Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Határállomás-blokádot tartanak a szlovák szakszervezetek magyar segítséggel is

2011.10.11

500px-hranice-cedule-vystrazna.jpgA határblokádot megszervező Kovo szakszervezeti szövetség képviselője az MTI tudósítójának kérdésére elmondta, hogy a tiltakozó akció a szlovák-magyar határon az ipolysági (Sahy) és a migléci (Milhost) határátkelőket érinti.

A szlovák-osztrák határon a ligetfalui (Petrzalka), a szlovák-cseh határon a drétomai (Drietoma), trencsénmakói (Makov), míg a szlovák-lengyel határon a javorinai (Tatranská Javorina) határátkelőt fogja érinteni.

„Minden határátkelőn ott lesznek a lengyel, a magyar, az osztrák és a cseh kollégák is" - állította a múlt héten Emil Machyna, a Kovo elnöke. Hozzátette: jelképes blokádról van szó. További részleteket a tervezett tiltakozó akcióról máig nem közöltek. Csak anyit tudni, hogy a blokádot tájékoztató kampánnyal kötik össze. „Információs röplapokat fogunk osztogatni az áthaladó autósoknak" - állította a Kovo képviselője.

„Nem értünk egyet azzal, hogy csökkenjenek a nyugdíjak Szlovákiában" - jelentette ki Machyna korábbi sajtóértekezletén Pozsonyban. Szerinte ez csak tovább rontaná a lakosság általános életszínvonalát. „Ha a kormány tervei megvalósulnak, Szlovákiában 1,2 millió szegény ember lesz, akiknek problémáik lesznek a megélhetéssel" - szögezte le a szakszervezeti vezető.

Szlovákiában a kormány a nyugdíjrendszer átalakításán dolgozik. Több szakértő is azt állítja, hogy ha megvalósulnak a tervek, csökken a nyugdíjak átlagértéke.

A Kovo, amely az egyik legbefolyásosabb szakszervezeti szövetség Szlovákiában, ugyanakkor azt követeli, hogy a jövő évben legalább 4,1 százalékkal emelkedjen a minimálbér. Ebben a témában sincs egyetértés a kormány és a szakszervezetek között. A kormány a minimálbért a mai szinten szeretné hagyni.

Szlovákiában az utóbbi hónapokban erősödött a társadalmi feszültség, a lakosság széles rétegei elégedetlenek a kormány gazdasági és szociális politikájával.

szakszervezetek.hu