Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A minisztérium pályán tart és rendezi a szakközépiskolai évek beszámítását

2009.05.06

Kép  

2009. május 5-én az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban (IRM), Dr. Draskovics Tibor három reprezentatív rendészeti érdekvédelmi szervezettel tartott rétegtalálkozót. A Rendészeti Védegyletet Katus Károly elnök (RV), a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetét Dr. Bárdos Judit főtitkár (BRDSZ) és a Független Rendőr Szakszervezetet Pongó Géza főtitkár (FRSZ) képviselte. A megbeszélés napirendjei a tapasztalt rendőrök (legalább 25 év szolgálati viszony megléte esetén) pályán tartására tervezett pluszjuttatásról és a szakközépiskolai évek szolgálati évekbe történő beszámításának témája voltak.

 

A miniszter köszöntőjét követően előterjesztette az érdekvédelmi szervezetek vezetőinek az IRM tervezett intézkedését a két napirendi pontban. Elsőként elmondta, hogy a romló közgazdasági környezet ellenére, a Rendőrség számára égetően szükséges, tapasztalt rendőr munkatársak pályán tartása érdekében, 2009. július 1-i hatállyal, érdekeltségi alapú intézkedést vezetnek be. E szerint a legalább 25 év szolgálati viszonnyal rendelkező rendőrök (kb. 3.800 fő) havi bruttó 50 ezer forintos korpótlékot kapnak, amennyiben 5 év pályán maradási nyilatkozatot tesznek. Ezzel párhuzamosan olyan normaszigorításokat vezetnek be az egészségügyi alkalmassági felülvizsgálati (FÜV) eljárási rendbe, amellyel kizárható a visszaélés, hogy valótlan egészségügyi okokra hivatkozva, egészségügyi alkalmatlansági indokkal, nyugállományba vonuljanak életerős, tapasztalt, felkészült rendőrök.

 

A második napirendi pontban Dr. Draskovics Tibor a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolában töltött tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításáról szóló 78/B/2008. AB határozatot követően kialakult ellentmondásos helyzetre tett megoldási javaslatot. E szerint a megújuló 1996. évi, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló XLIII-os törvény (HSZT) módosításban a szakközépiskolában szerzett szolgálati idő beszámítását visszamenőlegesen garantálja az új szabályozás az AB jogegységi határozata alapján.

 

Az érdekképviseleti vezetők, a pályán tartási tervezet alapvető szándékát méltányolták, nehezményezték ugyanakkor, hogy a büntetés-végrehajtási állományra az intézkedés nem vonatkozik, az összeg nagyságát is kevésnek ítélték és az időbeli kötelezettségvállalást módosítandónak tartották. Javaslataik szerint rövidebb időszakot kellene kínálni a váratlan helyzetek bekövetkezésének kivédésére. Utóbbiban a miniszter látott mozgásteret, amit további szakmai egyeztetések során véglegesítenének.

 

A szakközépiskolai évekkel kapcsolatosan úgy vélték az érdekvédők, hogy az új HSZT-ben, normába foglalt garancia, megnyugtató lesz az állománynak.

 

A beszélgetés során több más téma is a napirenden kívül szóba került. Katus Károly RV elnök az egyszeri 30.000 Ft-os ruházati kiegészítés, négy darabos, megkötött, kötelező megvásárlását tartotta indokolatlannak, ésszerűtlennek. A segélyezési rendszer (születési, temetési, stb.), területi költségvetési fedezethiányára kért segítséget. Az RV elnök kifejtette továbbá, hogy a tervezett Cselekvési Programban, a humán szolgálati terület 20%-os leépítése óriási veszteség, amelynek negatív szakmai kihatásai lesznek.

 

A miniszter válaszában valamennyi témában látott kompromisszumos lehetőségeket és meghatározta a munkáltatói oldal jelenlévő szakembereinek, hogy a megemlített feszültségek enyhítésére dolgozzanak ki megoldásokat.

 

Felvetett érdekvédelmi kérdésre Dr. Draskovics Tibor a Cafeteria rendszerben meghatározott tételek állományhoz való juttatásának őszre ígért határidejét előre hozta a nyár végére és feladatként határozta meg a szakterületi felelősnek a végrehajtás előkésíztését.

 

Kovács Iván

RV szóvivő

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.