Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Fegyveresek, rendvédelmisek demonstráltak

2011.04.16

kep-156.jpgAz 56-osok terén több tucatnyi autóbusz sorakozott, amelyek az ország különböző részeiből szállították a hivatásos és fegyveres szervezetek tagjait. Legelőször a tűzoltók érkeztek meg a demonstráció kezdete előtt egy órával, majd szervezetten vonultak át dobszó és füttyszó, valamint légvédelmi sziréna hangjai mellett a Hősök terére.
A résztvevők kezében szakszervezeti zászlók, tiltakozó transzparensek és szórólapok vannak.
Mivel a belügyminiszter korábban megtiltotta, hogy a rendvédelmisek a tüntetésen egyenruhát viseljenek, a gyülekezés ideje alatt a tűzoltók többségén fehér póló vagy láthatósági mellény, a rendőrökön kék színű dzseki, a vámosokon zöld sapka és póló van, hogy így különböztessék meg magukat.
Később, a tiltás ellenére a bevetési, szolgálati egyenruhák láthatósági mellények is előkerültek..
A börtönőrök koporsót tartottak a vállukon, fekete zászlókat lobogtató társaik veszik körül őket.
A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetéssorozat hétfőn rendészeti és közigazgatási, illetve polgári védelmi dolgozók demonstrációjával kezdődött, majd vámosok, katonák, börtönőrök és tűzoltók tartottak naponta figyelemfelkeltő akciót korkedvezményes nyugdíjazásuk tervezett megvonása ellen, szerzett jogaik védelmében, illetményemelést és korszerű munkaeszközöket követelve.
A tüntetők délben az Andrássy úton keresztül vonultak a Parlament közelébe az Alkotmány utcába felállított nagyszínpad elé. Itt reggelig tervezik tartani a demonstrációt. A hivatalos kezdési időpont előtt egy órával a tüntetők már megtöltötték a Hősök terét, a rendőrség a forgalmat elterelte.
Pontosan délben elindult a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák tüntető menete a Hősök teréről a Parlamenthez, hogy a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei által meghirdetett demonstráción jogaik védelmét követeljék.
Az 56-osok terén a hivatásos és fegyveres szerveknek az ország különböző részeiből összegyűlt tagjai egy kört tettek a Hősök terén, majd az Andrássy úton rendőri biztosítás mellett menetoszlopban elindultak az Alkotmány utcába. Elől a rendőrök, majd a polgári védelmisek, a katonák, a vámosok, a börtönőrök, majd a tűzoltók vonultak. Utóbbiak döntő többsége ekkor már egyenruhát, és bevetési védőruhát visel.
A menetet két tűzoltóautó vezeti.
Amikor menet a Kodály köröndhöz ért, a sort záró tűzoltók akkor fordultak ki a Hősök teréről, így az Andrássy utat félig megtöltötték.
Nagyon sok szakszervezeti zászló, tiltakozó transzparens és szórólap van a felvonulók kezében, füttyszóval vonulnak végig az úton.
A tűzoltók egyik transzparensére azt írták " mi a macskát is mentjük, de velünk a kutya sem törődik". A börtönőrök és a tűzoltók a vállukon egy-egy koporsót is cipelnek, amelyek - mint mondták - "15 éves szolgálati törvényük" ravatalát jelképezik.
A felvonulás közben, az úton, több füstbombát, illetve jelzőrakétát dobtak el a tűzoltók, és több tűzcsapot is megnyitottak.
A távirati iroda jelentése szerint, az Andrássy úton, az Oktogon és Opera közötti szakasz egy rövid időre teljesen füstbe borult, a megnyitott tűzoltócsapokat a rendőrök lezáratták, de állítólag a Nagymező utcánál hosszabb ideig ömlött a víz az utcára.
A Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera között minden tűzcsaphoz egy-egy rendőrt állítottak.
A tüntetők petárdákat is dobáltak, az akciót üdvrivalgással fogadták a menet résztvevői.
Közben a tűzoltó-szakszervezet vezetői felszólították kollégáikat, ne használjanak jelzőeszközöket.
Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke azt kérte, tegyék el a demonstrálók a tűzoltóbaltákat, mert az ombudsmani hivatal jelen lévő képviselői szerint fegyvernek minősülnek, és emiatt eljárás indítható a tüntetők ellen.
A Hősök terétől indult menethez az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán csatlakoztak a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete tagjai is.    
Közel két óra alatt érkezett meg a rendvédelmi szervek állományának tagjaiból álló demonstrációs menet a fővárosi Hősök teréről a Parlament közelébe, az Alkotmány utcába.
Amikor a rendőrségi szakszervezetek tagjai megérkeztek az Alkotmány utca végében álló színpadhoz, a sort záró tüntetők még csak a bazilikánál jártak a Bajcsy-Zsilinszky úton.
Az MTI tudósítója szerint: „több tűzcsapot annak ellenére megnyitottak, hogy azokat több rendőr védte, mivel az egyenruhát viselő rendőrök nem tanúsítottak ellenállást - látta az MTI tudósítója”.
A tűzcsapokat nyitogató tűzoltóknak társaik azt kiabálták: "szép volt, fiúk”, míg a rendőröknek azt, hogy "gyertek velünk!".
A vonuló tömeget turisták fotózták, az utcákban lakók a nyitott ablakokból integettek.
Árok Kornél, a hivatásos tűzoltók szakszervezeti vezetője a tűzcsapok megnyitására a távirati iroda tudósítójának úgy reagált: „a fiúknak papírjuk van arról, hogy időszakonként ellenőrizniük kell a tűzcsapok állapotát, és ők ennek tesznek eleget".
A füstbombákra utalva pedig megjegyezte: háromezer embert nem ellenőrizhet, mi van náluk.
Az Alkotmány utcában kezdetét vette a vasárnap reggelig tartó figyelemfelkeltő demonstráció, először a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendvédelmi dolgozókról, így tűzoltókról, rendőrökről és katonákról emlékeztek meg.
Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke szerint Itt az ideje, hogy a politikusok, "legyenek bármilyen színűek is, megtanulják, hogy ne packázzanak velünk" – és jogaikat minden eszközzel megvédik - mondta Kónya Péter a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák részvételével tartott demonstráción.
Hangsúlyozta: minden eszközzel meg fogják védeni a jogaikat. Amikor a hivatásukat választották, ismerték a feltételeket, és a juttatásokat "senkinek nincs joga egyoldalúan elvenni" tőlük - tette hozzá.
A demonstrációs bizottság elnöke ismertette a tüntetők nyolc követelését. Ezek szerint kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát követelnek, hogy a jelenlegi hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba; sürgetik a már nyugállományúak státuszának és juttatásainak megőrzését; az illetményemelést; az illetményalap és a bértábla legalább az infláció mértékével történő emelésének törvénybe foglalását; a heti 40 órás munkaidőt; az egészség megőrzéséhez, továbbá a rekreációhoz szükséges feltételek állami biztosítását és a korszerű védő- és munkaeszközöket.    
A demonstráció a szervező szakszervezetek képviselőinek felszólalásaival folytatódott. Beszédet mondott: Papp Zoltán, Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ), Pongó Géza, Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ), Csurel János, Büntetés-végrehajtási Dolgozók Országos Szövetsége (BVDOSZ), Fabók Ferenc, Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FBVSZOSZ), Kiss József, Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete (FTSZ), Árok Kornél, Hivatásos Tűzoltók Függgetlen Szakszervezete (HTFSZ), Vincze Tibor, Rendészeti és Közigagatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ), Pach Dániel, Rendőr Szakszervezetek Védegylete (RSZV), Szima Judit, Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ), Katasztrófavédelmi Dolgozók Szakszervezete (KDSZ), Talabér Zoltán, Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ), Holecz Gábor, Vám és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ), Czövek János Honvédszakszervezet (HOSZ).

