Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A Rendőrség és humánszakterülete is alaposan meggyengül

2009.09.18
Kép A Rendészeti Védegylet több hónapja tiltakozik a Rendőrség 2009-2010. évekre vonatkozó Cselekvési Programjában és Feladattervében szereplő szervezet-átalakítási és átszervezési feladatok kapcsán, amely a gazdasági szakterület, a magyar-horvát államhatáron lévő határrendészeti kirendeltségek megszüntetését és a humánszakterület átszervezését jelen időszakban érintik.

A Rendészeti Védegylet álláspontja szerint nem szolgálja a mai Rendőrség szakmai és humán érdekeit a most folyó átszervezés. Az RV az ide vonatkozó aggályait több érdekvédelmi szinten kifejtette, rendőrségi és minisztériumi fórumokon is, érdemi meghallgatásra nem talált, csupán ígérgetést kapott.

A Rendészti Védegylet a Magyar Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságához is fordult e problémával, mintegy negyedéve, azonban még válasz sem érkezett a szakmai felvetésekre.

Az IRM által jóváhagyott rendőrségi „Cselekvési Program” 41. pontja a Rendőrség humánigazgatási szakterületei tevékenységének felülvizsgálatát, státuszainak (872) 20 %-kal történő csökkentését irányozza elő.

A Rendészeti Védegylet álláspontja szerint a rendőri végrehajtó állomány a fokozódó gazdasági és társadalmi nehézségek miatt a mainál lényegesen szervezettebb és nagyobb létszámú rendőrségi humánszakember gárda munkájára tartana igényt.  Így a rendőrségi humánterületen dolgozók létszámát nem szabad csökkenteni.

Az állomány személyügyi, szociális és kegyeleti, képzési, jogpropaganda, tájékoztatási, jogsegély-szolgáltatási, valamint sport és üdültetési elvárásainak és igényeinek szakszerű kiszolgálását csak egy korszerű, a Rendőrségen a szakmai és gazdasági országos, területi és helyi vezetői szintek mellett egyenrangúan megjelenő humánszolgálat tudja biztosítani.

Jogosan elvárható, hogy a rendőrségi dolgozók humánproblémáit a Rendőrség humánszakemberei tudják meg először, majd kezeljék szakszerűen.

A rendőrök elvárása, hogy a humán szakemberek rendszeresen beszélgessenek az állománnyal, éljenek közöttük, legyenek egyenrangú beosztásban a szakmai és a gazdasági vezetők mellett, a mainál többen tervezzék az állomány kiképzését, továbbképzését, mentális,- orvosi és fizikai felmérését, sajtó tájékoztatását, valamint nyújtsanak ingyenes jogsegély-szolgáltatást.

Amennyiben ezeket a feladatokat nem a Rendőrség humánszakemberi végzik el, akkor az állomány a szociális és mentális problémáival, tájékoztatási elvárásaival, gondjainak orvoslásában nem keresi bizalmával a Rendőrséget, hanem új keletű társadalmi és politikai csoportosulásokhoz csapódik. Ott keresi jövőképét, amely során a politikai ígérgetések, szakmaiatlan és utópisztikus válaszainak csapdájába kerülhet.

A Rendészeti Védegylet felhívja a figyelmet, hogy egyre több rendőrségi humánfeladatot látnak el a szakszervezetek, növekednek a szociális segélyezések. Az ingyenes jogsegély-szolgáltatást szinte kizárólag az érdekvédelmi szervezetek látják el. Ugyanide tartozik az állomány üdültetésének szervezése, a rendőrök gyermekeinek nyári táboroztatása, a sport-kulturális rendezvények rendezése szakszervezeti finanszírozással. Történik mindez azért, mert az állam és a Rendőrség költségvetési indokokkal kivonult e humánfeladatokból, most pedig még a maradék humánszakember gárdájának egy részét is megszüntetni igyekszik.

Ugyanakkor a Rendőrség vezetése és a felügyelő minisztérium idegesen és tehetetlenül szemléli az utóbbi hónapok olyan történéseit, mely a nem kívánatos pártpolitikai ideológia behatolását jelenti a rendőrségi állomány körébe, kiszámíthatatlan veszélyről beszélnek, ugyanakkor e tendenciák kialakulásában az időbeli kezelés elmulasztása miatt, továbbá a formális érdekegyeztetési szintek működtetését hivatalból koordináló, egyes vezetők humán alkalmatlansága és érdektelensége miatt, részben maga is hozzájárult, hozzájárul.

A Rendészeti Védegylet sajnálatosan érzékeli, hogy a fent vázolt rendőrségi átszervezések ellen több hónapja indított RV kampányhoz a társérdekvédelmi szervezetek csupán most kapcsolódnak be, amikor már minisztériumi szinten aláírt átszervezési döntések végrehajtásához a szükséges kormány határozatok hatályba léptek. Az átszervezések szervezési intézkedései folyamatban vannak, valamint az állománytáblázatok alapján egyéni elbeszélgetések történnek az érintett rendőrökkel. A nyári átszervezések következtében száznál több hivatásos rendőr hagyta el a pályát eddig, az év végéig ennek duplája várható.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon a Rendőrség, a közrend és a közbiztonság felelőse és a magyar közrend és közbiztonság a nemzeti erkölcsi értékeink legfontosabb részét képezik, a Rendészeti Védegylet szakmai és humán indokok alapján a parlamenti és a parlamenten kívül pártok vezetőihez fordul levélben, segítségüket kérve a jelenlegi rendőrségi átszervezések azonnali leállítása érdekében.

Szeged, 2009. szeptember 18.
Kovács Iván RV szóvivő