Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Öt éve az EU-ban - a szakszervezetek többet vártak

2009.05.02

Kép

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke az MTI-nek az ötéves uniós tagság érdekképviseleti szempontból egyik legfontosabb eredményének azt nevezte, hogy az ország betagozódott egy párbeszédre épülő európai modellbe. Ugyanakkor az egységes szociális Európáról korábban alkotott elképzelés illuzórikusnak bizonyult, csakúgy, mint a sikeresnek látszó szociális piacgazdaság. "Ahová szerettünk volna eljutni, már nem ugyanaz volt, mire odaértünk" - fogalmazott. Az eredmények közé sorolta, hogy a magyarországi érdekképviseletek "masszívan" beépültek az európai szakszervezeti mozgalomba, és szerepet kaptak az európai párbeszéd bizottságokban is. A multinacionális cégeknél megalakultak az európai üzemi tanácsok, amelyekben a magyar munkavállalók érdekeit is képviselik. A válság azonban sok tekintetben változtatta meg a tárgyalási pozíciót. "Míg korábban egy-egy nemzetközi cégcsoportnál abban kellett dönteni, hogy hol ruházzanak be, fejlesszenek, ma - működő munkásszolidaritás, de eltérő érdekek mellett - arról kell dönteni, hogy hol zárjanak be gyárakat, építsék le a munkaerőt - fogalmazott Pataky Péter.

 

A konföderáció első embere hiányolta a határozottabb együttes fellépést is az újonnan csatlakozott országok szakszervezeteivel egy-egy kérdésben. A pozitív változások közé sorolta az általa "szörnyen" liberálisnak nevezett 1992-es Munka törvénykönyve változását a csatlakozást követően, ám úgy vélte, hogy ez európai irányelv még mindig korrektebb a hazainál. Kifogásolta azt is, hogy Magyarország ratifikálta ugyan az Európai Szociális Chartát, de csak a minimumot, amibe még mindig nem tartozik bele a tisztességes megélhetéshez való jog.

 

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a munkavállalók egyik legfontosabb elvárása az uniós tagságtól a bérek felzárkózása, illetve felzárkóztatása elmaradt. Ugyancsak vágyálom maradt az euró bevezetése is, amely a kis, nyitott gazdaságban, a védtelen forinttal időről-időre nehéz helyzetet teremthet - fogalmazott. A csatlakozásnak nem volt alternatívája, helyes volt - szögezte le a szakszervezeti vezető, és az eredmények közé sorolta az EU válságban nyújtott segítségét. Ugyanakkor úgy vélte: az EP választásokon jellemzően alacsony részvétel azt is tükrözi, hogy a választók megítélése szerint az EU intézményrendszere is megújításra szorul, óriási a bürokrácia, túl sok a képviselő, szakértő, bizottság, ami jelentős költségeket emészt fel, és átláthatatlanná teszi a gazdálkodást - mondta. Borsik János véleménye szerint az idei EP választások magasabb részvétele sem az európai ügyek iránti fogékonyság növekedését mutatja, hanem azt, hogy a választások a belpolitika "martalékává" váltak. Borsik János is kiállt a teljesen szabad munkaerőpiac mellett és úgy vélte: "több van az EU-ban, mint amennyire eddig jutott". Hangsúlyozta azt is: bár a munkavállalók csalódtak a bérfelzárkóztatás elmaradása miatt, a válság elmúltával újabb lehetőség nyílik a teljes integráció megvalósítására.

 

Gaskó István, a Liga elnöke emlékeztetett arra, hogy a csatlakozásnál a bérfelzárkóztatáson túl a munkavállalók jobb munkalehetőségeket, munkakörülményeket reméltek. Ezzel szemben a bérek továbbra is jelentős mértékben elmaradnak az uniós szinttől, sőt az utóbbi években még távolodtak is attól - mondta. A munkalehetőségek sem javultak, sőt a válság miatt fél éve csökken a munkahelyek száma, és drasztikusan nő a munkanélkülieké. "A szabad munkavállalásba vetett hitünk csorbát szenvedett, amiért elsősorban Németország és Ausztria kárhoztatható" - fogalmazott. Az eredmények közé sorolta Gaskó István, hogy a magyar gazdaság az egységes piac része lett. Az előnyök mellett azonban hátránnyal is járt, a magyar áruk ugyanis fokozatosan szorultak ki a hazai piacokról - fűzte hozzá. A szakszervezeti vezető ellentmondásosnak és nehezen teljesíthetőnek nevezte a konvergenciaprogram miatti megszorításokat is, és úgy vélte: az, hogy az "EU nem tudott megfelelő védőhálót nyújtani" a tagországoknak a válság miatti kihívások ellen, csalódást okozott az uniós intézményrendszerben.

 

MTI

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.