Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A rendőr és katona szakszervezetek elutasítják a lex Borkait

2010.07.23

Kép Kónya Péter szerint a jelenlegi szabályozás is alkalmas arra, hogy a pártpolitizálástól távol tartsa a hivatásos állományt, sőt, a szolgálati törvények most is a szükségesnél nagyobb mértékben korlátozzák a hivatásos állományúak alkotmányos jogait. "Tiltakozunk az ellen, hogy az alkotmányos jogainkat korlátozó törvénymódosításról előzetesen semmilyen egyeztetés nem történt a szakszervezeteinkkel, miközben a kormány folyamatosan propagálja a nemzeti konzultáció szükségességét" − tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Az alkotmánymódosítás deklarált céljával − hogy távol tartsa a pártpolitikát a fegyveres és rendvédelmi szervektől − egyetértenek az érdekvédők, de a jogszabálymódosítás (amelyről a tervek szerint csütörtökön szavaz az Országgyűlés) nem segíti ezen célok elérését, ráadásul túlzott mértékben, indokolatlanul és aránytalanul tovább korlátozza alkotmányos jogainkat. Úgy fogalmazott, önmagában is ellentmondásosnak tartják azt a kormánypárti szándékot, amely a politikát akarja távol tartani a fegyveres és rendvédelmi szervektől, miközben ezen szervezeteket politikusok irányítják és vezetik.

Ugyanakkor üdvözlik a parlamenti döntés azon részét, amely a szolgálati jogviszony megszűnését követő három évvel mentesíti a fegyveres és rendvédelmieket a szolgálati és államtitok alól.

hvg.hu