Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ellepték a rendőrök az utakat

2009.09.09

Kép Az EU országokban egyszerre zajló közlekedésbiztonsági kampányt a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) rendelte el – mondta Oberling József. A keddtől-csütörtökig napi nyolc órában zajló hazai ellenőrzések során a bel- és külterületi utakra, autópályákra kirendelt több mint kétezer rendőr elsősorban a biztonsági öv, a gyermekülés, valamint a motorosoknál a bukósisak használatát figyeli.

Szúrópróbaszerűen állítják meg az autókat, de ha már messziről érzékelnek valamilyen szabálytalanságot (beleértve a mobiltelefon kézben tartását is), akkor biztosan nem kerülhető el a figyelmeztetés, az augusztus 1-jén szigorodott közlekedési jogszabályok kivonatának, valamint a bírság kiszabásáról szóló közigazgatási határozatnak az átadása.

A járművezetők ismerik az új, szigorúbb szabályokat, számítanak is a rendőri akciókra, így viszonylag kevés autóst büntettek meg kedden és szerda délelőtt - mondta a főosztályvezető.

Oberling József elmondta, hogy tavaly a közlekedési balesetben meghaltak 73 százalékának nem volt becsatolva a biztonsági öve, ami az EU-átlagnál rosszabb arány. Az augusztusban hatályba lépett szigorításra nagy szükség volt, hiszen nagyon sok életet lehet megmenteni az öv használatával – tette hozzá a főosztályvezető.

A két legsúlyosabb és leggyakoribb biztonsági mulasztás az, hogy nem használják a biztonsági övet és a gyermekülést - mondta a főosztályvezető. Az előbbi „büntetési tétele” úttípustól függően 10.000-30.000 forint, az utóbbié 15.000–45.000 forint.

Az MTI érdeklődésére a dunakeszi főút és Rév út kereszteződésében zajló ellenőrzésen résztvevő Balogh Éva, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság előadója azt mondta: az ország legnagyobb megyéjének tizenegy kapitánysága kapcsolódott be az akcióba. A helyi és a Pest megyei rendőrök, valamint a közlekedési felügyelet munkatársai közösen, szúrópróbaszerűen állítják meg a kocsikat és motorokat Dunakeszin kívül Érd, Budaörs, Monor (illetve a 4-es főút), Cegléd, Gödöllő, Vác és Szentendre környékén.

MTI