Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) pénteki sztrájkja sikeres volt, de nem hozta meg az eredményt

2009.05.08

Kép

 

Gaskó István úgy értékelte: a vasutasok a 12 órás munkabeszüntetéssel sikeresen bebizonyították, hogy képesek a társadalom követelései mögé állni. Rámutatott ugyanakkor, hogy az eredmény elmaradt, holott már azt előrelépésnek tekintették volna, ha a kormány elküldi képviselőjét tárgyalni, és érdemi megbeszélést folytathatnak a sztrájkkövetelésről. 

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy pénteken a LIGA Szakszervezetek felhívásához csatlakozva 0 óra és 12 óra között sztrájkoltak a vasutasok a meghirdetett 18 óra helyett. A LIGA felhívásához csatlakozott ágazatokban 2-4-6-8 órás munkabeszüntetéseket tartottak, őket a vasutasok a 12 órás sztrájkkal támogatták, amit elegendőnek ítéltek - mondta a VDSZSZ elnöke. Gaskó István megismételte korábbi kijelentését, hogy a válságot a Bajnai-kormány nem megfelelően kezeli. 

A szakszervezeti vezető szerint nincs szükség a megszorító intézkedésre. A LIGA azt javasolja, hogy a korrupció megszüntetéséből, a feketegazdaságból származó bevételeket vonják be a költségvetésbe, a gazdaságba, továbbá a magyar gazdaságot vezessék ki a bérmunkára épülő struktúrából, és a versenyképes ágazatokra helyezve fejlesszék a nemzetgazdaságot. 

A VDSZSZ elnöke szerint a vasutassztrájkban pénteken a forgalom lebonyolításában dolgozók 80 százaléka, mintegy 4-5 ezer ember vett részt, ami elég volt a sztrájk sikeréhez, a vasút megbénításához. A sztrájkolók számáról pontos adatot kedden vagy szerdán lehet mondani - vélekedett Gaskó István. 

A folytatásra vonatkozó kérdésre válaszolva Gaskó István elmondta, hogy a LIGA felhívásához csatlakozott szervezetek a közeljövőben értékelik majd a kialakult helyzetet, a kormány reakcióját, és ennek függvényében döntenek a további lépésről. Gaskó István kérdésre válaszolva azt mondta, a forgalom alakulásának nincs köze ahhoz, hogy délben felfüggesztették a vasutassztrájkot.

ma.hu

 
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.