Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

I. Országos Rendőrségi Véradónap (2010. február 11.)

2010.02.01

Kép 2009. február 11-e, Esztergom. Halála első évfordulóján az Esztergomi Rendőrkapitányság állománya azzal tisztelgett Borbély Zoltán emléke előtt, hogy a rendőrkapitányság épületében, a helyi véradóállomás munkatársainak közreműködésével, kitelepüléses, szolidaritási véradást szervezett, melynek zárásakor 107 fő (hivatásos és civil) résztvevő megjelentéséről számolhatott be. Ugyanakkor megfogalmaztuk a javaslatot Országos Rendőrségi Véradónap létrehozására, melynek dátuma évről-évre február 11-e. A nap krónikájához tartozik még, hogy Esztergom város polgármestere Meggyes Tamás alapításával és Habsburg György elnökletével megalakul az Őrláng Alapítvány, amely a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt, vagy megsérült kollégák és hozzátartozóik megsegítésére jött létre.

2009. május 9-10-e, Esztergom-Repülőtér. Két napos bűn-és baleset-megelőzési program keretében Dr. Bencze József altábornagy országos rendőrfőkapitány és Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke aláírták azt a megállapodást, amely szerint 2010. február 11-től kezdődően a Magyar Köztársaság Rendőrségének hivatalos véradónapja.

2010. február 11-e, Magyarország, Esztergom. Az együttműködésnek köszönhetően az ország minden megyéjében, több helyszínen is megtartásra kerül az I. Országos Rendőrségi Véradónap, melynek mottója : „A Bátorság első vonala! Adj vért ! Válj a mindennapok hősévé !” Az országos rendezvény hivatalos megnyitójára a fenti napon, 10.00 órakor, az Esztergomi Rendőrkapitányságon kerül sor.

Az önkéntes véradással nemcsak Borbély Zoltánnak kívánunk emléket állítani, de tisztelgünk azon rendőrök emléke előtt is, akik mindannyiunk biztonságának megóvása érdekében teljesített szolgálatuk közben haltak hősi halált. Véradásunk néma főhajtás a hősök előtt, egyben néma tiltakozás az erőszak ellen.

Február 11-ének azonban más apropója is van. 1992-ben II. János Pál pápa, a lourdes-i szűz emlékére, ezt a napot jelölte ki a betegek, elesettek, a rászorulók és segítőik, támogatóik és orvosaik világnapjává. Ezért e napon véradásunkra várjuk azokat a civileket is, akik szolidaritásukat ily módon kívánják kifejezni.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. A biztonságos és folyamatos betegellátáshoz évente mintegy 500.000 egység vérre van szükség, melyhez évente 11 ezer véradó eseményen 450 ezer donor mozgósítását végzi a szervezet.

A Magyar Vöröskereszt köszöni a Rendőrség valamennyi dolgozójának önzetlen segítségét, azt, hogy véradóként eddig is és ezután is segítik rászoruló embertársaink életének megmentését.

ORFK Szóvivői Iroda