Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

El a kezekkel a szolgálati nyugdíjtól! - A HRB ülésén történt

2011.04.20

mate.jpgDr. Kocsis Máté, a HRB elnöke nyitotta meg az ülést. A bizottság 18 fővel volt határozatképes. A napirendi téma tárgyalása élénk sajtóérdeklődés mellett kezdődött. A bevezetőben elhangzott, hogy az egységes demonstrációs bizottság kérésére tárgyalják a képviselők a témát.

A fegyveres és rendvédelmi szféra munka- és életkörülményeinek aktuális helyzete volt a témája Kónya Péter FRDÉSZ elnök, az egységes demonstrációs bizottság vezetője tájékoztatójának.- Megköszönöm a lehetőséget. Önök előtt is tiszta a helyzet, felborult a munkabéke. Szombaton több mint 15 ezren üzentük a kormánynak és a civil kontroll megtestesítőinek, hogy a Széll Kálmán Tervben rögzített irányvonal karcsúsítja, megcsorbítja jogainkat, ez egy rossz irányvonal. Különleges jogviszonyunkat az elmúlt évek alatt folyamatosan csorbították. Az elmúlt 15 évben többször volt bafagyasztva az illetményalap, mint nem. Kiszámíthatatlanná vált az életpálya, a hivatás nem vonzó már, az illetmény nem tartja pályán a kollégákat. Jól képzett fiatalok már nem vállalják a hivatást. Aki, ha kell az élete árán is végrehajtja a parancsokat, azoknak olyan életpályát kell biztosítani, ami újra vonzóvá teszi a hivatást. Rengeteg téves információ ment ki a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatban. Innen is üzenjük mindenkinek, hogy a rendszer fenntartható, nem kell átgondolatlan átszervezésekbe bocsátkozni, persze más munkakörökbe is lehet foglalkoztatni, s ez számunkra is kezelhető. Állóháború van, ez pedig nem lehet senkinek sem érdeke. Én megígérem Önöknek, hogy tisztességes maradok és ragaszkodok az elveimhez!

Czövek János, a Hosz elnöke: a szolgálati nyugdíjrendszer az utolsó kedvezmény, mely vonzza az embereket a Magyar Honvédséghez. Ha ezt is eltörlik, a katonai pálya teljesen elveszíti vonzerejét. Mi teljesítettük az elvárásokat, most teljesítse az állam is azokat! Az Euromil elmúlt hétvégén történt 103. elnökségi ülésén elhangzottakra utalok: sok országban zajlanak reformok. Lengyelországban 15-ről 20 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, de csak megfelelő átmenettel. A katonákat korábban megilletett jogok az elmúlt évtizedekben megszűntek, ugyanakkor az alkotmányos előírások csak szigorodtak. A katonának az élete árán is teljesítenie kell szolgálatát. Az a célunk, hogy megelőzzük a hivatásos állomány elvándorlását. Rólunk, nélkülünk – ne döntsenek! Mindenhol jelen akarunk lenni, ahol rólunk tárgyalnak, döntenek.

Ezt követően az egységes demonstrációs bizottság további tagszervezeteinek - TMRSZ, HTFSZ, FBVSZOSZ, VPDSZ, PVDÉSZ, RSZV - képviselői mondták el hozzászólásaikat.

Szima Judit, a TMRSZ főtitkára: nagy a felháborodás a rendőrségen. A szakszervezetek arra kérik a kormányt, nyilvánítsa ki azokat a garanciális alapokat, amelyek szükséges a további tárgyalásos egyeztetésekhez. Elfogadhatatlan az, hogy az alapvető állampolgári jogaikról lemondott dolgozókat az állam kisemmizze. A rendészet és a honvédelem az állam pillérei, melyek fennmaradása mindenkinek az érdeke. A kommunikációs hadviselés ellen mindig is küzdeni fogunk. Akárki győz, sebeket fog elszenvedni. Közjegyzői hitelesítés melletti írásos ígérvény kell a szerzett jogok védelmében és az EU-s illetményekért.

Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke miután felsorolta azokat a megvonásokat, amelyeket a demonstráción is elmondott, hozzátette: a hűség és a lojalitás is hiányzik már. Kérem, hogy gondolják át a szigorításokat, ne vegyék el az egyetlen megmaradt jussunkat.

Talabér Zoltán, a PVDÉSZ elnöke: örülök, hogy a HRB meghallgatja a szféra szakszervezeteit. Nagy baj van, amikor a rendvédelmi szakszervezeteknek tiltakozniuk kell. Húsz éve, amikor megalakultak a szakszervezetek, én akkor is jelen voltam, alapító vagyok.  Gondoskodni a parancsnoknak kell az állományáról. Nem akarunk egyszerű munkavállalók lenni. Ha most megvonják járandóságainkat, akkor nemcsak a parancsnokok, hanem Önök is nehéz helyzetben lesznek. Kétségbeejtő a munkavédelmi helyzet, még a munkavédelmet sem európai módon oldja meg az ez ország. Reméljük, hogy Önök felelősséggel, kellő megfontolással döntenek majd.

