Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Lázár: A rendőrségnek nem verni, hanem szolgálni kell

2010.05.08

Kép Lázár János a TV2 Mokka című műsorában elmondta: a jövő heti alakuló ülésen szeretnének beterjeszteni két törvényt, az egyik a 2006. augusztus 20-i tűzijáték, a másik a 2006. október 23-i oszlatás ügyében mondja ki az állam felelősségét és a felmerülő kárigények teljesítését.

Előbbivel kapcsolatban a politikus közölte, hogy Szilvásy György a tűzijáték óta „menekül a felelősségre vonás elől”, pedig az állami szervek és az ombudsman is megállapította a hibákat.

Az októberi rendőri akcióval kapcsolatban a felkért frakcióvezető kijelentette, hogy meg kell változtatni a rendőrség morálját, mert „a rendőrségnek szolgálni és nem verni kell a magyarokat”.

Az atrocitás után két rendőri belső jelentés is készült, melyek elmarasztalják a rendőröket, megnevezve a felelős tiszteket és főtiszteket, mégsem lett következménye a jelentéseknek.

Lázár hozzátette: az ügyek körülményeit feltáró vizsgálatokkal a nyáron szeretnének végezni. Hódmezővásárhely polgármestere arra a kérdésre, hogy a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsági elnöki posztja után miért nem lett honvédelmi miniszter, úgy reagált, logikus lett volna, de ő a lehetőségek közül a frakcióvezetői tisztséget választotta, és ebben sikerült megállapodnia Orbán Viktorral. Úgy gondolja, ebben a munkakörben sokat tanulhat, és nem díjnak, hanem feladatnak tekinti. 

Kérdésre válaszolva Lázár János elmondta: megbeszélés tárgya, hogy melyik bizottsági elnöki tisztséget kapják a leendő ellenzéki képviselők. Lázár nem kívánt állást foglalni Kovács László és a Jobbik vitájában, miszerint a baloldali politikus úgy véli, nagyon káros lenne Magyarországnak, ha a Jobbik vezetné a külügyi bizottságot. A fideszes politikus nem tartja helyesnek, hogy bárki vitatja bárki képviselői mandátumát, és hozzátette: választott képviselők között ők nem tehetnek különbséget, az ellenzéki pártoknak kell egyeztetniük.

hirtv.hu