Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Pataky: érdekegyeztetés ügyében módosult a kormány véleménye

2011.09.15

czomba_sandor_231.jpgCzomba Sándor hangsúlyozta: az egyeztetésen számos kérdésben - például rendkívüli munkavégzés, műszakpótlék, szabadság - közeledtek az álláspontok, a legtöbb vita várhatóan a szakszervezetekre és az üzemi tanácsra vonatkozó szabályok kapcsán lesz.

Hozzáfűzte: az utóbbi témában arra kérték a másik két oldalt, hogy dolgozzanak ki közös javaslatot; ezt a jövő heti találkozón vitathatják meg.

Az államtitkár elmondta, hogy az egyeztetésen a szakszervezetek közül a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) vezetői vettek részt, de Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke képviselte az Autonómokat, a SZEF-et, és az ÉSZT is. A munkaadói oldal képviseletében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)  vezetői vettek részt a megbeszélésen.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke az MTI-nek azt mondta, úgy képviselte az említett szakszervezeteket, hogy az általuk kialakított közös álláspontot ismertetette a megbeszélésen.

Az NGM államtitkára szerint sikerült érdemi egyezségre jutni sok kérdésben, mostanra közel kerültek a felek azokhoz a megoldásokhoz, amelyek mind munkaadói, mind munkavállalói oldalról elfogadhatóak.

Czomba Sándor a részletekről szólva kifejtette: a védett kor intézményében már nincsenek viták, az a kérdés csupán, hogy milyen mértékű legyen a védettség.

A szabadság kérdésében egyértelműen megállapodás születetett, a túlmunkát pedig kollektív szerződésben 300 órában szeretnék maximalizálni, a szociális partnerek javaslatai alapján itt is lesz valószínűleg megegyezés - fogalmazott az államtitkár.

A rendkívüli munkavégzésről elmondta, hogy azt a munkáltató szabadidőben is „kifizetheti", ugyanakkor itt is látszik, hogy ez kétszeres költséggel jár a munkaadónak, és még itt is közeledhetnek az álláspontok az államtitkár szerint.

Hozzáfűzte: a tervek szerint jövő héten lezárják a háromoldalú egyeztetéseket az új kódexről, és elkezdődhet a tervezet közigazgatási egyeztetése. Hangsúlyozta ugyanakkor: miután a kormány is megtárgyalta a javaslatot, lesz egy köztes időszak, amikor az érintettek ismét tehetnek észrevételt, javaslatot a parlament elé bekerülő törvényjavaslathoz.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerint a szerdai egyeztetés egy igen foghíjas Országos Érdekegyeztető Tanács ülésére hasonlított, ami jelzi, hogy az érdekegyeztetés ügyében módosult a kormány véleménye. Pataky Péter felhívta a figyelmet arra, hogy mivel az új Munka törvénykönyve mindenfajta jogviszony alaptörvénye lesz, azt meg kell vitatni az OKÉT-ban, ahol a közszolgálati munkavállalókat képviselő szakszervezetek jelen vannak.

Az MSZOSZ elnöke nem a négy konföderációt, hanem a négy konföderáció közös álláspontját képviselte az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), amelyet már korábban megküldtek a minisztériumnak, - nyomatékosította a Szakszervezetek.hu-nak Kuti László.

Az ÉSZT elnöke fontosnak tartja, hogy a közszféra még létező érdekegyeztető fórumán, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT) tárgyalják meg jelen stádiumában az Mt. tervezetét, majd a parlamenti szakaszban, esetleg azt közvetlenül megelőzően, a kormány és a szociális partnerek teljes körével – a kilenc munkáltatói és hat munkavállalói szervezettel - folytatódjanak érdemi érdekegyeztető tárgyalások a vitatott kérdések megegyezéses lezárása érdekében.

A parlament csak e tárgyalások lezárást követően foglakozzon érdemben az előterjesztéssel, – hangsúlyozta Kuti László hírportálunkkal.

szakszervezetek.hu