Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Év rendőre címet kapott egyik tagunk

2012.05.05

A szakmai javaslat alapján a megyeszékhely közgyűlése az Év rendőre 2012 címet adományozta  Buda Bernadett őrnagynak, a városi rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési kommunikációs és bűnügyi főelőadójának, valamint Trucza Szabolcs századosnak, igazgatásrendészeti osztályvezetőnek.

Dr. Buda Bernadett lelkesen beszél a bűnmegelőzésről (Fotó: Kiss Albert)

Dr. Buda Bernadett mondhatni családi indíttatásból lett rendőr. Családjában szinte minden férfi katonatiszt, vagy rendőr. Ennek ellenére, vagy éppen ezért nem igazán támogatták pályaválasztását.
Szerette a vádelőkészítő munkát is, de a bűnmegelőzésről kimondottan lelkesen beszél. Mert érdekes, sokrétű munka. Kiadványokat készítenek időseknek, egyedülállóknak arról, mit tegyenek és mit ne, hogy ne váljanak áldozattá.

Különféle programokat szerveznek a gyerekektől az idősekig szinte mindenkinek. A középiskolásokat például a drogoktól próbálják kiadványokkal, előadásokkal megvédeni. A gyámügytől a nagycsaládosok szervezetén keresztül sok szervezettel működnek együtt. Nem szólva a gyermekvédelmi, oktatási  intézményekről. Az elismerés indokolásában éppen az szerepel, hogy mindezekkel élő, napi kapcsolatokat alakított ki.

A sajtó tájékoztatása csak munkája kisebb részét teszik ki, hangsúlyozta. A család és hivatás összhangjáról pedig azt mondta, egy civil férj aligha értené meg, hogy csak a munkaidőnek van vége 16 órakor. Munka, előadás, rendezvény, jut későbbre és a hétvégére is.

Névjegy

Dr. Buda Bernadett Salgótarjánban született 1975-ben. Érettségi után bűnügyi szakon végezte el a rendőrtiszti főiskolát, ahol megismerkedett a férjével, aki szintén rendőrtiszt és egy évvel fölötte végzett. 1999. július 1-jétől a Szekszárdi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályán vizsgálói, csoportvezetői, majd megbízott osztályvezető-helyettesi beosztásokban teljesített szolgálatot. 2008. április 1-jétől a kapitányságvezető közvetlen alárendeltségében kommunikációs és bűnmegelőzési kiemelt főelőadói feladatokat lát el. Munka mellett végezte el a jogi egyetemet. Két gyermekük van, az egyik már iskolás, a másik szeptemberben kezdi tanulmányait.


Trucza Szabolcs elárulta, erős a rend iránti belső igénye (Fotó: Kiss Albert)

Trucza Szabolcs, némi kitérővel, de előre megfontolt szándékkal választotta ezt a hivatást. Olyasmit keresett, ami biztos megélhetést és megbecsülést jelent, amire családot lehet alapozni.
És nem csalódott.

Nem tiltakozott, amikor a kérdésben a majdnem hivatalnoki munka fogalmazódott meg az igazgatásrendészettel kapcsolatban. Mint elmondta, a rend iránti belső igényének éppen megfelel ez a szabályozott szakterület. Az is előnye, hogy kötött munkaidőben dolgoznak.

Ugyanakkor az is hangsúlyozta, hogy a szabálysértési ügyintézés nagyon is rendőri feladat. Éppúgy fel kell deríteni kicsiben, hogy mi történt, mint a bűnügyek esetében. Nagy figyelmet is igényel ez a munka, mert gyakran változnak a jogszabályok és nem feltétlenül előnyükre. A szabálysértési kódex például nem éppen az átláthatóság, használhatóság irányába változott.

A fegyvertartás engedélyezésének változása, miszerint csak az első fegyverhez kell beszerezni a hatóság engedélyét, kevesebb papírmunkával jár a vadászok és így a rendőrök számára is. Előbbiek nyilván örülnek is neki, de az osztályvezető úgy vélekedik, nem igazán szerencsés a fegyverjogszabályok túlzott liberalizációja.

Névjegy

Trucza Szabolcs, 1975-ben született Bonyhádon, érettségi és a sorkatonai szolgálat után üzletvezetői képesítést szerzett, három évet dolgozott a vendéglátásban, majd szociálpedagógus diplomát szerzett. Hivatásos szolgálatát a Budapesti Határőr Igazgatóságon kezdte 2002 augusztus 1-én, 2008-tól szolgál a Szekszárdi Rendőrkapitányságon, 2010. március 1-től az Igazgatásrendészeti Osztály vezetője. A Pécsi Tudományegyetem harmadéves joghallgatója. Nős, felesége is rendőr, Csaba fiúk 2,5 éves, második fiúk születése május 4-én várható. Kevés szabad idejében főként erdélyi szerzők regényeit olvassa szívesen, érdekli a történelem. Zenében kedvence az erdélyi népzene és rock.

teol.hu