Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bemutatkozott az új kormány

2010.05.03

Kép A Parlament Vadász termében bemutatta leendő kormánya tagjait Orbán Viktor. A névsorban nem volt meglepetés ahhoz képest, mint amit már a sajtóból tudni lehetett: Martonyi, Fazekas, Matolcsy, Navracsics, Pintér, Réthelyi, Hende, Varga és Semjén kap szerepet.

Íme, az Orbán-kormány névsora:

 

MINISZTERELNÖK: Orbán Viktor

MINISZTERELNÖK-HELYETTES: Navracsics Tibor (kancellária)

KABINETFŐNÖK: Varga Mihály

MINISZTERELNÖK-HELYETTES: Semjén Zsolt (nemzetpolitika, egyházügyek)

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (kancellária)
MINISZTER: Navracsics Tibor
PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁR: Rétvári Bence
KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR: Gál András Levente
ÁLLAMTITKÁROK: Répássy Róbert (igazságügy) Balog Zoltán (romaintegráció, kisebbségek) Kovács Zoltán (kormányzati kommunikáció)

Nemzeti Erőforrások Minisztériuma MINISZTER: Réthelyi Miklós
PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁR: Halász János
KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR: Jávor András
ÁLLAMTITKÁROK: Szócska Miklós (egészségügy) Soltész Miklós (szociális terület) Hoffmann Rózsa (oktatás) Szőcs Géza (kultúra)

Földművelésügyi Minisztérium
MINISZTER: Fazekas Sándor
PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁR: Ángyán József
KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR: Farkas Imre
ÁLLAMTITKÁR: Czerván György

Külügyminisztérium
MINISZTER:
Martonyi János
PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁR: Németh Zsolt
KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR: Bába Iván
ÁLLAMTITKÁR: Győri Enikő (uniós ügyek)

Nemzeti Gazdaságfejlesztési Minisztérium MINISZTER: Matolcsy György
PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁR: Domonkos László
KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR: Nagy Róza
ÁLLAMTITKÁR: Cséfalvay Zoltán (gazdasági stratégia)

Belügyminisztérium
MINISZTER: Pintér Sándor
PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁR:
KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR: Felkai László
ÁLLAMTITKÁR:

Honvédelmi Minisztérium
MINISZTER: Hende Csaba
PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁR: Simicskó István
KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR:
ÁLLAMTITKÁR: Fodor Lajos

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
MINISZTER
: Fellegi Tamás
PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁR: Fónagy János
KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR: Vízkelety Mariann
ÁLLAMTITKÁROK: Nyitrai Zsolt (informatika) Bencsik János (energetika)

Kis késéssel, 11 óra után 25 perccel Orbán Viktor megkezdte sajtótájékoztatóját. A Fidesz elnöke itt mutatta be "azokat az urakat", akiket a kormányzati munka előkészítésére felkért. (Orbán Viktor kormányában egyetlen nő sem kapott helyet). A politikus ismét világossá tette, hogy a választópolgárok megdöntöttek egy rendszert, egy új gazdasági és politikai rendszert lapoztak meg ezzel. Hozzátette: ennek része az új kormány.

A miniszterek személyével kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy a következő szempontokat vette figyelembe: "Egy új politikai és gazdasági rendszer megalapozásához megfelelő jártassággal és kvalitással rendelkeznek, tapasztalt vezetők, képesek arra, hogy döntéseket hozzanak" - fogalmazott a kijelölt miniszterelnök.

A felsorolást a gazdasági csúcstárca vezetőjével kezdte. Mint a pártelnök elmondta: Matolcsy Györgytől azt várják, hogy Széchenyi mintáját követve Magyarországból sereghajtóból éllovast teremtsen.

Martonyi János külügyminisztertől azt várják, hogy vezényelje le az EU-elnökség munkáját. Pintér Sándor belügyminiszterrel szemben pedig az a követelmény, hogy állítsa helyre a közrendet és a közbiztonságot.

Fellegi Tamás
a nemzeti fejlesztési tárcát irányítja majd - mondta Orbán Viktor. Szerinte az állam rossz gazdának bizonyult, de most az az elvárás, hogy védje meg a közvagyont, vegye fel a harcot az oligarchákkal.

