Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Az EDDSZ kilépett a SZEF-ből és a Ligához csatlakozott

2009.09.13

Kép A SZEF szeptember 3-án nyílt levélben fordult az EDDSZ tagságához annak érdekében, hogy segítsék rendezni a konföderáció és a szakszervezet közötti rossz viszonyt. A SZEF azt sérelmezte, hogy az EDDSZ vezetősége az utóbbi két évben nem képviselteti magát a közös munkában, és az EDDSZ elnöke úgy támadja - véleményük szerint - alaptalanul a SZEF pénzügyi-vagyoni helyzetét, hogy a konföderáció gazdálkodását ellenőrző testület munkájában nem vesz részt. Nehezményezik azt is, hogy az EDDSZ elnöke "levél-ultimátumokban" követel a SZEF vezetőitől olyan intézkedéseket, amelyeket az ügyvivő testület ülésen kellene napirendre tűzni, továbbá a konföderáció tevékenységét az utóbbi időben mind sűrűbben egészítik ki a SZEF tevékenységét a nagy nyilvánosság előtt hamis színben feltüntető, megalapozatlan sajtónyilatkozatok - olvasható a nyílt levélben.
 
Cser Ágnes, az EDDSZ vezetője a SZEF levelére úgy reagált: a sztálinista korszakra emlékeztető önlejárató kampányszöveg a SZEF nyílt levele. Sérelmezte, hogy az EDDSZ alapszervezeteihez közvetlenül küldték ki a levelet, amely a SZEF alapszabálya szerint nem lenne lehetséges, ezzel a konföderáció beleavatkozott az EDDSZ belügyeibe.
 
Hozzátette: a SZEF nem az általuk több mint fél éve feltett kérdéseikre válaszolt a levélben. Cser Ágnes - közlése szerint - a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz és az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul, mert a SZEF magán e-mail címekre küldte el a nyílt levelet.
 
Emlékeztetett: az EDDSZ-nek több százmillió forintos követelése van a konföderációval szemben a SZOT-vagyonból, erről per is folyamatban van, és az évi támogatási összegből is tartoznak még egy több tízmillió forintos elszámolási kötelezettséggel.
 
A Liga Szakszervezetek elnöke, Gaskó István és az EDDSZ vezetője, Cser Ágnes hétfőn sajtótájékoztatón számolnak be - a meghívó szerint - "a szakszervezetek történetében sorsfordító eseményről".

MTI