Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szakértők ideje

2010.09.30

Kép A megszólalásokat egymáshoz láncolja a tény, hogy huzamosabb ideig tartó szociálliberális kormányzás után hangoztak el, megkülönböztetője ugyanakkor, hogy míg az előbbi szimpla letargikus helyzetértékelés, az utóbbi a nagyobb baj bekövetkeztét kívánja elhárítani.

Pintér Sándor azon miniszterek közé tartozik, akik határozott koncepcióval láttak munkához. Kicsit sem bizonytalankodva. (Igaz, a feszítő helyzet, a bűnözés súlyos eluralkodása némely országrészeken kevéske esélyt sem adott a feladatok félreértésére, elodázására, vagy a kampányban könnyelműn üzent két hét alatti rendbetételre.) Az új kormány hivatalba lépése óta kicserélődött a rendőrség vezérkara; szabálysértések orvoslására bevezették az elzárás intézményét, döntőképes helyzetbe hozták a bírósági titkárokat; visszaállítani tervezik a rendőrségen belüli ellenőrző mechanizmust; és 2012 nyaráig 4500 fővel növelik a rendőrök létszámát.

Pintér megy előre, mint a buldózer, csak a célt látja maga előtt, a rend minden áron való helyreállítását, jogvédő legyen a talpán, aki utoléri, s képes bebizonyítani voluntarizmusának kártékony voltát.

Itt és most van. A huszonnegyedik óra. Amikor vissza kell adni a hitet az állam cselekvőképességében, a bűnre vetemedő megbűnhődésében, a tisztességgel előállított tulajdon védelmében, a bűnüldözők feddhetetlenségében. Az elmúlt nyolc évben ugyanis mindez köddé vált.

A szakértői kormányzás liberális mítoszával együtt. Merthogy 2002 óta a progresszióval, felvilágosultsággal és európaisággal azonosított öntelt mantra nem előrevitte, de súlyos válságba lökte, szétzilálta az országot. Gazdaságilag épp úgy, mint morálisan - és káoszt szült.

Magyarország szociálliberális kormányai konjunkturális és békeidőben az emberek (a választók) vágyait szimpla populizmusként azonosították, és fontosabbnak tartották Brüsszelre, Washingtonra, Moszkvára vagy épp az IMF-re vetni vigyázó szemüket, mint rájuk. Aligha véletlen, hogy a minap a Népszabadság publicistája azt írta, hogy „a szocialista párt nem mer nyíltan elszakadni az SZDSZ-szel közös értelmiségi holdudvar gondolkodásától, amely... elzárta a pártot az e körön kívül létező valóságtól".

Hála a liberális jogvédőknek és szakértőknek, Magyarország súlyos társadalmi problémáját, a cigányság jó részének drámai lecsúszását és kriminalizálódását mindaddig képtelen volt azonosítani vagy nevén nevezni, amíg az állunkig nem ért a baj, és megfékezésére meg nem szerveződtek a kétségbeesés szülte magyar gárdák.

A belügyminisztert ma hevülten támadják liberális jogvédők és szakértők - akik közül 2006 őszén sokan csendben nyugtázták a rendőrségi terrort. Pedig ha kormányon vagy kormányközelben, pénzbőség idején, a most általuk hivatkozott megfontoltsággal és szakértelemmel elvégezték volna a szükséges munkát, ma nem járnánk a huszonnegyedik órában. Nem lenne szükség rendkívüli intézkedésekre, a rendőrség megerősítésére, és a bizalom visszaszerzésére.

És akkor talán a belügyminisztert sem Pintér Sándornak hívnák...

„A mostani választás azon dől el, ki és hogyan képes Miskolcon megerősíteni a közbiztonságot, Szegeden felmutat-e valaki olyan programot, amelytől nő az állások száma... Ha a szocialisták újra meg akarnak erősödni, akkor nem a '89-es alkotmányhoz, hanem az emberekhez kell visszafordulniuk."
(Tanács István, Népszabadság, szeptember 24.)

„Az országban jelentősen vissza fog esni a vásárlóerő, szegényednek az emberek... Egyre nagyobb lesz a korrupció, egyre nagyobbak lesznek a gazdasági bűncselekmények, egyre több lesz az utcai bűncselekmény... Mindezek megfékezéséhez elszegényedett rendőrséggel nem lehet nekikezdeni."
(Pintér Sándor a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán, szeptember 24.)

„A belügyminiszter ezekkel a mondataival... igazolta, hogy a Nemzeti Együttműködés Kormánya iszonyatosan nehéz helyzetben van, hiszen esélye sincs megfelelni mindannak, amit a gazdasági fölemelkedésről ígért."
(Tóth Ákos, Népszabadság, szeptember 25.)

„Gondolhatnánk, hogy Pintér ez utóbbi gondolattal üzent a főnökének. Hogyha ezermilliárdokat ki kell vonni a gazdaságból - lásd Orbán kötcsei beszéde -, akkor az októberi választások után jönnek a megszorítások, és ebben a helyzetben a rendőrségre, úgy is, mint az állam erőszakszervezetére, több pénz kell."
(Föld S. Péter, fsp.nolblog.hu, szeptember 26.)

„Pintérnek a jobboldali médiában agyonhallgatott szavai azt jósolják, hogy ezúttal sokaknak, köztük az orbáni kecsegtetésben naivul hívőknek fog fájni, s hozzá nem kicsit: nagyon."
(Avar János, Népszava, szeptember 27.)

hetivalasz.hu