Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

„NŐK A NŐKÉRT” konferencia

2009.07.27

Kép Megnyitó beszédében dr. Bencze József r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány úr méltatta a rendőrségen dolgozó nők felkészültségét, helytállását, a Szervezetnek a nők helyzetének felmérésében, esélyegyenlőségük tényleges megvalósulásában folytatott kitartó tevékenységét. Kiemelte, hogy sokszor a rendőrnők képviselik a testületben az „erősebb nemet”, humoros példákkal alátámasztva mondanivalóját. Főkapitány úr az alapító és napjainkig aktívan dolgozó tagokat tárgyjutalomban részesítette. Külön köszöntötte az Európai Rendőrnők Hálózatának (ENP) elnökét, Erika Wietinger osztrák rendőr ezredest.

Erika Wietinger gratulált a Szervezetnek, kiemelve a 15 éves fennállásban nagy érdemeket szerzett dr. Kincses Ildikó szerepét, aki az alapítás óta folyamatosan megtartotta vezető posztját, illetve Sárközi Irén asszonynak, az alapítás utáni első alelnöknek. A most 20 éves ENP munkájában a magyar tagszervezet képviselői aktívan részt vesznek. Erika Wietinger bemutatta az ENP tevékenységét, ismertette céljait, jelenlegi helyzetét.

Dr. Kincses Ildikó vázlatosan ismertette a Magyar Rendőrnők Szervezetének 15 éves tevékenységét, a célokat és eredményeket, majd több aktív tagot és támogatót megjutalmazott, illetve díszoklevelet adott át. Mindenekelőtt átadta a régi és új tiszteletbeli tagoknak járó díszoklevelet és ajándékot. Dr. Czégény Juliannának, a Szervezet megalakulásáért és a nők menedzseléséért végzett tevékenységéért, Csala Zsuzsa művésznőnek, aki kívülállóként igen sokat tett a rendőrök tevékenységének népszerűsítéséért. Távollétében tiszteletbeli taggá nyilvánította és emléktárgyat adományozott dr. Bene Lászlónak, az országos rendőr-főkapitányság volt vezetőjének, a Szervezet működésének és nemzetközi kapcsolatainak támogatásáért, továbbá az „üvegplafon” áttöréséhez nyújtott segítségéért. Magyarázatként szolgáljon ez utóbbira, hogy vezetése alatt került kinevezésre az első női tábornok a rendőrségen, dr. Kincses Ildikó személyében.

 

Dr. Koncz Katalin professzor a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a nők munkaerő piaci helyzetéről beszélt a rendszerváltást követő időszakban. Hasznos tapasztalatokat osztott meg és tanácsokat adott az állásinterjúkon történő viselkedéssel kapcsolatban. 

Az állófogadást követően Dr. Bolgár Judit professzor, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanára „Nőket a hadseregbe?” címmel ismertette a nők helyzetét a honvédség soraiban és a nemzetközi missziókban. Ez utóbbinál több anomáliára is rámutatott.

Dr. Sárközi Irén, aki jelenleg a EUROPOL munkatársaként Hágában dolgozik, bemutatta  a Nők  a  rendészetben  c. tudományos  dolgozatának  főbb  gondolatait és kedves szavakkal emlékezett a kezdetekre.  

Tóth Györgyi a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség képviselője bemutatta a Női Érdek és az Európai Női Lobbi tevékenységét, ez utóbbit saját tapasztalatai alapján. Beszélt a NANE civil szervezet (Nők a nőkért az erőszak ellen) céljairól, tevékenységéről, eredményeiről, melynek igen aktív, harcos tagja.

Dr. Komáromi István versenyigazgató tájékoztatta a konferenciát a közelmúltban megrendezett Miss Police szépségversenyről, melyről rövid filmet is vetített. Felvetette egy európai, vagy nemzetközi Miss Police verseny megrendezésének tervét, melyhez kérte az ENP elnökének támogatását. A konferencián részt vett a verseny 2. és 3. helyezettje, akik beszámoltak arról, hogyan érezték magukat és változott-e valami a verseny után szakmai munkájukban és életükben. Örömmel hallottuk, hogy rendkívül jól érezték magukat, kollégáiktól és vezetőiktől maximális támogatást kaptak a versenyen való részvételükhöz és munkahelyükre visszatérve megbecsülésük, kapcsolatuk kollégáikkal nem változott.

Az igazán ünnepire sikeredett konferenciát színesítette három fiatal lányból álló táncegyüttes modern táncbemutatója és a Szervezet jelvényéhez hasonló alakú torta. A jó hangulatú konferencia, melyen részt vettek meghívott férfi kollégáink és az ENP általános és végrehajtó bizottságának tagjai is, kötetlen beszélgetéssel zárult. Úgy gondolom, hogy a konferencián mindenki jó érezte magát és méltó ünneplése volt a Szervezet 15 éves fennállásának. Egyértelmű üzenete volt, hogy a munkát érdemes folytatni!

police.hu

 Kép Kép Kép Kép