Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Magyar rendőrnők képzik a rendőrség női tagjait Afganisztánban

2010.06.28

Kép Az emberi jogokat, azon belül a nők jogait érintő kérdések, a fiatalkorú bűnözés és a családon belüli erőszak a két magyar rendőrnő szerint is a legkényesebb témákhoz tartoznak a közép-ázsiai ország formálódó társadalmában.
Gáti Ibolya őrnagy és Váraljai Tímea százados a Belügyminisztériumtól az EUPOL állományába vezényelt magyar rendőrök és az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) közös kiképzési programjának végrehajtásában játszott kulcsszerepet. A két rendőrnő Pol-e Kumriban dolgozott, fő az afgán rendőrség női tagjainak kiképzése volt - tájékoztatott az MH PRT.

A felkészítésen az afgán rendőrnők intézkedéstaktikai ismereteket, elsősegélynyújtást, stressz-kezelést, robbanóanyag- és fegyver ismereteket sajátíthattak el. Ezen felül megismerkedhettek a rendőri munka jogi hátterével: melyek a vonatkozó alapvető nemzetközi emberi jogok, a nők jogai és szerepük az afgán társadalomban és rendfenntartó szervezetekben. Áttekintették az afgán alkotmány, büntetőtörvénykönyv és büntetőeljárások szabályait. A képzés fontos eleme volt a fiatalkorú bűnözés és a családon belüli erőszak kérdésköre is. Ezen pontok a magyar rendőrnők saját bevallása szerint is a legkényesebb témákhoz tartoznak a közép-ázsiai ország formálódó társadalmában.

hirszerzo.hu