Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

HÍREK

Cikkek

A Rendőrség és humánszakterülete is alaposan meggyengül

2009.09.18

| Menüpont: HÍREK

Kép Magyar Köztársaság Rendőrsége 2009-2010. évekre vonatkozó Cselekvési Programjában és Feladattervében szereplő szervezet-átalakítási és átszervezési feladatok közepette súlyos csapás előtt áll maga a Rendőrség humánszakterülete is. Paradox módon a Rendőrség átszervezését bonyolító rendőrségi humánszakterület az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által jóváhagyottak szerint önmagát is le kell, hogy szervezze, mintegy 20%-os létszám és státuszcsökkentéssel.
 

HSZT normatervezet miatt RV észrevétel az IRM szakállamtitkárnak

2009.09.18

| Menüpont: HÍREK

Kép Bebes Tibor a Rendészeti Védegylet főtitkára a tagság véleményét vezetői levélben kifejezve észrevételeket fogalmazott meg a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvénnyel (Hszt.) kapcsolatban kidolgozott, azt módosító törvényjavaslatra vonatkozóan. A teljes levél az alábbi hírben érhető el.
 

Újabb sértő és valótlan tényállítás a Rendészeti Védegyletről

2009.09.17

| Menüpont: HÍREK

Kép A Rendőrségen folyamatban lévő szervezeti változások és átszervezések kapcsán egy RKDSZ nevű szervezet a saját honlapján a Rendészeti Védegyletre vonatkozóan sértő, valótlan tényt állít. A nevezett szervezet képviselője, illetve a honlapjának felelőse a Rendészeti Védegylet jó hírnevének sérelmére, a sajtó nyilvánosság előtt valótlan tényt közöl az alábbiak szerint:
 

Rend- vagy településőrség? Megoszlik a polgármesterek véleménye a kormány ajánlatáról

2009.09.17

| Menüpont: HÍREK

Kép Rend és biztonság néven Bajnai Gordon kormányfő tízpontos közbiztonsági intézkedéscsomagot jelentett be, melynek fontos eleme, hogy központi forrásból támogatva településőrségek szervezhetők. Hogyan fogadták a hírt? - érdeklődtünk szabolcsi és baranyai településeken.
 

MN KKK évek elismerése

2009.09.16

| Menüpont: HÍREK

Kép A Magyar Néphadsereg Középiskolai Katonai Kollégiumi (MN KKK) növendéki évek jogszerző szolgálati időnek történő elismerését a Rendészeti Védegylet 2005-2006. évben 8 fő esetében az illetékes határőr igazgatókkal történt érdekképviseleti egyeztetés során, az MH idevonatkozó igazolásának beszerzését követően beszámítatta.
 

Szeptemberben 1,2-es szorzós per Kecskeméten, öt rendőr, három szakterületről

2009.09.16

| Menüpont: HÍREK

Kép A Rendészeti Védegylet Bács-Kiskun Megyei Rendőr Tagszervezet kezdeményezésére, 2009.szeptember 15-én a Kecskeméti Munkaügyi Bíróságon, 2005. december 31-től 1996. szeptember 01-ig visszamenőleges szolgálati időre szóló, ún. 1,2 szorzós ügyben benyújtott keresetet tárgyalt a bíróság első fokon.
 

HSZT módosítási egyeztetésről….

2009.09.15

| Menüpont: HÍREK

Kép Ismét elkezdődtek a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) régóta esedékes módosításával kapcsolatos – szakértői szintű – tárgyalások. A tervezett módosításokkal kapcsolatban az IRM Rendészeti Kodifikációs Főosztályának vezetője tartott rövid tájékoztatást arról, hogy a kormánykabinetben elvi döntés született arról, a „szakközépiskolás” szolgálati idővel kapcsolatban kedvezőbb szabályozás várható (a pontos szövegváltozatot még nem ismerjük és ez még csak tervezet, de az ilyen tárgyban, 2009. december 31-ig benyújtott kérelmeknek „teremtenének jogalapot”).
 

