Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hétfőn csaknem húsz javaslatot fogadhat el a Ház

2011.07.10

parlament.jpgA lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényjavaslatot négy KDNP-s képviselő Lukács Tamás, Vejkey Imre, Varga László és Harrach Péter nyújtotta be az Országgyűlés elé. Az indítvány mellékletében az 1895-ös törvény alapján bevett, illetve elismert felekezeteket sorol fel, a jelenleg használt történelmi egyház kifejezés pedig nem szerepel a dokumentumban.

A köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényjavaslat alapján az államfőnek a jövő évtől az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan évente vagyonnyilatkozatot kell tennie. A kormányzati előterjesztés elfogadásával a jövőben sarkalatos törvény rendelkezhet az államfő lemondásának, tartós akadályoztatásának vagy személyi védelmének és az őt segítő hivatalnak a részletszabályairól is.

Az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslat megváltoztatja a jelenlegi ombudsmani rendszert: az  új alaptörvényben már megfogalmazott egységesítésének szabályozása.

Döntés születhet az információs önrendelkezési jogról szóló előterjesztésről, amely egy újonnan felállítani javasolt adatvédelmi hatóság feladatkörébe utalná a jelenlegi adatvédelmi ombudsman feladatait.

A Ház szavazhat még a honvédelemről szóló törvényjavaslatról, továbbá az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról, illetve a népegészségügyi termékadóról rendelkező előterjesztésről.

Az úgynevezett „chipsadó" a magas só- és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását kívánja visszaszorítani az ezen termékekre rakódó közteher mértékének növelésével.

A képviselők emellett felállíthatják a Magyar Művészeti Akadémiát, valamint a választási törvény módosításával eltörölhetik az érvényességi küszöböt az időközi választásokon.

Az Országgyűlés a sporthuliganizmus elleni fellépés érdekében is jogszabályokat változtathat, és határozati javaslatba foglalhatja a Parlament előtti Kossuth tér rekonstrukcióját is.

szakszervezetek.hu