Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nincs megállapodás a rendvédelmisekkel, tovább tárgyalnak

pintérabelügyminiszter.jpgA Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke azt mondta, nagyobb várakozással tekintettek a tárgyalások elé. Pozitívnak értékelte a tárgyalást ugyanakkor abból a szempontból, hogy elindult egyfajta együttgondolkodás. Közölte, az is látszik, hogy a miniszter sok kérdésben az övékhez hasonló álláspontot képvisel. Pintér Sándor megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint még ebben az évben minden tűzoltónak kifizetik az elmaradt túlmunkadíjat, járulékokkal és kamatokkal együtt – tette hozzá.

Kónya Péter szerint egyértelművé tették, hogy a szakszervezetek további tárgyalásokat kívánnak folytatni a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változtatásairól. Hozzátette: ígéretet kaptak arra, hogy a tárgyalások folytatódni fognak, várhatóan a jövő héten a rendvédelmi szervek érdekegyeztető fórumának keretein belül. Mint elmondta, a szakszervezeti vezetők kinyilvánították azt is, hogy készek a korábban nyolc pontban megfogalmazott követeléseikről külön-külön tárgyalásokat folytatni, tehát nem csak „csomagban”. A szakszervezeti oldal kész arra is, hogy az új közszolgálati életpályamodellről konstruktív tárgyalásokat folytasson a kormánnyal.

Kitért arra: a szakszervezetek egyértelművé tették azt is, hogy 2012-ben az elmúlt évek bérbefagyasztásait követően az illetményrendszerbe is beépülő bérfejlesztést tartanak csak elfogadhatónak. A belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt jelezte: akkor tud erre ígéretet tenni, ha a közszféra egészére vonatkozóan ilyen irányú tervei lesznek a kormánynak. Kónya Péter azonban arra mutatott rá, hogy a konvergenciaprogram angol nyelvű változata szerint a kormány hároméves bérbefagyasztást tervez a közszférában. A demonstrációs bizottság vezetője azt hangoztatta: jelentős bérrendezést várnak el a kormánytól a teljes fegyveres és rendvédelmi szférára vonatkozóan.

Szólt arról is, hogy nem sikerült dűlőre jutniuk a már nyugállományba vonult kollégák státusza és juttatásai tekintetében. Pintér Sándor erről azt mondta, hogy még nincs kialakult kormányzati elképzelés, de azt „egyértelműsítette”: valamilyen módon felülvizsgálják azoknak a kollégáknak a státuszát, akik egészségesek és szolgálati nyugdíjba vonultak, de még nem érték el a (rendes) nyugdíjkorhatárt.

Kónya Péter közölte, hogy készek a további korrekt tárgyalásokra, de jelezték a miniszternek: remélik, hogy megértették a demonstrációk üzenetét; az állomány rendkívül elkeseredett, és eltökélt abban, hogy a törvényben garantált jogait megőrizze. Kiemelte, a kormánynak be kell látnia, hogy változtatnia kell eredeti elképzelésein. Úgy fogalmazott: elkövetkezhet az az idő, amikor a szakszervezeti vezetők nem tudják egy-egy demonstráció békés jellegét biztosítani. Azt hangoztatta: ha nem tudnak megegyezni a kormánnyal, folytatják a demonstrációkat. Kónya Péter újságírói kérdésekre nem kívánt a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatos megoldási lehetőségek részleteiről nyilatkozni.

mno.hu