Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hernádvölgyi Andrea: az általános sztrájk sincs kizárva

2011.04.29

hernadvolgyi_andrea.jpgA Széll Kálmán tervben a kormány a munkaadók megrendeléseit teljesíti, és a nekik kedvező rendelkezésekkel tulajdonképpen a „rugalmas kizsákmányolás” lehetőségét teremti meg – mondta Hernádvölgyi Andrea, aki azért érkezett a borsodi megyeszékhelyre, hogy a munkavállalók számára kedvezőtlen változások hatásairól tárgyaljon a szövetség tagjaival.

Már az adótörvények változásaival is rosszul jártak a munkavállalókat, de azzal, hogy a próbaidő határát kitolja és megteremti a könnyebb elbocsáthatóság lehetőségét, nem a vállalkozások adminisztratív terheit csökkenti a kormány, hanem a dolgozók kiszolgáltatottságát növeli.
A szakszervezeti vezető elmondta még: az érdekképviseletek megtalálják a módját, hogy kifejezésre juttassák rosszallásukat, és bár olyankor, amikor a politikával van „bajuk”, nem nyúlnak az általános sztrájk eszközéhez, de amikor ennyire nyilvánvalóan összefonódik a politika és a munkaadói oldal, ennek lehetőségét sem zárta ki.
A szakszervezetek addig is folyamatosan tiltakoznak a megszorítások ellen, legközelebb május elsején Pécsett tüntetést – és nem felvonulást – tartanak az összes baranyai szakszervezet részvételével.

szakszervezetek.hu

5 követelés a szakszervezetektől

Az MSZOSZ szakszervezeti szövetség május elseje alkalmából 5 követelést fogalmazott meg.
A kormány megszorításokra épülő politikája a megélhetési gondokkal élők ellehetetlenítésére épül, amelynek törvényi kereteit most kívánja megteremteni - áll az MSZOSZ lapunkhoz eljuttatott közleményében. Ez ellen a szakszervezeti szövetség szerint föl kell lépni.
  • Követeljük az igazságos közteherviselés bevezetését!
  • Követeljük, hogy a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjasok ne legyenek gazdasági megszorítás áldozatai!
  • Követeljük, hogy a kormány ne tépje szét a szociális védőhálót!
  • Követeljük, hogy minden munkavállaló számára állítsák vissza sztrájkhoz való jogát!5.
  • Követeljük az érdekegyeztetés visszaállítását, hogy társadalmi megegyezés szülessen a munka világát érintő legfontosabb kérdésekben!
Munkához, tisztes munkafeltételekhez, és tisztes bérekhez mindenkinek joga van - zárul az MSZOSZ közleménye.
fn.hu