Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Még mindig magasak a munkára rakodó terhek

2009.08.27
Kép "Magyarország a globális skálán tekintve egyértelműen a magasabb adókategóriába tartozik. Ez elkerülhetetlenül akadályt jelent az ország versenyképességében, melynek következtében valószínűleg még több jövedelem kerüli el az adózást, mert az adóelkerülés jelentős előnyökkel jár" - mondta el Mike Glover. A tanulmány áttekintette a járulékkötelezettségeket - mind munkaadói, mind munkavállalói oldalon - a bruttó 100 és 300 ezer dollárt kereső alkalmazottaknál. Franciaország rendelkezett a legmagasabb, nagyjából 60 százalékos összevont adókulccsal mindkét forgatókönyv esetén, őt követte Belgium 47 százalékkal, majd rögtön a harmadik helyen Magyarország következett az alsó 40 százalékos tartományban.
Magyarországon a foglalkoztatást terhelő magas társadalombiztosítási járulékok bizonyulnak az egyik olyan kulcstényezőnek, ami miatt a kis- és középvállalkozások alacsonyabb árbevételt tüntetnek fel” - vélekedik Mike Glover, a magyarországi KPMG adótanácsadó részlegének vezetője.

Mindez azt jelenti, hogy Magyarország nem csak nem versenyképes a régióban, ezáltal nem várhatja a gazdaság gyors fellendülését a válság után, de a költségvetési hiány egyik fő elemének - a feketegazdaság okán kieső bevételnek - a csökkenése sem várható. A LIGA Szakszervezetek ezért továbbra is azt várja a kormánytól  - amit 2006 óta hangsúlyosan is követel - hogy az tegyen gyors és hatékony lépéseket a feketegazdaság és korrupció felszámolása érdekében. Az így a költségvetésbe visszavezetett mintegy 1000 milliárd forint, egyúttal szükségtelenné tenné a szintén 2006 óta folyamatosan, újabb és újabb hullámokban a munkavállalókra zúdított megszorító csomagokat.

liganet.hu