Réthelyi Miklós humánpolitikai minisztertől azt várja a nemzet a Fidesz elnökének elmondása szerint, hogy  mentse meg az egészségügyet és teremtse meg a szociális biztonságot. Orbán a professzor bemutatásakor kiemelte hatalmas tapasztalatát is.

Fazekas Sándor agrárminiszterrel szemben a kijelölt miniszterelnök szerint az az állampolgári elvárás, hogy állítsa talpra a magyar vidéket: hiszen a falu a jövő egyik erőforrása, nem pedig a múlthoz tartozik.

Hende Csabát a honvédelmi tárca élére kérte fel Orbán Viktor. A honvédség helyének megtalálása az elvárás felé, illetve az, hogy a honvédség ne legyen a bűnügyi krónikák mindennapos szereplője.

Ahogy azt Orbán már korábban bejelentette, Navracsics Tibor igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes, Varga Mihály a kancelláriát irányító államtitkár lesz, míg Semjén Zsoltot, mint miniszterelnök-helyettest mutatta be. Orbán Viktor hozzátette: a KDNP-vel megújítják az együttműködést, erről azonban később adnak információkat.

Orbán Viktor – Miniszterelnök


Orbán Viktor (Fotó: MTI)

Orbán Viktor (Fotó: MTI)

Orbán Viktor 1963-ban született Székesfehérvárott. 1986-ban vette feleségül Lévai Anikó ügyvédnőt, akivel öt közös gyermeket nevelnek. 1981-ben érettségizett a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium angol tagozatos osztályában. Egy év sorkatonai szolgálat után 1982-ben nyert felvételt Budapestre, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karára, ahol 1987-ben szerzett diplomát. 1988. március 30-án társaival megalapította a Fiatal Demokraták Szövetségét (Fidesz). 1989 októberéig a párt szóvivője, ezt követően egy éven át az országos választmány tagja lett. 1990 májusa és 1993 májusa között pártja frakcióvezetője volt. 1993 májusában a Fidesz elnökévé választották, tisztségében az 1994-ben és 1995-ben is megerősítették. 1998-ban a Fidesz megnyeri a választásokat, így Orbán Viktor – mindössze 36 évesen – lett a Fidesz-FKgP-MDF-kormány miniszterelnöke. Kormányzása alatt, 1999. február 9-én az Országgyűlés nagy többséggel döntött Magyarország NATO-csatlakozásáról. A 2002-es választások azonban – a közvélemény-kutatási adatokat meghazudtolva – a párt vereségével végződtek. Orbán Viktor ezt követően kis időre eltűnt a közéletből, majd a párt elnökeként tért vissza a politika porondjára. 2002. áprilisban a Fidesz-MDF közös országos lista vezetőjeként lett az Országgyűlés tagja. A 2006. évi országgyűlési választásokon Pest megyei területi listán szerzett mandátumot. 2006. május 6-tól a Fidesz frakcióvezető helyettese.

Varga Mihály – Miniszterelnök-helyettes

Varga Mihály (Fotó: MTI)

Varga Mihály (Fotó: MTI)

Varga Mihály
1965. január 26-án született Karcagon. Nős, felesége vegyész, három gyermekük született. 1983-ban a karcagi Gábor Áron Gimnáziumban érettségizett. 1989-ben az MKKE áruforgalmi szakán szerzett oklevelet. A diploma megvédése után a Budapesti 43. sz. Állami Építőipari Vállalatnál gazdasági revizor, majd 1990-ben Szolnokon a Kelet-magyarországi Vízügyi Tervező Vállalat munkatársa. 1988 decemberében csatlakozott a Fiatal Demokraták Szövetségéhez, az első Szolnok megyei Fidesz-csoport alapítója Karcagon. 1990 decemberétől tagja a Fidesz Országos Tanácsa Elnökségének. 1993-ban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet elnökévé választották. 1994-től a Fidesz alelnöke, a párt gazdasági kabinetjének a vezetője. 1994-től 2003-ig országos alelnök, választmányi tag, a gazdasági kabinet irányítója. 2005. június 11-től a párt gazdaságpolitikáért felelős alelnöke. A törvényhozásban 1995-től 1998-ig frakcióvezető-helyettes. 1998. július 14-től 2000. december 31-ig a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára; 2001. január 1-től 2002. május 27-ig pénzügyminiszter. 2002-ben megvédte karcagi egyéni mandátumát. Kormányzati megbízatása lejártával átvette a költségvetési és pénzügyi állandó bizottság vezetését.

