Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Az új Munka törvénykönyve az Országgyűlés elé kerül

2011.10.27

parlament.jpgA közleménye szerint a több hónapos társadalmi és közigazgatási egyeztetést követően készült el az új Munka törvénykönyvéről (Mt.) szóló törvényjavaslat. A törvénykönyvhöz több mint 300 javaslat érkezett, ezek jelentős része be is került a törvény tervezetébe. Az új szabályozás segíthet abban, hogy 2020-ra legálisan egymillióval többen dolgozzanak Magyarországon - emeli ki az NGM.

A javaslatban szerepel a védett kor intézménye: az új szabályozás szerint a korábbinál erősebb lesz a védettség, csak lényeges kötelezettségszegés, illetve szándékos vagy súlyos gondtalanság esetén lehet majd elbocsátani a védett munkavállalót. Marad a 20 nap alapszabadság és a 10 nap pótszabadság, a munkavállalók ráadásul az eddigi öt helyett hét nappal rendelkezhetnek szabadon. A munkavállaló kérésére legalább 14 napot egybefüggően kell kiadni.

Az eddigi szabályozással szemben 200 helyett 250 óra túlmunkát lehet kikötni munkaszerződésben, 300 órát pedig a kollektív szerződésben - hangsúlyozza az NGM. A közlemény szerint a törvényjavaslat – amelynek nem célja a munkavállalók jövedelmének csökkentése – átalakítja a műszakpótlékok eddigi rendszerét: a délutáni pótlék ugyan megszűnik, a 30 százalékos műszakpótlék viszont már este 6-tól jár.

A törvényjavaslat egyértelművé teszi, hogy a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető, és a munkáltatónak arra sincs lehetősége, hogy terhességi tesztet végeztessen munkavállalójával. A javaslat szerint kollektív szerződést csak a szakszervezetek köthetnek majd, egy munkáltatónál egy kollektív szerződés lesz köthető. Emellett szűkül azoknak a szakszervezeti tisztségviselőknek a köre, akik védettséget élveznek.

hvg.hu