Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

BÉT tájékoztató

2012.05.30

belugykepe.jpgA vissza nem térítendő lakáscélú támogatás a jogszabálytervezet szerint megmarad, az összege  - melynek maximuma havi 40.000 Ft  - valamint a kedvezményezetti kör sem változik. A szakszervezetek kérték, hogy az összeget emelje meg a minisztérium, azonban a belügyminisztérium költségvetése ezt nem teszi lehetővé. Ezt az összeget nem csak lakásvásárlásra, hanem építésre is fel lehet használni.

A lakásbérleti és albérleti hozzájárulás összege sem változik, azon sem változtatott a minisztérium, hogy a támogatásra kötött szerződés határozott idejű, maximum öt évre szól, és egyszer két évvel meghosszabbítható. Az albérleti hozzájárulás jogcíme bővül, az önkormányzati és a magántulajdonban lévő lakás bérleti díjához való hozzájáruláson felül a jövőben lízing esetén is lesz mód a támogatás igénybevételére.

A szakszervezetek tudomása szerint a Belügyminisztérium kezelésében lévő szállóhelyeken nem csak a BM irányítása alatt dolgozók kaptak elhelyezést, amelyet a szakszervezetek nehezményeztek. Az államtitkár azt ígérte, megvizsgálják a kérdést, és amennyiben van ilyen bérlő, az a vele kötött bérleti szerződés lejártáig maradhat a szálláshelyen, azt követően azonban el kell azt hagynia. A minisztérium javasolta, hogy kössön a minisztérium és a szakszervezetek megállapodást, amelyben a szakszervezetek jogot kapnak arra – hogy az állománnyal egyeztetve - javaslatot tegyen a férőhelyek számának szervenkénti elosztására.

A lakhatási támogatások rendszerével kapcsolatos belügyminisztériumi rendelettervezetekkel kapcsolatos, az egyeztetésen még felmerülő javaslatokat az államtitkár azzal utasította el, hogy a rendeletek szakmai előkészítése, és egyeztetése lezajlott, a szakszervezetek javaslataiból, ami megvalósítható, és a költségvetés is elbírja, beépítésre került, a továbbiakban azonban a minisztérium egyéb javaslatot nem fogad be.

A szakszervezetek kérdésére, amely szerint van-e a minisztériumnak koncepciója a bedőlt lakáshitelesek megmentésére, azt a választ kaptuk, hogy a Kormány már megtette azokat az intézkedéseket, amelyek a devizahitelesek megsegítésére szolgálnak, a Belügyminisztériumnak külön koncepciója  nincs.

Az érdekképviseletek ajánlották a minisztériumnak, hogy a jelenleg üresen álló, a honvédség által használt épületeket alakítsák át szállóhellyé, ezzel is segítve az állomány lakhatásának megoldását. A minisztérium megfontolja a felvetést.

Az államtitkár tájékoztatta a szakszervezeteket, hogy a támogatási formákat szabályozó új rendeletek azért nem lépnek még egyelőre hatályba, mert a kormány felkérésére az állomány saját tulajdonú lakáshoz jutását célzó konstrukciót kell a minisztériumnak kidolgoznia ez  év június 10. napjáig, amely új támogatási konstrukció a már meglévő rendelettervezeteket is érinti. Az új támogatási konstrukcióról az államtitkár egyelőre keveset árult el, azonban annyit lehet tudni, hogy az állomány lakáshoz jutását jelentősen könnyebbé teszi, és nem csak a már bent lévőkre, de az újonnan felszerelőkre is vonatkozik majd. Az államtitkár megerősítette, hogy az új szabályozással a munkáltatói kölcsönnel történő saját lakáshoz jutást szorgalmazza a tárca a szolgálati lakásokban történő elhelyezés helyett.

RSZV KKI