Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Sajtónyilatkozat

2011.04.18

Stop_PersonFigure.jpgElhatárolódunk mindennemű pártpolitikától! A rendvédelmi demonstráció a rendszerváltás óta nem látott tömeget vonultatott fel, akik nem valami ellen, hanem valamiért mozdultak meg, több mint húszezren. Lehetőségünk és célunk Magyarország mindenkori Kormányával való tárgyalás és párbeszéd, függetlenül annak színétől. Szervezetünk tagjai nap mint nap, tisztességgel ellátják az esküjükben és a törvényekben vállalt kötelezettségeiket, végrehajtják a parancsokat és utasításokat, amelyeket a demokratikusan megválasztott Magyar Kormány a jogintézményein keresztül hajtat végre. Ettől függetlenül – szakmai és érdekvédelmi kérdésekben - tárgyalunk minden olyan legitim szerveződéssel, amelyek működése és döntései – az előbbi vonatkozásban – a képviselt tagjaink szolgálati tevékenységét, juttatásaikat, életkörülményeiket érinthetik.

Egyes médiumok és fizetett vagy önkéntes provokátorok mindenképpen össze akarják mosni a szakszervezeti és a politikai tevékenységet. Kérem, hogy esetünkben ezt ne tegyék, különösen az alábbi tekintetben ne!

Az előző kormányzati ciklusok alatt megszüntettek, megcsorbítottak minden juttatást a rendvédelmi szféra tekintetében. Az ésszerűtlen átszervezések miatt nyugállományba kényszerítettek életerős negyvenéves rendészeti szakembereket, majd a nyugdíjszabályokat is megszigorították. Súlyos felelősséggel tartoznak, a jelenlegi helyzet kialakulásáért. Ezért nem kérünk a „támogatásukból”! Sajnálatos módon a 2006-os őszi események még mindig kísértenek, még mindig politikai kártyaként funkcionálnak. Több sajtóorgánumban összemosták a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációját a Magyar Demokratikus Charta tüntetésével. Különösen a külföldi sajtó próbált politikai színezetet vinni demonstrációnk mögé és egy lapra tenni minket bizonyos „civil” tüntetésekkel és egyéb kezdeményezésekkel.

A Rendőr Szakszervezetek Védegylete jelen közleményben tudatja mindenkivel, hogy nem vállal fel semmilyen politikai tevékenységet: következetesen maradunk jogszabályokban és alapszabályunkban meghatározott feladatunknál, a szakmai érdekképviseleti tevékenységnél, a rendőri, fegyveres hivatás védelménél!

Különösen nem vagyunk hajlandóak semmilyen közösködést vállalni azokkal és céljaikkal, akiknek bármilyen felelősségük, szerepük lehet a 2006. évben megtörtént, és sajnálatos módon ma is rengeteg homályos részlettel fedett eseményekhez. Többször kijelentettük és minden fórumon hangoztattuk: az, hogy kiderüljön az igazság az akkor történt eseményekről, és aki ezért felelős volt megkapja ennek törvényes konzekvenciáit, minden magyar embernek és minden magyar rendőrnek érdeke. Ennek azonban nem az a módja, hogy a rendőrök becsületébe gázoljunk.

Következetesen hangoztatjuk, hátha meghallja felelős állami vezető is: a rendőrök nem hazudnak. A rendőrök parancsot hajtanak végre, ezzel saját alkotmányos jogaikban is korlátozottak és ezért büntetőjogi felelősséggel tartoznak. A rendőrök ezt egyrészt azért teszik, mert hivatástudatból és hazaszeretetből önként jelentkeztek erre a pályára és esküjükkel a Hazánkat szolgálják. Másrészt azért, mert vállalták ezeket a feltételeket, az állam legmagasabb szinten biztosította őket arról, hogy amennyiben tisztességesen és becsülettel megszolgálják a törvény szerint meghatározott szolgálati idejüket, és vagy az államnak nincs szüksége a munkájukra vagy a saját hibájukon kívül nem tudják ellátni a továbbiakban a szolgálatot, ezért szolgálati nyugdíjat kapnak.

A Rendőr Szakszervezetek Védegylete azoktól a politikusoktól és civilektől, esetlegesen azoktól a szakszervezetektől, akik a fegyveres szolgálat vagy az érdekképviseleti tevékenység mögé napi politikát próbálnak csempészni, elhatárolódik és követeli a szakszervezeti érdekektől való távolmaradásukat!

Pach Dániel Rendőr Szakszervezetek Védegylete elnök sk.