Semjén Zsolt – Miniszterelnök-helyettes

Semjén Zsolt (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt 1962. augusztus 8-án született Budapesten. Nős, felesége középiskolai énektanár, karvezető és egyházzenész. Három gyermekük született. 1981-ben érettségizett a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban. 1981 és 1984 között hivatalsegéd a budapesti Kisipari Termeltető Vállalatnál. 1990-ben a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémián teológusként végzett. 1990 és 1994 között az Országgyűlés Hivatalának alkalmazottja, a KDNP-frakció hivatalvezetője, frakciótitkára és szóvivője volt. 1992-ben az ELTE-n szociológus diplomát szerzett. 1996-ban címzetes egyetemi docens kinevezést kapott. 1989. március 10-én a KDNP alapító tagja. 1990-ben a KDNP országos elnökségi tagja, 1993-1994 között az országos fegyelmi és etikai bizottság elnöke, 1990-1991-ben az intézőbizottság tagja, az I-II. kerületi KDNP-szervezet elnöke. 1997-ben rövid ideig a párt alelnöke volt. 1995-1997 között a KDNP frakcióvezető-helyettese. A KDNP-frakció megszűnése után független, novemberben az MDF-képviselőcsoporthoz csatlakozott. 2002. áprilisban Fidesz-MDF közös országos listáról szerzett újabb mandátumot. 2006. május 16-tól a KDNP frakcióvezetője. 2006. május 30-tól az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja.

Navracsics Tibor – Kancellária

Navra csics Tibor (Fotó:
MTI)

Navracsics Tibor (Fotó: MTI)

Navracsics Tibor 1966-ban született Veszprémben. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 1990-ben szerzett diplomát. Ezt követően a Veszprémi Városi Bíróságon, a bírói szakvizsga letétele után pedig a Veszprém Megyei Önkormányzatnál dolgozott. 1993-1997 között a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen volt tanársegéd. 1994-ben végzett az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében jogász-politológus szakon. Az 1996-97-es tanévben egy ösztöndíj segítségével Angliában, Brightonban tanított a Sussex Egyetem Sussex Európai Intézetében. 1997 óta előbb adjunktusként, majd a mai napig docensként oktat az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Intézetében 1999-ben doktorált politikatudományból. 1999-2002-ig a Miniszterelnöki Hivatal Sajtó- és Információs Főosztályának vezetője volt. 2003-tól a Fidesz elnöki kabinetfőnöke, majd 2006 májusától az országgyűlési frakció vezetője. 1996-tól a Magyar Politikai Intézet Egyesület alelnöke, 1999-től a Politikatudományi Szemle szerkesztőbizottságának tagja; 2001-tól a Magyar Politikatudományi Társaság elnökségi tagja.

Fazekas Sándor – Agrárminisztérium

Fazekas Sándor (Fotó: MTI)

Fazekas Sándor (Fotó: MTI)

Fazekas Sándor
Karcagon született 1963. május 03-án. Nős, felesége Fazekas Irén, adminisztrátor. Gyermekeik Sándor (1991) és Bence (1993). Általános iskolai tanulmányait Kenderesen, középiskolai tanulmányait Kisújszálláson végezte. Szegeden a jogi egyetemet Cum Laude eredménnyel végezte. Az egyetem után a SZIM Karcagi Gépgyár Rt-nél jogtanácsos volt. 1990 óta Karcag város polgármestere. 1994-1998 között megyei önkormányzati képviselő volt, jelenleg is tagja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzatnak, 2002 óta, mint a Fidesz frakcióvezetője. 1998-2002 között országgyűlési képviselőként dolgozott, mint frakcióvezető helyettes. A Fidesz önkormányzati tagozatának alelnöke. 1990 óta Karcagon egyéni önkormányzati körzetben látja el a képviselői teendőket. A 2006. évi országgyűlési választásokon Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi listán nyert mandátumot. A leköszönő parlament a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság tagja. Hobbija az utazás, kerékpározás, olvasás.

