Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Beszámoló a Rendőr és Tűzoltó Világjátékokról

2009.08.30

Kép A magyar rendőrséget 8 versenyző képviselte, a delegációt Dr. Dobozi József r. vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Köztársasági Őrezred parancsnoka vezette.

A Magyarországon is ismert olimpiai sportágakon kívül (ökölvívás, jégkorong, atlétika, úszás, tenisz, kosárlabda, kerékpár, íjászat, judo, stb.) több, hazánkban ismeretlen sport is szerepelt a világjátékok műsorán. A nem angolszász országok polgárai érdeklődve nézték a patkódobálást, a „lepkehálóval” játszott lacrosse-t, az amerikai futball egy kevésbé sérülésveszélyes változataként meghatározható a flag football-t, vagy a fallabdához hasonlító, de azt kézzel játszó handball-t. Szinte csak kanadai csapatok értek el sikereket az országban nemzeti sportnak tekintett jégkorongban és curlingben, a finn rendőr hokicsapat is csak azzal tudott a helyi újságok címlapjára kerülni, hogy segítettek egy buszsofőrt megtámadó utas elfogásában.

Az impozáns megnyitó ünnepség az NHL-ben játszó Vancouver Canuks jégkorongcsapat stadionjában volt, a versenyzők felvonulását több ezer ember nézte végig a lelátókon.

A Vancouver belvárosában található versenyközpont reggeltől estig fogadta a nevezni érkező versenyzőket, edzőket. Még a versenyszámok lebonyolítása előtt egy nappal is lehetett jelentkezni a regisztrációs központban a különböző versenyszámokra, a hirdetőtáblákon folyamatosan figyelemmel kísérhették az érdeklődők a versenyeredmények alakulását, de itt volt standja a 2011-es játékok házigazdájának; New Yorknak is, valamint a 2010-re tervezett Európai Rendőr és Tűzoltó Sportbajnokságnak, amelynek rendezését egy „miniállam”- Andorra - vállalta el. A versenyközpont egyik teraszán az óceánöbölre néző bárt üzemeltettek a szervezők, ahonnan kitűnően lehetett élvezni a délutáni, és esti könnyűzenei koncerteket.

A „Nagy Vancouverhez” tartózó Burnaby város sportkomlexumában volt a játékok másik szórakoztató központja. Itt zajlottak a jégkorong, a kötélhúzás, a labdarúgás, a rögby, az ökölvívás, az íjászat és a tenisz versenyei.

A versenyhez kapcsolódóan több kulturális és szórakoztató rendezvény is helyet kapott a játékok kísérőprogramjában. Koncertek, kiállítások, bemutatók, fesztiválok színesítették a sportprogramokat.

Külön köszönet illeti a Vancouveri Magyar Ház önkénteseit, akik önzetlen segítséget nyújtottak hazánk versenyzőinek. A magyar érdekeltségű versenyeken lelkesen lengették a nemzeti zászlót, a judosoknak edzéslehetőséget szereztek, hazautazáskor minden versenyzőt elvittek a repülőtérre, megmutatták a város nevezetességeit, és ünnepi vacsorára is meghívták a magyar delegáció tagjait. Köszönet illeti a vancouveri tiszteletbeli konzult is, aki két alkalommal otthonában látta vendégül a csapatot.

A magyar delegáció tagjai testépítésben, atlétikában, úszásban, terepfutásban, erőemelésben és judoban versenyeztek, összesen 5 arany-, 4 ezüst-, és 6 bronzérmet szerezve.

ORFK Szóvivői Iroda