Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Rövid elnöki tájékoztató a 2011. május 06-án, 11 órától tartott RÉF ülésről

2011.05.08

www.stop.hu.jpgA Kormány képviseleti oldalán dr. Gál András Levente a KIM közigazgatási államtitkára vezette az ülést, továbbá Dr. Felkai László közigazgatási államtitkár a BM részéről, és dr. Szarka Gábor kabinetfőnök a HM részéről vett részt az ülésen. Az NGM-et nem képviselte magas szintű vezető.

Hamar kiderült, hogy ez csupán informális szintű tájékoztatás lesz, érdemi tárgyalásokra most nem lesz lehetőség.

Nagyon röviden az alábbiakról tájékoztatlak Benneteket.

A Kormány egységes közszolgálati életpályamodellben gondolkodik. A fegyveres és rendvédelmi valamint a közszolgálati jogviszony közötti átjárhatóságot meg kell teremteni, ebben a Kormányzat eltökélt. Az elképzeléseit a Magyary Zoltán Programban fogja közzétenni, amely valószínűleg 2011. június 10-én, Magyary Zoltán születésnapján kerül a nyilvánosság elé (eddig úgy tudtuk, hogy a program csak a közigazgatásra vonatkozik).

Államtitkár Úr hangsúlyozta, hogy a Széll Kálmán Terv szerint a Kormányzat 2011. július 01-i határidővel kell, hogy elkészítse a koncepcióját. Azt is közölte, hogy a tárgyalásokat fontosnak tartják, ezzel a „megbeszéléssel” kezdik és folytatják továbbra is, aki akar, az tárgyalhat. Elmondta, hogy a szolgálati nyugdíj rendszere – jelen formájában – vállalhatatlan.

A szakszervetek – többek között – az alábbiakat hangsúlyozták (az ülés összehívásával, az információk hiányával, valamint az érdemi egyeztetés elmaradásával kapcsolatos általános felháborodásuk közlése után).

Egyre nagyobb az elégedetlenség, az elkeseredettség az állomány körében. Ha a Kormányzat életpálya modellt kíván a szolgálati nyugdíj helyett, azt csak azokra tegye meg, akik még nincsenek állományban, mert ők már ennek tudatában vállalják a hivatásos szolgálatot. A Kormányzat abban gondolkozzon, hogyan tegye vonzóvá a hivatásos életpályát és ne abban, hogy mit vegyen el a szolgálati nyugdíjból.

Több fontos, érdemi szakszervezeti kérdés is elhangzott az Államtitkár Úr felé, melyek közül párat kiemelve, a teljesség igénye nélkül, az általunk értelmezett és összefoglalt válaszokkal:

  • Kérdés: a már nyugdíjas kollegáinkkal van-e terve a Kormánynak?
  • Válasz:szakmai anyag van, a teljes nyugdíjrendszer felülvizsgálat alatt van, így ők is, politikai döntés azonban még nincsen.
  • Kérdés: hajlandó-e velünk érdemben tárgyalni a Kormány, kapunk-e szakmai anyagokat, tervezeteket ehhez?
  • Válasz: tárgyalnak velünk és – amint azok olyan stádiumban lesznek – megkapjuk a szakmai anyagokat, egyes konkrét elképzeléseket két héten belül ígért részünkre Gál államtitkár úr (jelenleg szakmai egyeztetés folyik a minisztériumokon belül, ami – álláspontjuk szerint – nem nyilvános).
  • Kérdés: hajlanak-e a kompromisszumra?
  • Válasz: a Széll Kálmán Terv rögzítette a kereteket, melyekhez tartják magukat. Nem kell mindenben megállapodni, felvállalják a konfliktusokat.

Bár konkrét elképzeléseket megint nem sikerült megtudni a kormányzati tervekről, de azért több új koncepciót, kormányzati szándékot sikerült megismerni. Az ülésen kapott új információk valamint a mai demonstrációk eseményeinek és eredményeinek ismeretében a szakszervezetünk értékeli a helyzetet és álláspontunkról, további tárgyalási szándékainkról később adunk Nektek tájékoztatást.

Pach Dániel RSZV elnök