Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

1,2-es per folytatása Kecskeméten

2009.05.15

KépA bíró a hercegszántói határrendészeket az elmúlt évtizedes fokozott igénybevétellel járó szolgálat ellátásuk körülményeiről, a napi szolgálat ellátásuk módjáról, feladatukról és kötelmeikről kérdezte. A kirendeltség vezető meghallgatása során a bíró arra volt kíváncsi, hogy a határrendészek szolgálat ellátása a határ-menti vám szervek dolgozóihoz mennyire hasonló, akiknek (vámosoknak) 1996 óta 1,2 –es szorzójuk van.

 

A beidézett kirendeltség vezető a fokozott igénybevétellel járó szolgálati körülmények bizonyítása során elmondta, hogy a határátkelőhelyen a szolgálat ellátásának körülményeiben nincs különbség a határrendész és a határ-menti vám szervek dolgozói között.

 

A Rendészeti Védegylet részéről dr. Molnár Anikó ügyvéd képviselte a felpereseket, akinek 15 napja van arra, hogy a szeptember 23. napra kitűzött következő tárgyalásra önkéntes alapon történő jelentkezéssel bekéressen tanú meghallgatásra egy hercegszántói határátkelőhelyen dolgozó vám és pénzügyőr kollégát.

Emlékeztetőül: 

Az 1,2-es szorzós perek állása országosan:

 

A fokozott igénybevétellel járó szolgálati körülmények miatti 1,2 szorzó 1996-2006. közötti időszakra történő visszamenőleges elismerése tárgyában indított munkaügyi perek állása:

 

1, Gyulai Munkaügyi Bíróságon I. fokon elutasításra kerültek a tömeges 1,2-es keresetek. Itt a bíróság külső orvos szakértői és pszichológusi igazságügyi szakértői véleményeket kért be a fokozott igénybevétellel járó szolgálati körülmények igazolására. A szakértők kimutatták, hogy az 1996-2006. közötti időszakban nem volt fokozott igénybevétellel járó szolgálati körülmény az adott szolgálati helyeken (határ-átkelőhelyen, zöld határon, közterületi szolgálatellátás során). A bíróság elfogadta a szakértői előterjesztéseket.

 

2, Szegedi-, Szombathelyi Munkaügyi Bíróságon I. fokon továbbra is szüneteltetet  RV perek vannak. E bíróságokon a bíróság külső orvos szakértői és pszichológusi igazságügyi szakértői véleményeket kért be a fokozott igénybevétellel járó szolgálati körülmények igazolására. A Szegedi Munkaügyi Bíróságon a Gyulán készült szakértői anyagok kerülnek beterjesztésre.

 

3, A Kecskeméti Munkaügyi Bíróságon I. fokon folytatódik a per szeptember 23-án, az RV ügyvéd bizonyítási kérelme alapján, külső szakértők kirendelése nélkül. Ebben a perben a minden költséget az RV illetékes tagszervezete visel.

 

4, Fővárosi Munkaügyi Bíróságon közel húsz fő rendőr (nem RV tag) egyéni ügyvédet bízott meg az 1,2 szorzós perek vitelére, átlagosan és fejenként 200.000,- forintos ügyvédi díjjal. A perek szüneteltetésre kerültek, a bíróság szakértőket rendelt ki.

 

Az RV általában ún. próbapereket képvisel, 2-3 fő felperessel, tekintettel, arra, hogy szakértői vélemények díjai ( több százezer forint is lehet)  és a perköltségeket (10.000- 20.000 forint körül) vesztes per esetén a felperes viseli. Az ilyen próbapereknél az RV a perköltségeket, az ügyvédi (jogtanácsosi) munkadíjat és az ügyvéd utazási költségeit viseli, a felperes tagjainkkal kötött írásbeli megállapodás szerint.

 

Fontos:

 

A fent tárgyalt  1,2-es pereket nem szabad összetéveszteni a készenléti rendőrség (REBISZ) és a csapaterős tevékenység után járó 1,2 szorzókkal, amelyeket részben már rendezték a szakszervezetek a munkáltatókkal, sikeres perek után.

 

Az 1,2 perek vitelére nincs hatással, hogy az RV szakszervezeti ügyvéd képviseli a felperest, vagy külsős „sztár-ügyvéd”, ugyanis a pervitel „szabályozása” és az ítélkezés a bíróság (bíró!) alkotmányos és befolyásolhatatlan alapjoga! (talán „annyi” a különbség, hogy nem 40.000,-50.000,- forintos számlával (vagy 200 ezerrel) kezdődik a felperes költsége, majd az ügyvéd utazási költsége, továbbá a perköltség, majd a szakértői költség, hanem az RV  700,- forintos havi tagdíj ellenében, és nem kell valamiféle alapítványnak  majd 10-20% sikerdíjat becsengetni, és nem kell aláírni „hűség-esküt”, hogy 3 évig nem lép ki az illető a szakszervezetből!)

 

A tömegesített perek esetén szüneteltetéssel szoktak élni. Pervesztés esetén a szakértői díjakat és a perköltséget viselni kell. (RV-nél a megállapodás szerint szinte mindig a szakszervezet viseli, tömegperesítésnél már más a helyzet!)

 

RV jogsegélyszolgálat elérhetőségei:

 

dr. Mártvai György, jogtanácsos. RV Jogsegélyszolgálat vezető:

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , telefon: 06 70 334 2097

 

dr. Bögi Tamás jogtanácsos. RV jogsegélyszolgálat vezető helyettes:

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , telefon: 06 70 934 3231

 

dr. Szilágyi Emese jogtanácsos

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , telefon: 06 70 934 3227

 

dr. Molnár Anikó ügyvéd

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthess, telefon: 06 70 935 4637

 

Katus Károly

RV elnöke

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.