Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Orbán: lesz pénz, lesz rendőrőrs!

2010.05.12

Kép A Fidesz elnöke úgy folytatta: a kormány megalakulása után bebizonyítják, hogy igenis két hét alatt javulhat a közbiztonság. Jelezte: szerte a világon van probléma a közbiztonsággal. De vannak magyar sajátosságok is: az elmúlt nyolc évben a hatalmi elit visszaélt hatalmával, miközben vidékromboló tevékenységet végzett. "Magyarország rendet akar" - mondta, úgy folytatva: a diktatúra árnyékában a rend szó negatív volt, ám mára nyilvánvalóvá vált, hogy a szabadság rend nélkül csak káosz. Orbán ismét beszélt arról, hogy az emberek a választásokon egy korábbi rendszert döntöttek meg. Úgy vélte, hogy az elmúlt nyolc évben elképzelhetetlen volt, hogy legyen nemzeti konzultáció. Jelezte: az utóbbi években mindenki talált indokot arra - a vezetőktől, a szegényekig, a gárdáig -, hogy kihúzza magát a törvények alól. Ezzel szakítani kell, s a közrend helyreállítása kiemelt szerepet kap a kormány politikájában, mert a kabinet hitelessége múlik rajta. A feladat a következő: törvények tekintélyét helyre kell állítani; a korábbiaknál szigorúbban kell fellépni a bűnözés ellen. Úgy folytatta: nincs kis ügy, meg nagy ügy, törvénysértés van; a törvény mindenkire egyformán kell, vonatkozzon. Az emberek a biztonságérzetük javulását várják, nem a statisztikákét - jegyezte meg. Orbán úgy vélte, hogy a diktatúra nem lehet képes többre, mint a demokrácia - ez a közbiztonságra is igaz. Pintér Sándortól elvárják, hogy eredményeket érjen el, nem népszerűnek kell lennie - hangsúlyozta.

A Fidesz elnöke részletesen válaszolt az előtte felszólalók felvetéseire is. Válaszaiból kiderült: támogatják, hogy a szabálysértések kezelése elkerüljön a jegyzőktől, több ponton is végrehajtanának jogszabály módosítást, segíteni fogják a rendőrséget, ki fogják nyitni a fogdákat, s nem kizárt, hogy eltörlik az értékhatárt a bűncselekmények megítélésénél. A roma felszólalóknak többször is megjegyezte: a romáknak maguknak kell megoldaniuk problémáikat, ehhez segítséget természetesen kapnak a kormánytól. Egyúttal tudatta: Balogh Zoltán, a parlament kisebbségi bizottságának elnöke lesz a romaügyi megbízott.

A rend a fejlődés záloga

Csak közös erővel lehet javítani a közbiztonságon, kellenek hozzá önkéntesek, polgárőrök, önkormányzatok és a lakosok - jelentette ki Pintér Sándor. A leendő belügyminiszter a közbiztonságról beszélve kijelentette: a rendre szükség van, ugyanis az a záloga a fejlődésnek. Sokan nem érzik magukat biztonságban, sok helyen nem az élvezi a gyümölcsöt, aki megdolgozott érte, nem védi meg az állam a közvagyont - vélte.

Jelezte azt is: a kisebb súlyú szabálysértések kezelése nincs rendezve, de a többszörösen visszaeső, élet elleni bűncselekmények elkövetőinek büntetése sincs megoldva. Pintér úgy vélte, hogy a közbiztonság eddigi elhanyagolása miatt egyes helyeken maffiaszerű csoportok vehették át a hatalmat. Mint mondta: a helyi gondokat a helyi lakosok ismerik, így az ő segítségükre van szükség a megoldáshoz. Ha közösen megtalálják a helyes utat, akkor a rend és közbiztonság visszatér, s ez biztosítani fogja a fejlődés lehetőségét - összegezte Pintér Sándor.

