Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Három műszakban tüntetnek a rendvédelmisek

2011.05.02

FIST(3).jpgAz autós demonstráció résztvevői 13 órakor gyülekeznek majd a Hősök terén, kettőkor indul a menet a Belügyminisztérium, Lánchíd, alagút, Moszkva tér, Margit híd, Honvédelmi Minisztérium, Parlament útvonalon.

A gyalogos tüntetés a Kossuth tértől indul, a déli gyülekezőt követően, 14 órakor. Ők a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium érintésével egy kört tesznek és visszatérnek a Parlamenthez. A tervek szerint 16-19 óra között ér össze a két menet, a Kossuth téren. A sorozat harmadik részében a Parlamentnél tartanak beszédeket, majd az Országház körül fáklyás felvonulást tartanak és terveik szerint élőlánccal körülveszik a Parlament épületét - ismertette a terveket Kónya Péter, a demonstrációs bizottság elnöke.

Sok résztvevőre számítanak, külföldről 27 tűzoltó is érkezik a HTFSZ felhívására. Azonban más külföldi tűzoltóságok, akiktől felszerelést kértek a tüntetéshez, egyelőre nem jeleztek vissza - ezt Árok Kornél, a HTFSZ elnöke mondta a Független Hírügynökség kérdésére.

A pénteki demonstráció az április első fele óta tartó sorozat része. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók szerzett jogaik elvétele ellen tiltakoznak, az elmarad béremelés miatt kompenzációt követelnek, illetve, hogy a jelenleg aktív dolgozók szolgálati nyugdíjba vonulásának lehetőségén ne változtassanak és a már nyugállományúak juttatásaihoz se nyúljon hozzá a kormány. Mint Kónya Péter fogalmazott, vélhetően bővíteniük kell a követeléseket, a Munka törvénykönyvének változtatásai miatt is. Hozzátette: a Széll Kálmán tervben megfogalmazott, megszorításokat tartalmazó irányelvek nyilvánosságra hozatala óta hiába kezdeményezték, a kormány nem tárgyalt velük.

A pénteki tüntetés addig tart, ameddig Orbán Viktor és a kormánypártok frakcióvezetői által aláírt, elfogadható megállapodás nem születik. A frakcióvezetőknek azért kell aláírniuk - ha lehet, az ellenzéknek is - hogy később a megállapodást ne lehessen egyéni képviselői indítványokkal szétbombázni.
Kónya Péter megemlítette Kövér László házelnök minapi nyilatkozatát, melyben gyakorlatilag ürülékhez hasonlította a szakszervezeti vezetőket és áttételesen a szakszervezeti tagokat is. Kónya Péter nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a házelnököt, kiemelve, hogy az elmúlt 8 évben a fegyveres és rendvédelmi dolgozók vettek részt a legtöbb önálló és más szervezetek égisze alatt rendezett demonstráción, vagyis nem igaz, hogy lapultak volna, "mint az a bizonyos a fűben."

klubradio.hu