Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A 13. havi visszaállításának elvi ára 50-60 ezer ember lapátra tétele

2009.08.29

Kép A Rendészeti Védegylet megdöbbenéssel értesült a kormányzati előterjesztésről, mely spekulációnak sem alkalmas.

Inkább alkalmas a Kormány felelősségének kimutatására, ugyanis a közelmúltban Szollár Domokos kormányszóvivő jelentette be, hogy a kormányfő a közigazgatásban létszámstopot rendelt el. Az intézkedés oka, hogy év elejétől 50 ezerrel nőtt a közszféra alkalmazotti létszáma. A KSH adatai szerint év elején 700 ezer környékén volt az állami szektor alkalmazottainak száma. Néhány hónappal később viszont már a 760 ezret közelítette a mutató. A hirtelen létszám-növekedést szeretnék megállítani, sőt visszafordítani, azzal hogy a megüresedő álláshelyeket sem szabad betölteni.

A kormányszóvivői tájékoztató jól mutatja, hogy a közszféra 13. havi különjuttatását az tervszerű és felelős közigazgatási létszámgazdálkodással meg lehetett volna tartani, ugyanis az 50 ezer fős állami alkalmazotti növekmény jó részét képezik a nyugdíjas állami visszafoglalkoztatottak, az állami fizetéseket pluszként felvevő tanácsadók és azokat kiszolgáló titkárságok hada.

A Rendészeti Védegylet kifejezetten tiltakozik a rendőrséget is érintő létszámstop ellen, amelyről csupán homályos részleteket lehet hallani.

A közszolgálati dolgozók és a rendőrök 13. havi illetményét is megvonó kormányzati és parlamenti intézkedések visszavonására adott OKÉT kormányzati előterjesztés olyan elvi finanszírozási lehetőséget tár fel az 50-60 ezer fős létszámcsökkentési eshetőségről, és úgy beszél, mintha az 50 ezer fő ez évi állami alkalmazotti növekményt maguk a közszolgálatban dolgozók akarták volna.

 

Ugyanakkor a meghozott intézkedésekkel leginkább a rendvédelemi dolgozókat sújtják, akiktől a nehéz gazdasági helyzetben fokozottabb teljesítményt követelnek meg, megfosztva őket még a hatékony tiltakozási joguktól is.

Kovács Iván RV szóvivő