Hende Csaba – Honvédelmi minisztérium

Hende Csaba (Fotó: MTI)

Hende Csaba (Fotó: MTI)

Hende Csaba
1960. február 5-én született Szombathelyen. Nős, felesége tanítónő Zugligeten. Két iker leánygyermekük született. 1978-ban a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. 1983-ban az ELTE jogi karán szerzett diplomát. Szombathelyen a 2. számú ügyvédi munkaközösségben kezdte jogászi pályáját; 1984-től ügyvédjelölt, 1986-ban szakvizsgázott, 1987-1991-ig ügyvéd. 1991 és 1994 között kabinettitkár a Honvédelmi Minisztériumban. 1994-től 1998-ig újra Szombathelyen dolgozott, mint egyéni ügyvéd. 1990 és 1997 között az Apáczai Csere János Alapítvány tagja. 1988. novemberben belépett a Magyar Demokrata Fórumba, 1990-1991-ben a szombathelyi szervezet elnöke, 1990-től 2002-ig a Vas megyei, 1993-1996-ban országos választmányi tag. 1993-tól 1996-ig az MDF országos etikai biztosa, 1996-tól 2002-ig a párt országos elnökségi tagja, 1999-től 2001-ig országos alelnök, 2001-2002-ben általános alelnök. 2002-től Orbán Viktor felkérésére a polgári körök mozgalmának országos irányítója. 2002. áprilisban a Fidesz-MDF közös országos listáról bejutott az Országgyűlésbe, ahol a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság tagja volt.

Pintér Sándor – Belügyminisztérium

Pintér Séndor (Fotó: MTI)

Pintér Séndor (Fotó: MTI)

Pintér Sándor 1948. július 03-án született Budapesten. Pályafutását a Belügyminisztérium gépkocsivezetőjeként kezdte, majd 1972-ben rendőrségi szolgálatba lépett, először segédnyomozó volt Zuglóban. Közben járt a BME Gépészmérnöki Karára és a Rendőrtiszti Főiskolára is. 1978-ban diplomázott a főiskolán. 1986-ban jogi diplomát is szerzett. 1985-ben került a Budai Rendőrkapitányságra bűnügyi osztályvezetőnek, majd megbízott kapitányságvezetőnek. 1988-ban átirányították a Pest Megyei Főkapitánysághoz, ahol a vizsgálati osztály vezetőjévé nevezték ki. 1990 és 1991 között a Pest megyei főkapitány közbiztonsági helyettesévé léptették elő. 1991-ben Budapest rendőrfőkapitánya lett, majd kinevezték országos főkapitánnyá, öt év után azonban nyugállományba vonult. 1991-ben vezérőrnaggyá, majd 1993-ban altábornaggyá nevezték ki. Nyugdíjazása után őrző-védő céget alapított, majd 1997-ben az OTP Bank Rt. biztonsági tanácsadója, illetve igazgatóságának tagja lett.

Martonyi János – Külügyminisztérium

Martonyi János (MTI)

Martonyi János (MTI)

