Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Magyar-szerb együttműködés a rendőrképzés terén

2010.11.29

Kép Az együttműködési szerződést Bardócz Csaba rendőr ezredes, a szegedi iskola igazgatója, és Biljana Puąkar rendőrségi főtanácsos, a Sremska Kamenica-i iskola igazgatónője írta alá. A pályázat elbírálását követően a két intézmény idén mintegy 300 ezer eurót nyert fejlesztésekre, szakmai tapasztalatcsere-programokra és nyelvkurzusokra. A pályázat alkalmat nyújt a két intézmény – és ezen túlmenően a szerb és magyar rendőrség – kölcsönös együttműködésére, tapasztalatcserére, illetve összehangoltabb közös munkájára a jövőben. A pályázat célja egy modern, szakmai tananyaggal kiegészített e-learninges rendszer bevezetése, amelyet a két iskola közös szakmai programokkal, tanár-diák cserelátogatásokkal fog teljessé tenni. A közelgő szerb EU-csatlakozás érdekében ez fontos lépés a két szervezet részéről. Sikeres pályázat eredményeképp a megvalósítandó program lehetőséget nyújt egy sokkal hatékonyabb, szervezettebb, a szerb rendőrséggel összehangoltabb, egységesítettebb rendőri-határrendészeti működés megvalósítására.
„Ez a program egyedülálló kezdeményezés a két ország rendészeti oktatásában” – vázolta a program céljait Bardócz Csaba rendőr ezredes, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója. „Ennek tudatában igen komoly eredményeket szeretnénk elérni, ami ösztönzőleg is fog hatni a sokkal szorosabb kapcsolat kialakítására, és hatékonyabb együttműködésre a jövőben.”
Az együttműködés keretében 2010. november 29-től december 3-ig ezen pályázat alapján létrejött rendőri, oktatási, együttműködési, szakmai program csereprogram kerül megrendezésre. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola és a Sremska Kamenica Alapfokú Rendőrképzési Központ tanárainak és diákjainak cseréjével a magyar és szerb rendészeti oktatás közös, egyben kiemelt szakmai struktúrájának kölcsönös megismerését, az oktatásból eredő együttműködési és személyes kapcsolatok erősítését tűzték ki célul.
A szerb testvériskolából tanárok és tanulók által alkotott delegáció érkezik a magyar intézménybe, a részükre biztosított szakmai programmal azonos időben a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola állományából kijelölt tanár és 12 fő tanuló utazik az Újvidéken lévő Sremska Kamenica Alapfokú Rendőrképzési Központba, ahol a rendőrképzési központ által szervezett szakmai programokon vesznek részt.

vajdasagma.info