Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Főkapitányi köszöntő

2012.06.29

I. (Szent) László Árpád-házi királyunk a magyar lovagkor mintaképe, mondák és legendák vitéze, s egykor a legnépszerűbb magyar szent volt. 1095. július 29-én bekövetkezett haláláig a harcban való jártassága, a csatákban mutatott személyes bátorsága, erkölcsössége és mély vallásossága következtében nagy népszerűségnek örvendett. Királyként roppant szigorú, de igazságos törvényalkotó volt. Uralkodása idején megszilárdult a magántulajdon védelme az országban és többek között nevéhez fűződik a határvédelem megszervezése is.

Személyére, mint a magyar történelem sikeres országépítő uralkodójára tekintünk, aki kemény kézzel szilárdította meg a legyengült államot, másrészt megvédte országát a német terjeszkedéstől, a keleti nomád népek pusztításaitól és a pápai hűbértől, ezzel biztosítva a független magyar állam létét.

Halálát követően kultusza szinte azonnal virágba szökkent, s csaknem 100 év múlva pápai jóváhagyással III. Béla szentté avatta.

Emlékét magunk is őrizzük, hisz Szent László a magyar katonák, polgárőrök és határőrök választott védőszentje, ezért Szent László napja a határőrök, a határrendészek napja is.

Ez alkalomból köszönöm munkájukat és kívánok minden határon szolgáló, a határvédelem szervezésében és irányításában dolgozó kollégának erőt, jó egészséget, valamint hivatásukhoz méltó és esküjükhöz hű szolgálatellátást.

Budapest, 2012. június 27.

Dr. Hatala József r. altábornagy
országos rendőrfőkapitány