkezéskor igazoltatták a 4 személyt, miután a belső schengeni területen nincs hagyományos ellenőrzés. Miután kiderült, hogy a személyek csak külföldiek részére kiállított magyar személyi igazolvánnyal rendelkeznek -mely kiutazásra nem jogosít-, a rendőrök feltartóztatták őket és ellenük a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szabálysértési eljárást indított tiltott határátlépés kísérlete miatt.
 
Az eset érdekessége, hogy a négy személy korábban zöld határon keresztül lépett az MK területére embercsempész segítségével –elmondásuk szerint fejenként ezért közel 1500 dollárért fizettek. Az elfogásuk után a személyek éltek azzal a lehetőséggel, hogy menekült státuszt nyújthatnak be, ily módon a menekültügyi eljárás megindítását követően egy Budapest közeli befogadó állomásra kerültek. A későbbiekben erről a szállásról szándékoztak Ferihegyen át Svédországba jutni, kihasználva azt, hogy a belső schengeni járatok esetében nincs útlevél ellenőrzés. A módszer új, hiszen úti okmányok nélkül eddig csak a zöld határon próbálkoztak az átjutással.

Az elmúlt időszakban megnőtt azon migránsok száma, akik visszaélve a menekültkérelem benyújtásának lehetőségével később befogadó helyükről utaznak tovább (rendszerint embercsempész segítségével) valamely nyugat-európai országba.  Azonban a reptéri zsaruk kockázatelemzés alapján szűrik az utasokat, így nem sok esélyt adnak az illegális határátlépésre.

Horváth Katalin Fanni

Sajtószóvivő

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.