Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Közszolgák: egyszer hopp, másszor kopp

2010.02.03

Kép A tavalyinál magasabb fizetés kaptak januárban a közszolgák, a kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság megállapodásának köszönhetően, megkapják ugyanis a 2010-ra járó bérkiegészítésük első felét, bruttó 49 ezer forintot.

A legjelentősebb közérzetjavulást azon közszolgák könyvelhetik el, akik tavaly július 1.-től már egyáltalán nem kaptak bérkiegészítést (ami a megszűnt 13. havi fizetés kompenzációja), azaz mindazok, akiknek elérte a fizetése a bruttó 149 ezer forintot.

Ellentmondásosabb érzéseket kelthet a bruttó 149 ezer forint alatt kereső közszolgákban a fizetésük változása: ha nem is a januári, de a februári annál inkább. Akkor ugyanis már nominálisan alacsonyabb bért kapnak majd, mint tavaly. Majd már márciusban megint egy „jó hónap” jön – érkezik a kereset kiegészítés második része – majd újra sorjáznak a rosszabb hónapok.

Az fn.hu számításai szerint például egy bruttó 120 ezer forintot kereső közszolga – alapesetben - 93515 forintot vihetett haza tavaly a kompenzációval együtt, a januári fizetése 118 882 forint, de március első napjaiban már csak 88792 forintot kap meg (dacára annak, hogy a március sokkal hosszabb a februárnál).

Lapunk számításai szerint az egész évre vetítve a nettó bérösszeg nominálisan (vásárlóértékben nem) némileg meghaladja ebben az esetben is a tavalyit, bár a bruttó bérkiegészítés kevesebb a tavalyinál (98 ezer helyett 120 ezer helyett).

Bruttó 98 ezer forintos kereset alatt pedig egyértelműen kedvezőbb a munkavállalóra nézve a szabályozás a tavalyinál – mindent összevéve tehát nem kötöttek rossz alkut az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság szakszervezetei tavaly a kormánnyal. Leszámítva, hogy a fix bérezéshez szokott közszolgák nem biztos, hogy megfelelően kezelni tudják a „hopp-kopp” bérezést.

A 13. havi fizetést a Gyurcsány csomag törölte el, tekintettel a költségvetés megroppant helyzetére, ez a takarékossági intézkedés belekerült a Valutaalapnak tett vállalások sorába is. A 13. havi fizetésről érdemes azért megjegyezni, hogy ez nem valamiféle prémium, jutalom volt, hanem beépült a közszolgák fizetésébe, mint hónapban az 1/12-ed részét kapták meg a 13. havi bérnek.

A Gyurcsány-csomag a 13. havi fizetést úgy törölte el, hogy bruttó 180 ezer forintig végső soron meghagyta, csak átnevezte, fölötte pedig 15 ezer forint bérkompenzációt adott. A Bajnai-csomag július elsejétől tovább szigorított: bruttó 149 ezer forint fölött teljesen eltörölte a kompenzációt, bruttó 131 és 149 ezer forint között 10917 forintban maximálta a kompenzáció összegét, s csak 131 ezer forint alatt maradhatott meg a 13. havi bérnek megfelelő kompenzáció.

Idén bruttó 98 ezer forint jár egységesen bruttó 340 ezer forint bérig a 13. havi vér helyett, s ezt két egyenlő részletben, januárban, és márciusban kapják meg a közszolgák.

fn.hu