Kucsera Miklós, az FBVSZOSZ főtitkára: a börtönőrök is támogatják a reformokat. De! Mivel mi mindennap hűek vagyunk eskünkhöz, kérjük, hogy a szakmaiság, az érdekképviseletekkel való egyeztetés után hozzanak csak újab törvényeket. Visszautasítunk minden olyan kommunikációt, amely torz tükröt formál rólunk. 2007-ben 1300 bv-s hagyta el a szervezetet, ne akarják még egyszer ugyanezt.

Powel Pál, NBSZ elnöke: a titkosszolgálatok dolgozóira még több szigorítás vár.

Árok Kornél, a HTFSZ elnöke mindvégig bevetési ruhában, sisakban és állva hallgatta az ülésen történteket, majd kiemelte: Mi tűzoltók mindig és mindenhol az elsők között vagyunk .6300 tűzoltóról beszélek. Komolyan gondolják azt, hogy 65 évesen megyünk majd életet menteni??? Életpályamodell? Miről beszélünk, nem kaptunk soha semmilyen elképzelést meg írásban. Viszont megkaptuk, hogy a Széll Kálmán Terv angol nyelvű változatában mi szerepel…Populista dezinformációáradat. A tűzoltók nem kapták meg még mindig, jogos pénzeiket pedig nyertünk a bíróságokon Mi nem valaki ellen, hanem valamiért vagyunk itt. A HTFSZ és az FBVSZSOSZ addig tiltakozik, amíg a kormány nem hátrál meg. Taps köszöntötte a beszédet.

Miután Kónya Péter megkérdezte, hogy van-e elképzelése a HRB-nek a ,,hogyantovább”- ról, a kormány álláspontjáról, dr. Kocsis Máté, a HRB elnöke azt mondta: itt, az asztalnál ülők közül senki nem a kormány tagja. Nem jött el az összegzés ideje, még semmilyen kormány-előterjesztés nem szerepelt a képviselők, a bizottság előtt.

Iváncsik Imre, a HRB alelnöke: jó, hogy hivatalosan is – nemcsak a demonstrációs sátrakban és a Kossuth téren – ismerhetjük meg véleményeiket. Érdemi tárgyalások szükségesek, nyugodt, kiegyensúlyozott egyeztetések kellenek. Voltak-e tárgyalások a kormánnyal – kérdezte.

Kónya Péter válaszában kijelentette: A BM-ben tavaly megkezdődtek ezek az egyeztetések, az életpályamodellel kapcsolatban leadtuk javaslataikat, vagyis nem igazak a kormányzati kommunikációban erről megjelent, eltérő hírek. Mivel itt vagyunk, ezzel is jeleztük, hogy készek vagyunk a tárgyalásokra, az állomány érdekében történő korrekt megegyezésre. De már most jelezzük, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel nem tudunk megállapodni, kellő jogi garanciákat akarunk.

Ezt követően erős pártpolitikai adok-kapok kezdődött, majd Kónya Péter elmondta: sokan megfogalmazták, mi dúl a lelkünkben, azt is köszönöm, hogy sok jó szót is kaptunk. Az az akció, amit a ,,Hivatásunk Védelmében” megkezdtünk nem politikai jellegű, a magunk védelmében tesszük ezt. Javaslom, hogy a HRB fogalmazzon meg egy állásfoglalást.                                          

Kocsis Máté bizottsági elnök az ülésen történteket összegezve hangsúlyozat: a szolgálati nyugdíj intézményrendszerének újragondolása időszerű. A jelenlegi rendszer nem fenntartható. A HRB is érdekelt a megállapodásban, de a törvény módosítása, illetve új törvény, új struktúra szükséges.                                   

Miután Csampa Zsolt HRB alelnök azt kérte, hogy rugalmasak legyenek az érdekképviseletek, azt mondta: mindkét félnek engednie kell. A HRB mostani ülése is a párbeszéd egyik jele.

Iváncsik Imre HRB alelnök ügyrendi javaslatára a bizottság elnöke megszavaztatta a bizottsági tagokkal, hogy ki ért egyet azzal, hogy a HRB adjon ki állásfoglalást, melyben támogatja a demonstrálók követeléseit, és azt kéri a kormánytól, hogy kezdődjenek meg haladéktalanul az érdemi tárgyalások. A szavazás sajnos nem támogatta az előterjesztést. A HRB ülését követően, a parlament előtti Kossuth szobornál lévő Demonstrációs Pontnál rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak a Demonstrációs Bizottság tagjai. Itt több szakszervezeti vezető - közöttük Kónya Péter FRDÉSZ elnök és Czövek János Hosz elnök - is megfogalmazta, miért kell folytatni a tiltakozást Hivatásunk védelmében. A demonstrációs bizottság vezetője bejelentette, hogy május 6-án újabb tömegdemonstrációt szerveznek az érintett szakszervezetek.

frdesz.org.hu