Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Sztrájkok a versenyszférában is május 8-án

2009.05.06

Kép

Papp Jánosné, a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezete képviseletében elmondta, hogy egyetértenek a LIGA Szakszervezetek követeléseivel, ezért csatlakoznak a sztrájkfelhíváshoz. A sajtótájékoztatón elmondta, különösen rosszul érinti a munkavállalókat a Gyes és Gyed csökkentése, hiszen a kismamáknak nincs hova visszatérnie a váltóműszakos munkahelyeken, ahol az éjszakai és hétvégi munkavégzés mellett még ha volna is elegendő bölcsőde és óvoda, akkor sem volna megoldás. Bejelentette csatlkozását a Rába Munkavállalók Szakszervezete és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete is.

Alper László a Rábások nevében elmondta, hogy a kormány tegnap elfogadott törvénymódosításai közül leginkább a nyugdíjkorhatár kitolása ellen tiltakoznak, hiszen nehéz elképzelni egy 65 éves munkavállalót, amint este hattól reggel hatig áll az esztergagép mellett és exportképes minőséget gyárt, egészsége veszélyeztetése nélkül. Alper László azt is elmondta, tiltakozásuk módja rendhagyó lesz a gazdasági válságra tekintettel, hiszen cégük péntekre munkaszüneti napot rendelt el a négynapos munkavégzés keretében. Így a sztrájknak fizikai korlátai vannak, ezért pénteken szolidaritási menettel támogatják a sztrájkoló munkavállalókat.

Bubenkó Csaba a kereskedelmi dolgozók nevében tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy az ágazatban 15%-os a munkaerőhiány és 20%-kal többet dolgozik egy munkavállaló más ágazatbeli társainál. Így a táppénz összegének csökkentése az amúgy is az állásukat féltő, ugyanakkor túlhajszolt munkavállalók számára drasztikus és kegyetlen lépés. 

A sajtótájékoztatón jelen volt Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke is, aki megismételte a LIGA Szakszervezetek sztrájkköveteléseit és felhívta a kormány figyelmét arra, hogy törvényt sért, amikor nem tárgyal a sztrájkról a LIGA Szakszervezetekkel és hogy ettől függetlenül a sztrájk jogszerűen megtartható.

liganet.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.