Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nagy értékű ékszerlopás a ferihegyi reptéren

2009.07.15

Kép Különleges, nagy értékű ékszert loptak el Ferihegyen az egyik utas poggyászából, aki éppen Párizsba tartott. A közel 800.000Ft értékű, egyedi díszítésű arany ékszerek a repülőgépre feladott poggyászból tűntek el. A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság Bűnügyi Osztálya büntető eljárást indított ismeretlen tettes ellen. Az ékszerek egy részéről kép készült, ezért a repülőtéri rendőrség kéri, hogy aki a bűncselekménnyel kapcsolatban információval tud szolgálni, jelentkezzen a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság Főügyeletén, melynek száma: 061/290-3121 vagy 061/2966444. A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság rendszeresen tart ellenőrző akciókat Ferihegyen a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére, melynek eredményességét mutatja, hogy az elmúlt év során nagymértékben csökkent a lopások száma. A rendőrség azt tanácsolja az utasoknak, hogy feladott csomagjaikban ne helyezzenek el nagy értékű tárgyakat, azokat inkább kézi táskájukban tartsák, másfelől biztonságos megoldást jelent, ha a terminálon található fóliázó gépek segítségével védik csomagjaikat. A legtöbb esetben értékes fényképezőgépek, laptopok, mobiltelefonok, készpénz tűnik el a poggyászokból, melyeket tanácsos inkább magunknál tartani és mindig tartsák szem előtt csomagjaikat. A nyári utasforgalom megnövekedése zsúfoltságot okoz, mely kedvező terep a tolvajok számára, akik különböző trükkökkel használják ki az utasok figyelmetlenségét. Nagyobb elővigyázatossággal és figyelemmel elkerülhető a lopások többsége.

Kevésbé ismert bűncselekmény "típus", a természetkárosítás, melyet az utasok sokszor gyanútlanul követnek el. Magyarország 1985 óta tagja a Washingtoni Egyezménynek (CITE), mely megállapodásnak az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza, hogy állat-és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére jussanak. A világméretű megállapodásnak ma már több mint 160 ország tagja, és több mint 35 ezer faj kereskedelmét tiltja vagy szabályozza.
Azok, akik ilyen védett állatokból készült termékeket, vagy védett növényfajokat hoznak be, bűncselekményt követnek el, és ellenük eljárást indítanak. Az ügy kimenetele pénzbírság, vagy súlyosabb esetben 1-3 évig terjedő börtönbüntetés is lehet.
Érdemes utazás előtt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Nemzetközi Természetvédelmi Egyezmények osztályán érdeklődni arról, hogy melyek ezek a védett fajok. Sokan hoznak haza korallokat, kígyóbőrből készült pénztárcákat, s egyéb tárgyakat nem is gondolva arra, hogy bűncselekményt követnek el. A vámellenőrzés során ért meglepetések és kellemetlen eljárások elkerülése végett érdemes előre tájékozódni.

Horváth Katalin Fanni RRI Sajtószóvivő