Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Lázár: Csak „maszatolásra” alkalmas Bajnai közbiztonság-programja

2009.09.07
Kép A kormányfő a Rendőrtiszti Főiskola hétfői budapesti tanévnyitóján azt mondta, 2010-től szerződéses rendőrök állhatnak szolgálatba, ötven százalékkal több rendészeti főiskolást képeznek, így ezer rendőrrel lesz több az utcán. Az intézkedések között említette, hogy létrejön a településőrség, és hogy a kis értékű lopások ügyében is nyomozhat majd a rendőrség. Bajnai Gordon elmondta, megemelik a polgárőrség támogatását, segítik a roma fiatalok rendőrré válását, több pénz lesz térfigyelő kamerákra és 600 millió forinttal megerősítik a Nemzeti Nyomozó Irodát. Hozzátette: a rendőrök részt vehetnek konfliktusmegelőző képzéseken, illetve új szolgáltatás lesz a testület részéről a közbiztonsági tanácsadás.

Csak eltakarja a problémákat

A Bajnai által bejelentett intézkedéscsomag negyvenezer rendőr számára semmit nem jelent – jelentette ki az MNO-nak Lázár János. A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke szerint a csomag csak „maszatolás”, és alkalmatlan a közbiztonság növelésére. „Erőtlen, gyenge, csupán a problémák álcázására, a sebek és hiányok eltakarására szolgál” – fogalmazott. Lázár hangsúlyozta: az önkormányzatok a csökkenő források mellett képtelenek lesznek javítani a közbiztonságon, a településőrségek pedig nem pótolhatják a rendőröket. Mint mondta, ettől nem lesz nagyobb rend és biztonság, ráadásul a rendőrök egzisztenciális helyzete, illetve társadalmi megbecsülése egyáltalán nem fog változni.

A fideszes politikus kifejtette: ahhoz, hogy valóban lényeges javulás történjen a közbiztonság terén, elsősorban több tapasztalt és felkészült rendőrre van szükség, akik minden helyzetben jogkövető magatartást valósítanak meg. De az is fontos, hogy emellett javuljon az egzisztenciális megbecsülésük.


MTI/MNO