Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Terrorelhárítási gyakorlat Ferihegyen

2009.05.14

Kép A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (továbbiakban RRI) által megszervezésre kerülő gyakorlat tárgya egy légi jármű ellen elkövetett terrorcselekmény felszámolása. Hasonló, ilyen nagyszabású, több rendőri szerv bevonásával történő kényszerhelyzeti gyakorlatra először kerül sor Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtéren (BFNR)! A gyakorlat célja a rendelkező szervezetek azon feladatainak gyakorlása, melyeket a BFNR Védelmi Terve számukra előír. A gyakorlat főbb mozzanatai: a reagáló képesség felmérése, a vezetés-irányítás rendjének pontosítása, a résztvevő erők tevékenységének összehangolása és a beavatkozási kézség szintjének fejlesztése. A gyakorlat célja továbbá a túsztárgyalók munkájának és az elkövetők elfogásának gyakorlása.

A gyakorlat rövid bemutatása:

Egy budapesti célállomású charterjárat kapitánya jelenti, hogy a gépet ismeretlen elkövetők hatalmukba kerítették. Az információ alapján a Rendőrség a szükséges intézkedéseket megteszi, és felkészül a repülőgép fogadására. A leszállást követően a túsztárgyalók felveszik a kapcsolatot az elkövetőkkel, és mindent megtesznek a békés megoldás érdekében. Mindeközben zajlik a nyílt és titkos információgyűjtés, a terrorelhárítók pedig felkészülnek az esetleges beavatkozásra. A Helyszíni Válságkezelő Parancsnokság folyamatosan elemzi – értékeli az információkat, egyes követelések teljesítését jóváhagyja (pl: üzemanyag-feltöltés), irányítja a kényszerhelyzet kezelését. Az összes körülmény figyelembe vételével, a túszok életének megóvása érdekében a HVP a beavatkozás mellett dönt, így a gyakorlat utolsó mozzanata az elkövetők elfogása, a túszok kiszabadítása.

A gyakorlat résztvevői: RRI, ORFK, Készenléti Rendőrség, BRFK, Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, Rendőrtiszti Főiskola, NBH, BA Zrt és a repülőtéri együttműködő szervek. A létszám közel 160 fő.

A gyakorlatot követően a tapasztalatok értékelésére kerül sor, mely elemzések kapcsán az érintett hatóságok szükség esetén módosítják az eljárási szabályokat annak érdekében, hogy a leghatékonyabb módon tudják kezelni az „éles helyzetet”.

Horváth Katalin Fanni

Sajtószóvivő

Fotó: Mukk Sándor

Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.