A szakszervezeti vezetők beszédei után a szolidaritásról biztosította a tüntetőket: Gaskó István, LIGA Szakszervezetek,  Palkovics Imre, Munkástanácsok Országos Szövetsége, Lázár András, Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.
A köszöntéseket követően, Kónya Péter felolvasta mintegy harminc, Afganisztánban szolgáló magyar katona szolidaritási nyilatkozatát, amelyben támogatásukról biztosították a megmozdulás résztvevőit. További szolidaritási nyilatkozat ismertetése után az egybegyűltek elénekelték: „Kossuth Lajos azt üzente".
A beszédek végén a - demonstráció részeként - tüntetők menetoszlopa elindult, hogy légvédelmi szirénák, füttyszó és skandálások mellett megkerüljék a Parlament épületét a rakparton át. (A Parlament előtti területre egy kiállítás miatt a demonstrálók nem tudnak bemenni.) Menet közben több füstbombát is eldobtak úgy, mint amikor délelőtt a Hősök teréről vonultak az Alkotmány utcához.
Az MTI tudósítója kiemelte, a közeli Báthory utcában a Magyar Demokratikus Charta tüntetésére érkezők tapssal köszöntötték a vonuló rendvédelmiseket, akik közül  többen azt skandálták, „fegyverbe".

A Parlament megkerülésének ideje alatt a távirati iroda, két szakszervezeti vezető nyilatkozatát adta ki, valamint a „transzparenseket és szakszervezeti zászlókat lobogtató egyenruhások” skandálásairól tudósított:
- Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott: „az ország és az emberek védelmére felesküdött magyarok és nem csürhe vagyunk (…), mi mindenütt ott vagyunk, ahol baj van, a vörösiszapnál, a műegyetemi tűznél, a győri gázrobbanásnál, mert hiszünk eskünk erejében, hivatásunkban és az életben".
A szakszervezeti vezető azt is mondta, már mindent elvettek a tűzoltóktól, csak a korkedvezményes nyugdíjuk és a becsületük maradt.
-A rendezvényen felszólaló Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint a civilek "aggódva figyelik" a rendvédelmi dolgozókat, együtt éreznek velük és támogatásukról biztosítják őket.
A fegyveres és hivatásos szervek szakszervezeti vezetői beszédükben állományuk helyzetéről panaszkodtak, azt hangoztatva, a "haza védelmében tett szolgálataikat" a kormány "semmibe veszi", őket teszi felelőssé az ország gazdasági és morális állapotáért. Követelték, hogy a mentősök, akik szintén csatlakoztak akciójukhoz, kiemelt jogi védelmet kapjanak, ismerjék el a munkájukat.
- A transzparenseket és szakszervezeti zászlókat lobogtató egyenruhások a beszédek közben (a belügyminiszterre utalva) többször azt skandálták, hogy „Pintér, takarodj!"

szakszervezetek.hu