Martonyi János
1944. április 5-én született Kolozsvárott. Nős, két felnőtt gyermeke és négy unokája van. Az állam- és jogtudományok doktora ("summa cum laude", 1967), az állam- és jogtudományok kandidátusa (1975). 1969-től vállalati jogtanácsos, 1979-től kereskedelmi titkár Brüsszelben, 1984-től osztályvezető, majd főosztályvezető a Külkereskedelmi, illetve Kereskedelmi Minisztériumban. 1989-1990 között privatizálási kormánybiztos volt. 1990-1991 között közigazgatási államtitkár a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumában; 1991-1994 közigazgatási államtitkár a Külügyminisztériumban. 1994-1998 között ügyvéd, a Baker&McKenzie nemzetközi ügyvédi cég irodavezető partnere, európai igazgatóságának tagja. 1987-től oktat az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán; 1997-től tanszékvezető egyetemi docens, majd 2000-től tanszékvezető egyetemi tanár a Szegedi Tudományegyetemen. 1995-1998 vendégprofesszor a Brugge-i és Natolin-i (Varsó) Európa Egyetemen, 1996-ban a Közép-Európa Egyetemen. 1998-2002 között már betöltötte a külügyminiszteri posztot, a kormányváltás után főfoglalkozású egyetemi tanár és ügyvéd lett.

Fellegi Tamás – Infrastrukturális csúcsminisztérium

Fellegi Tamás László Budapesten született 1956. január 7-én. Nős, felesége Szokolszky Ágnes pszichológus, házasságukból két fiúgyermek született. 1974-ben érettségizett a Trefort Ágoston Gimnáziumban. 1976-ban vették fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karára, ahol 1981-ben diplomázott. 1985-ben ösztöndíjjal a Harvard Egyetemen tanult. 1993 és 1994 között főállásban a Fidesz elnökének volt politikai tanácsadója. 1996 és 2000 között a MATÁV Rt. ágazati igazgatója, majd a telekommunikációs vállalat kormányzati kapcsolatokért és szabályozói tevékenységéért felelős vezérigazgató-helyettese lett. 2009-ben megalapította az Infocenter.hu Médiabefektetési Zrt. nevű vállalkozását, amelynek ügyvezetője és többségi tulajdonosa. Az Infocenter.hu Zrt., amely egy médiabefektetési vállalkozás, 100 százalékos tulajdonosa a Heti Válasz kiadójának, valamint a Lánchíd Rádiónak, illetve kisebbségi tulajdonosa a Class FM országos kereskedelmi rádiónak.

Réthelyi Mikós – Humán csúcsminisztérium

Réthelyi Miklós (Fotó: MTI)

Réthelyi Miklós (Fotó: MTI)

Réthelyi Miklós 1939-ben született. A pécsi orvosi egyetemen végzett Szentágothai János kezei alatt, akivel együtt került Budapestre a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) Anatómiai Intézetéhez. 1991-ben négy jelölt közül őt választották meg a SOTE rektorának, a posztot négy évig töltötte be. 1995-től öt évig a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központját vezette, de 1994-2004 között a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének igazgatója is volt. 2000 óta a Semmelweis Egyetem, Szentágothai János Idegtudományok Doktori Iskoláját vezeti. Dolgozott és tanított Ukrajnában, Párizsban és több alkalommal az Egyesült Államokban is. Két esetben vállalt államigazgatási pozíciót: 1990-ben a népjóléti tárca főosztályvezetője volt, 1998-1999 között az Oktatási Minisztérium Tudományos Ügyek Főosztályát vezette.

Matolcsy György – Nemzetgazdasági Csúcsminisztérium

Matolcsy György (Fotó: MTI)

Matolcsy György (Fotó: MTI)

Matolcsy György 1955. július 18-án született Budapesten. A budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem ipari karán szerzett diplomát 1977-ben. 1978-ban a Pénzügyminisztériumba került. 1985-től a Pénzügykutató Intézetben a tulajdonreform lehetőségeit vizsgálta. 1989 végén a Magyar Demokrata Fórum elnökének felkérésére Matolcsy György bekapcsolódott egy későbbi kormányprogram kidolgozásába. 1990 májusában Antall József miniszterelnök személyes gazdasági tanácsadójává nevezte ki, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, egyben a Gazdaságpolitikai Titkárság vezetője és a Gazdasági Kabinet titkára lett. 1990 decemberében államtitkári tisztségéről lemondott. A Fidesz gazdasági szakértőjeként 1998-ban ő készítette a párt gazdasági programját. 1998 végétől Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági tanácsadó testületének tagja.

Kép

 

Összeállította: Mukk Sándor Forrás: hirado.hu / fn.hu