Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Pereskedik a reptéri szakszervezet a minibusz miatt

2010.06.17

Kép A szakszervezet jogtalannak tartja, hogy a minibusz szolgáltatás kiszervezésekor vállalt garancia, miszerint a dolgozók 10 százalék tulajdont szerezhetnek a minibusz szolgáltatást végző cégben, nem valósult meg.

Az ügy háttere: 2008. január elsejétől a Budapest Airport az akkor BAM Kft. néven futó vállalkozással kötött szerződést a minibusz szolgáltatás végzésére. Ez a vállalkozás vette át a 200 dolgozót, valamint az autóbuszok egy részét. Egy másik részét két magánszemély tulajdonában lévő, azóta már felszámolásba került Credit Expo Kft. kapta meg. A BAM Kft. már Budtranszfer néven csődbe jutott, többek között azért, mert nem fizette a koncessziós díjat a Budapest Airportnak és közterhek megfizetésével is elmaradt.Jelenleg a Ferihegyi Repülőteret üzemeltető Budapest Airportnak az AirportShuttle Zrt.-vel van szerződése a minibusz szolgáltatás üzemeltetésére - tájékoztatta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-t. A Budapest Airport számára ebben a kérdésben elsősorban az a döntő, hogy az utasok megfelelő színvonalú, garantált szolgáltatást kapjanak.

A Budapest Airport a minibusz üzletág kiszervezésekor alapos és mindenre kiterjedő konzultációt folytatott az érdekképviseletekkel - a törvényi előírásoknak megfelelően, ezért az RDSZSZ alelnökének állítása, hogy "nem kérdezték meg a véleményüket" tényszerűen nem igaz - tette hozzá Hardy Mihály. Antal Mihály, az AirportShuttle Zrt. operatív igazgatója az MTI kérdésére azt válaszolta, a társaság utazásközvetítéssel foglalkozik a birtokában lévő fuvarszervező és vállalatirányító rendszerrel. Nem rendelkezik járművel és nem alkalmaz gépkocsivezetőket. Azokat külsős cégektől veszi igénybe, de ezek között nem szerep sem a Budtranszfer, sem a Credit Expo.Az MTI-hez általa eljuttatott dokumentum szerint 2007.december 13.-án 5 szakszervezet (az akkori RDSZSZ elnök Kovács István) és az Üzemi Tanács (elnök Kovács Zoltán) aláírásával eredményesen zárult a kiszervezés konzultációja. Az aláírt dokumentumban a következő szöveg olvasható: "a minibusz üzletág jogutódlással történő kiszervezésével kapcsolatos konzultációt sikeresnek és lezártnak nyilvánítjuk, a tranzakcióhoz a hozzájárulásunkat adjuk és támogatásunkról biztosítjuk".

Ennek alapján Antal Mihály furcsának nevezte a szakszervezet kifogásait.

nepszava.hu