Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szakszervezeti kritika a büdzsé-tervezetnek

2010.11.02

Kép Átgondolatlan a büdzsé-tervezet – állítják a szakszervezetek képviselői. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által ismertetett program 25-35 ezer, közszférában dolgozó alkalmazott elbocsátásával számol; Kovács Zoltán, Kósa Lajos és Tarlós István emellett pénteken olyan törvényjavaslatot terjesztett be az országgyűlés elé, ami lehetővé tenné, hogy januártól már az önkormányzati dolgozókat is indoklás nélkül elbocsáthassák.
Az alkalmazotti létszámot a feladatokhoz kell igazítani, nem pedig kimondani egy százalékot – fogalmazott a büdzsé-terv kapcsán. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Pataky szerint a közszféra dolgozói az utóbbi években jelentős áldozatokat hoztak – a béreiket három évre befagyasztották, és elvették a 13. havi juttatásaikat is – a most ismertetett program viszont egyoldalú, érdekeiket nem, csupán a költségvetési igényeket szolgálja ki.

Hasonlóképpen reagált a bejelentésre Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke is. A SZEF vezetőjét elmondása szerint nem érte váratlanul Matolcsy nyilatkozata, ám szerinte mindez ellentétes a kormányzópárt választási ígéretével.

orientpress.hu