Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nyilvánosságra kerültek a legújabb megszorítások részletei

2011.09.20

379-0200.jpgA kormány 37 milliárd forint zárolását rendelte el a minisztériumoknál az idei kiadásokból - olvasható a most megjelent kormányhatározatban. A pénz közel felét 16,5 milliárdot a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kell megspórolni.

A kormány ezen túl teljes maradványtartási kötelezettséget írt elő a tárcáknak - 577 milliárd forinton kell tartani az előző évek költségvetésből megmaradt maradványokat - vagyis ebből egy fillért sem költhetnek el a tárcák. Ezzel ugyanis újfent a hiánycélt veszélyeztetnék.

A maradványok kezelése minden kormánynak gondot okoz, hiszen tiltó határozat nélkül ezt a pénzt a tárcák elkölthetnék. A probléma súlyát érzékelteti, hogy jövőre az államháztartás pénzforgalmi hiánya 605 milliárd forint lehet - amennyiben viszont a tárcák a maradványok elköltenék, akkor a hiány a duplájára nőne.

A most bejelentett kiadászárolások és maradványtartási kötelezettség annak a döntésnek a „eredménye", amit két hete jelentett be a kormány az idei hiánycél tartásához. Mint ismert a kabinet szerint az idei lassabb - két százalék körüli - növekedés miatt mintegy száz milliárd forintos bevételtől esik el a büdzsé. Ennek ellensúlyozására 40 milliárd forinttal növelnék az áfabeszedés hatékonyságát, 10 milliárd forintot remélnek a gázolaj és az alkoholos terméke jövedéki adójának novemberi emelésből és további tíz milliárd forintot osztalékbevételekről.

A hiányzó 40 milliárd forintot a kormány az idei kiadások zárolásával finanszírozná. Ezt alapozza meg a mostani kormányhatározat.

szakszervezetek.hu