Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Liga -és vagy FRDÉSZ tagság?

2009.05.07

Kép Az előző elnökségi ülés, valamint a Küldöttgyűlés emlékeztetőjének elfogadása után Kónya Péter a tájékoztatott a Bajnai-Kormány válságkezelő programjának fegyveres és rendvédelmi dolgozókat érintő hatásairól, valamint az ezzel kapcsolatos szakszervezeti (FRDÉSZ) teendőkről. Az FRDÉSZ elnöke kiemelte, hogy Bajnai Gordon a megszorító intézkedések ellenére szeretné megerősíteni a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozóit. Az elképzelés mikéntjéről egyelőre nem esett szó. A kafetéria rendszerrel kapcsolatos csomagot a Kormány visszavonta, de a hosszított tavaszi ülésszakban újra beterjesztenék és el is fogadtatnák – tette hozzá az FRDÉSZ elnöke. Az ezt követő vita során a tagszervezetek vezetői arra figyelmeztettek, hogy nem az illetményen kívüli elemek, hanem a bérkérdés mielőbbi megoldása a fontos, az illetmények rendezése a jelenlegi helyzetben már nem tűr halasztást! Dr. Heiling Ottó, a Hosz alelnöke arról beszélt, hogy nehéz különbségeket tenni a keresetelemeken, illetve az egyes ,,hangulatjavító” kafetéria elemeken, ugyanakkor – mint mondta – az FRDÉSZ-nek erőteljesen fel kell lépni az illetmények szinten tartása érdekében. Ezt követően a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) május 8-i ülésére készültek fel a résztvevők; miután megtárgyalták a napirendre kerülő anyagokat, a képviselendő szakszervezet-politikáról is egyeztettek.  Az FRDÉSZ eddigi LIGA tagságának értékeléséről, a jövővel kapcsolatos feladatok meghatározásáról szóló napirendi téma tárgyalása során elhangzott, noha a HTFSZ és az FBVSZOSZ is döntött már a Liga tagság elutasításáról, ezek a döntések – mivel az FRDÉSZ a Liga tagja – tartalmilag és jogilag sem értelmezhetőek. Miután az FRDÉSZ elnöke felvázolta a létrejött jogi helyzetet, az esetleges kilépések okozta anomáliákat, azt mondta, hogy nagy hiba lenne önmagunkat gyengíteni. Nagyobb támogatást, kőkemény érdekvédelmet várunk a Liga Szakszervezetektől, hiszen úgy látjuk, hogy az FRDÉSZ önmagában nagyobb erőket tud megmozgatni, mint a Liga – mondta Árok Kornél, a HTFSZ területi ügyvivője.

A meghívottként résztvevő Gaskó István LIGA elnök miután visszautasította a tűzoltó-szakszervezet több elmarasztaló megnyilvánulását – egyebek mellett – elmondta, hogy milyen döntési mechanizmusokon megy keresztül a szakszervezeti konföderáció egy-egy beterjesztett javaslata. Makroszintű érdekvédelem sokkal fontosabb, mint a csupán jogsegélyszolgálatról beszélnénk. Ebben a helyzetben nem szabad gyengíteni a szakszervezeteket - tette hozzá.

FRDÉSZ jelenének értékelése, a Szövetség és a Liga-FRDÉSZ fúzió jövőjével kapcsolatos feladatok meghatározása során kibontakozó vita során az elnökség egy része a Liga tagság, a másik része pedig a Ligán kívül, de az FRDÉSZ-en belüli szövetség fenntartása mellett érvelt.

Belső zavarok vannak az FRDÉSz működésében, ha pedig a HTFSZ és az FBVSZOSZ ezt ilyen módon mondja ki, azt is tisztelni kell - mondta Csurel János BVDOSZ elnök. A megoldás érdekében júliusban rendkívüli FRDÉSZ Küldöttgyűlés összehívását javasolta több tagszervezet képviselője is, mivel azonban informális ülés volt, döntést nem hoztak.

 

Sz.R. 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.