A szabálysértési eljárások hibáiról beszélt az ózdi jegyző. Almási Csaba egyebek közt elmondta, hogy nehézkes a büntetések behajtása, illetve azoknak nincs elrettentő ereje. A szabálysértési ügyek mindemellett sokáig elhúzódnak. Nehézkes az ügyek intézése, olykor problematikus, hogy a jegyzőnél vannak a szabálysértési ügyek kezelései.

Az előző kormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy minél nagyobb legyen itt a felfordulás, hogy ne lehessen látni, mi az igazi probléma, amivel foglalkozni kellene - jelentette ki Putnok polgármestere. Tamás Barnabás arról beszélt, hogy ipari méreteket öltő falopások és terménylopások vannak jelen; a lakás és pinceberuházások mindennaposak. A fiatalok is egyre inkább verődnek bandákba - mondta, arról is beszélve, hogy fejleszteni kellene a rendőrséget. Nincs szükség gárdavonulásra, bakancscsattogtatásra, kemény rendőrségre van szükség - jelentette ki.
Jogszabályi környezet változtatásával lehetne magasabb színvonalú munkát lehetne végezni - vélte Vereckei Csaba, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitány. Jelezte: megyéje a legeké, mert itt a legtöbb a kistelepülés, itt a legmagasabb az iskolázatlanság, sok a munkanélküli. Jelezte azt is: sok esetben, kisebb bűnügyek esetében nem tudnak fellépni, épp ezért lenne szükség a jogszabályi módosításokra. Magában a létszámnövelés nem elég - jelentette ki. Elmondta: kollégáit a törvényi háttérrel, de fizikailag is meg kell védeni, anyagilag és erkölcsileg is meg kell becsülni őket. Közölte azt is: megkereste az összes település vezetőjét, s a legzavaróbb bajok közt több olyat is említettek, amely nem rendőrségi hatáskör. A helyi kisebbségi önkormányzat egyik tagja arról szólt, hogy olyan rendőröket szeretnének, akik nem segítik elő a Jobbik és a Magyar Gárda előretörését, de ki kell mondani azt is, hogy vannak rendőri visszaélések. Nevén kell nevezni a bűnözőt, és nem azt mondani, hogy cigányok - jelentette ki, megjegyezve: reméli, hogy a Lungo Drom megfelelően képviseli majd a romákat. A KDNP ózdi elnöke arról beszélt, hogy az iskolákban is nagyon sok a probléma. Obbágy Csaba, aki egyben egy helyi iskola igazgatója is, jelezte, hogy amit a diákok az iskolában megszoknak, azt viszik majd tovább az életbe.

A rendezvényen felszólalt Ózd rendőrkapitánya is, aki a helyi viszonyokról szólt. Beszélt a megyei főügyész is, aki törvényi problémákat elemzett hosszan. Nagy sikert aratott a hallgatóság soraiban Borsod megye cigány vajdájának felszólalása. Lakatos Attila közölte: nem az a baj, hogy van cigánybűnözés, hanem az, hogy nem tesznek semmit ellene. Lakatos többször is hangsúlyozta, hogy szerinte van cigánybűnözés. Elmondta azt is: az elmúlt húsz év cigány vezetőit bíróság elé kell állítani, és börtönbe kell zárni, mert kómában tartották a romákat. Úgy vélte, komoly eredményt úgy lehet elérni, ha a gyerekeket taníttatják, és az iskolákban szigorú szabályokat vezetnek be, elrettentő példákat is bemutatnak nekik. Sorait úgy zárta: a gárdát a cigányok hozták létre, mert minél inkább loptak, annál inkább erősödött a gárda.

Nincs cigánybűnözés - ezt már a Lungo Dromos Farkas Félix mondta. Jelezte: ettől függetlenül nem értenek eggyel azzal sem, amit az MSZP-SZDSZ kormány mondott, hogy ez megélhetési bűnözés lenne. Szabálysértésből ki kell emelni az összeghatár mértékét - vélte. Helyes volt a Fidesz lépése, hogy ösztöndíjat alapítottak, a romák taníttatásának segítését a Lungo Drom folytatni kívánná - mondta.

nepszava.hu