Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tájékoztató az április 23-i RÉT ülésről

2012.04.23

teve-utca.jpgA tervezett napirendek elfogadása után a megszokott menetben minden szakszervezet külön-külön felszólalhatott, kérdezhetett.

A SZÉP kártya és az Erzsébet utalvány tekintetében további türelmet kért a munkáltatói oldal. A SZÉP kártya gyártását az OTP végzi, ahogy ígérték, április végéig mindenki postaládájába eljuttatják ezeket. Az Erzsébet utalvány legyártatása árubeszerzésnek minősül, ezért a közbeszerzési eljárást le kell fojtatni, a tárgyalásokat végig kell vinni, még akkor is, ha csak egy gyártó áll rendelkezésre. Az eddigi hírekkel ellentétben az utalvány nem csak kész étel vásárlására, hanem élelmiszer alapanyagra, nyersanyagokra is felhasználható lesz.

Kérdésként felmerült, hogy hány hivatásos állományban lévő rendőrt érint a Balsai-féle vizsgálati anyag, de erre nem kaptunk választ. A kezdetekkor készült egy névsor, mely átadásra került a Belügyminisztérium felé, az már az ő feladatuk lesz, hogy megállapítsák, ténylegesen kik azok a kollégák, akiket érint az ügy.

Szó esett a szolgálati járandóságosok igazolványának ügyéről. Ők nem rendelkeznek nyugdíjas igazolvánnyal, ugyanis nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt, de semmilyen más okmányuk sincs, amire viszont elengedhetetlenül szükségük lenne a jogviszonyuk alapján megillető különböző jogosultságok (egészségügyi ellátás) igénybevételéhez is. Ezen kívül a szolgálati járandóságosok semmiféle támogatásban nem részesülnek (pl. temetési segély).

Problémaként merült fel a ceruzás szolgálattervezés. Többen jelezték, hogy ismételten problémát jelent az, hogy a túlórák elkerülése érdekében ceruzával írják és radírozzák, vagy ha tollal készül, akkor hibajavítóval másítják meg a szolgálattervezeteket. Szakszervezetünk már többször is jelezte, hogy egy olyan rendszert kellene kialakítani, amelyben nem lenne lehetőség a szolgálatok megmásítására. Pl. a kolléga előre 2 hétre, papíron aláírva megkapja a beosztását, melyen, ha változtatás is történik, azt ismételten aláírva át kellene adni részére.

A BRFK-n a elkezdődtek a 2011. évi elmaradt túlóra-kifizetések. A túlórák 75%-át a kollégák pénzben, míg a maradék 25%-át szabadnapként kapják meg. Mi továbbra is jogellenesnek tartjuk  a maradék 25%-nak szabadidőben történő megváltását és amennyiben tagjaink jogi útra kívánják terelni követelésüket vállaljuk képviseletüket.

RSZV KKI