Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ruházati költségtérítés 95%-os adó miatt szinte duplaköltség!

2009.08.31
Kép 2010-től betervezett, 95%-os adó többletkiadási kimutatásokat terjesztett a Kormány az OKÉT elé a múlt héten. A többletkiadásokra a köztisztviselőknek 7,7 milliárd forintot,- a szolgálati jogviszonyban álló rendvédelmi dolgozóknak 5 milliárd forintot, míg a Hjt. alá tartozó katonáknak adómentességet tervezett be.

A Kormányzati előterjesztés a katonák ruházati költségtérítéséről úgy fogalmaz, hogy „a Hjt. esetében a ruházati költségtérítés döntő részben egyenruházat beszerzését szolgálja, ami 2010-ben is várhatóan adómentes marad.”

A Rendészeti Védegylet a rendvédelmi állomány (rendőrök, büntetés-végrehajtás, pénzügyőrök, tűzoltók) ruházati költségtérítésének jövőbeni adómentessége érdekében már többször szólalt fel az IRM-nél, ahol határozottan biztosították a szakszervezetet: elképzelhetetlennek tartja a tárca, hogy a rendvédelmi állomány egyenruházati utánpótlása (ruházati költségtérítése) adó alá essen, míg az ugyanilyen kategóriába eső katonák esetében pedig adómentes juttatás legyen. Ennek ellenére a Kormány más előterjesztéssel élt.

A Rendészeti Védegylet hangsúlyozza: a rendvédelemben dolgozó hivatásos állomány a ruházati pénzét ugyanúgy és olyan mértékben költi egyenruházat beszerzésére mint a katonák. Az egyenruházat elhasználódásának mértéke, valamint az egyenruházattal összefüggő munkavégzés, a közterületi, közéleti kulturált megjelenési kötelezettség pedig fokozottabb követelmények elé állítják a rendvédelmi dolgozókat, mint az alapjában laktanyai életet élő és civilektől elzárt tevékenységet folytató katonákat.  Ennél fogva hajánál előrángatott az a Kormányzati szakmai érv, mely a fegyveres és rendvédelmi állomány ruházati költségtérítésének adószabályait különbözőképpen igyekszik igazolni és bevezetni 2010-től.

2009. évben az állam a rendvédelmi dolgozókra ruhapénz címén 5,3 milliárd forintot költött, a 95%-os adóval 2010-től már 10.3 milliárd forintot lesz kénytelen kiadni ugyanilyen jogcímen. Az állami köztisztviselőkre 2009-ben 8.1 milliárdot, 2010-ben 15.8 milliárd forint ruhapénzt költhet el a központi büdzsé.

Kovács Iván
RV szóvivő