Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bajnai: rendkívüli költségvetés lesz

2009.09.02

Kép Első olvasatban tárgyalja a kormány a jövő évi költségvetést. Az ülést megelőzően Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta, áprilisban a válság kezelésére alakult a kormány, az elmúlt öt hónapban elindult az ország a kivezető úton. De a legfontosabb pont, hogy mindezt be kell foglalni, bele kell betonozni a 2010-es költségvetésbe. 

Megismételte: már látszanak az első eredmények; erősödött a forint árfolyama, 1,7 millió devizahiteles törlesztőrészlete csökkent, Magyarország csődkockázata az egyharmadára csökkent, 90 ezer ember kezdett dolgozni az Út a munkához programnak köszönhetően és kezd megszilárdulni az ország iránti bizalom.

Azonban hangsúlyozta: a válság továbbra is itt van, és kezelni kell, mert idén és jövőre 7,5 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye. "A közös torta kisebb lesz, nem lehet ugyanakkora szeleteket osztani mint eddig" - mondta a miniszterelnök. 

Szerinte ez ugyanolyan, mint amikor a család átgondolja, hogy mire kell költeni. "A gyerek cipője és a gázszámla kifizetése nem halasztható, de az új tévé és a szoba kifestése igen" - fogalmazott. Hozzátette: a költségvetés több puszta takarékosságnál, mert az az adócsökkentésről, a közbiztonságról és a munkáról szól. 

Rendkívüli a helyzet és a költségvetés

Bajnai Gordon szerint 2010-ben rendkívüli a helyzet Magyarországon és a világgazdaságban is, ezért rendkívüli költségvetésre van szükség, mert ezt követeli meg a válság, a józan ész és Magyarország érdeke is. Mint mondta, tisztában van vele, hogy minden jelentős érdekcsoport kiáll majd azzal, hogy igazságtalanul sújtották őket pénzmegvonással.

"Igen, sok részérdek sérül majd, és lesznek helyzetek, amikor a jogos igényekre is nemet kell mondani és sok részérdekek sérül majd, hogy a közérdek érvényesüljön, mert az ország érdeke ezt kívánja" - fogalmazott a kormányfő.

A részletekről szólva annyit mondott, hogy a 3,8 százalékos hiányt tartani kell, ezért az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket a válságkezelésből, illetve a közösségi közlekedésen is spórolni kell, utóbbinak pedig el kell kezdeni a többévig tartó átalakítsát, ésszerűsítését, mert most 33 ezer forintjába kerül minden egyes polgárnak a tömegközlekedés. 

A biztonság is fontos

Ugyanakkor a válság megmutatta, hogy mennyire fontos a biztonság, ezért a rendőrség több pénzt fog kapni: "minden anyagi, szervezeti és erkölcsi támogatást megadunk, hogy szavatolni tudja a biztonságot a rendőrség" - jelentette ki Bajnai Gordon. Megjegyezte: a cél az, hogy a rendőrség a polgárokhoz megnyugtató közelségben legyen, a bűnözők számára pedig elrettentő közelségben. 

A létbiztonság növelése érdekében pedig még több pénzt fordítanak az Út a munkához programra, közmunkaprogrammal fogják azt kiegészíteni, és a munkajövedelmek adóterhét is csökkentik: egy átlagos keresetű munkavállaló éves szinten plusz másfél havi bért vihet haza jövőre. 

Bajnai Gordon megerősítette: a kormány továbbra is nyitott minden konstruktív javaslatra a költségvetéssel kapcsolatban, de a kabinet elszántan folytatja a válságkezelést és ennek érdekében más intézkedéseket is hoz a szigorú költségvetési javaslat mellett. Miután a kormány ma első olvasatban megtárgyalja a büdzsét, azt egyeztetik a társadalmi partnerekkel is.

hirszerzo.hu