Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ma van a Tisztes Munka Világnapja

2009.10.07
Kép Habár sokszor halljuk azt az érvet, hogy az országok nem engedhetik meg maguknak a magasabb béreket és jobb feltételeket, ezt a rövidlátó gondolatot hamar cáfolnák a hosszútávú eredmények. Ezért a legjobb mód a globális szegénység leküzdésére a Tisztes Munka. A legtöbb ember számára a tisztes munka hiánya egyenlő a szegénységgel.
A Tisztes Munka Világnapja az ITUC kezdeményezése, támogatója a CGU. Az ITUC 168 millió munkavállalót képvisel 155 országban és 311 tagszervezetben.

Mi a Tisztes Munka?
A Tisztes Munkát, mint koncepciót és menetrendet, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vezette be és kezdte el terjeszteni 1999-ben. A tisztes munka magába foglalja a munkavégzés lehetőségét, amely produktív és tisztes jövedelmet biztosít. Biztonságot és szociális védelmet nyújt a munkavállalóknak és családjaiknak. Jobb kilátásokat biztosít a személyes fejlődésre és támogatja a társadalmi integrációt. Biztosítja a véleménynyilvánítás szabadságát, a szervezkedés alapjogát és hogy a munkavállalók részt vegyenek az őket érintő döntések meghozatalában. Garantálja az egyenlő lehetőségeket és bánásmódot mindenki számára.

Témák
Munkahelyi jogok
Az altémák közül az első a dolgozó nők és férfiak jogaival foglalkozik; különösképpen a szerveződéshez való alapjoggal, az elismeréssel és a kollektív szerződéskötéssel, a diszkrimináció elleni védelemmel, kényszer- és gyermekmunkával, valamint a biztonságos és egészséges munkahelyi környezethez való joggal. Ugyanakkor magába foglalja minden állampolgár jogát a demokráciához, tisztes munkához, egyenlőséghez és a minőségi közszolgáltatásokhoz. Hiszen a minőségi közszolgáltatások szintúgy szerves részét képezik a szakszervezeti mozgalom globális menetrendjének.

Szolidaritás
A második téma, amely erősen a fókuszál a különböző országokban működő tagszervezetek bevonásával létrejövő gyakorlati akciókra, a szolidaritásra alapul. Ez az altéma magába foglalja azokat az akciókat, amelyek a kormány vagy a munkaadó által erősen támadott szakszervezeteket támogatják, gyakorlati segítséget nyújtva nekik a kampánymunkában vagy a tagszervezésben; továbbá azokat az akciókat, amelyeket több szakszervezet és más szervezet közösen szervez például a fejlesztés, emberi jogok, nemiség, rasszizmus, migráció és más hasonló témákban. Ily módon a már létező szolidaritási hálózatok fontos szerepet játszhatnak az akciók szervezésében és további hálózatok létrejöttében, mások részvételét és támogatását elősegítve.

A szegénység és egyenlőtlenség felszámolása
Ez az altéma a szegénység elleni világméretű kampányhoz kapcsolódik, továbbá a globális kereskedelem, segélyezés és befektetési témákhoz. A globalizáció új formájának középpontjába a fenntartható és igazságos fejlesztést helyezi, és felhívja a figyelmet a egyre növekvő jövedelmi egyenlőtlenségekre.

liganet.hu