Rendkívül fontos a rendészeti szakma

2009.09.14

| Menüpont: HÍREK

Kép A nyugdíjas rendőrök szolgálatba való visszatérésére is lehetőséget nyújt a kormány nemrég bejelentett, tízpontos Rend és Biztonság programja. Ez a jövőre megváltozó szabályozás miatt kedvező lehet a rendőrnek és a rendőrségnek egyaránt. Bencze József országos főkapitány szerint jelentősen megnőhet a közterületen szolgálók száma.
 

Az EDDSZ kilépett a SZEF-ből és a Ligához csatlakozott

2009.09.13

| Menüpont: HÍREK

Kép Az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) kilépett a Szakszervezetek Együttműködési Fórumából (SZEF) és a Liga Szakszervezetekhez csatlakozott - értesült az MTI vasárnap.
 

Menjen vissza minimálbérért bohócnak?

2009.09.12

| Menüpont: HÍREK

Kép Senki nem akar bohócot csinálni magából és egy rendőr már 20 év szolgálat után szép nyugdíjat kaphat, nem is beszélve a biztonsági cégeknél megnyíló kényelmes állásokról - az [origo] által megkérdezett rendőrök szerint ez a Bajnai-kormány közbiztonsági programjának egyik ellentmondása. Nem világos az sem, hogy mit jelent a Bajnai által meghirdetett településőrség, de a rendszerváltáskor még óva intettek minket ennek bevezetésétől a nyugat-európai országok.
 

A rendőrség is követett el súlyos hibákat

2009.09.12

| Menüpont: HÍREK

Kép Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerint várhatóan 2013-tól teremthetők meg a feltételei annak, hogy a rendőrség járjon el a húszezer forintnál kisebb kárértékű vagyon elleni jogsértésekben. Lapunknak adott interjújában Draskovics elismerte, hogy a kormány megkésve reagált a bűnözés változásaira, de a tavasz óta hozott döntések növelhetik a biztonságérzetet.
 

Véget ért Velencén a bűnügyi helyszínelők versenye

2009.09.11

| Menüpont: HÍREK

Kép Befejeződött a kétnapos IV. Országos Bűnügyi Technikai Verseny Velencén. A győztes csapat  Nógrád megye lett.
 
 

Draskovics: nincs Kánaán a rendőrségen, feszes gazdálkodás kell

2009.09.10

| Menüpont: HÍREK

Kép Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerint "nincs Kánaán" a rendőrségen, feszes, fegyelmezett gazdálkodás mellett tudják teljesíteni, amit az ország polgárai elvárnak a rendőrségtől. A miniszter erről a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón beszélt, egy kérdésre válaszolva.
 

Ellepték a rendőrök az utakat

2009.09.09

| Menüpont: HÍREK

Kép

A tavalyi halálos kimenetelű közlekedési balesetek mintegy húsz százaléka megelőzhető lett volna a biztonsági öv használatával - közölte Oberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője szerdán a Dunakeszi belterületén, egy közúti ellenőrzés helyszínén tartott sajtótájékoztatón; a háromnapos országos akcióban több mint kétezer rendőr vesz részt.
 

A politika és a rendőr - Érzelem nélkül ütni -

2009.09.09

| Menüpont: HÍREK

Kép Hívták egy ideig Rebisznek, 2008 óta az egység neve újra Készenléti Rendőrség (KR). De – valljuk be – létezett ilyen szervezet hajdan Forradalmi Rendőrezredként is. Csöndesebb évtizedek után 2006. szeptember 18. (a köztévé ostroma) óta a közvélemény érdeklődésének középpontjába kerültek. Olyan megmozdulásuk nem lehet, hogy bírálat ne érné őket. Egyesek „túl keménynek”, brutálisnak, mások éppen hogy „puhának” tartják a tömegoszlatókat. Egy biztos: a politikát a KR csaknem 2000 főnyi csapata, tiszti állománya nagy ívben kerülné. De nem lehet. „Belerángatják” őket így is, úgy is. A Készenléti Rendőrség Kerepesi úti központjában BUJÁK ATTILA nézett végig egy tömegoszlató edzést.
 

Tájékoztató a szeptember 7-i RÉT ülésről

2009.09.08

| Menüpont: HÍREK

Kép Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) ülésre került sor az ORFK-n 2009. szeptember 7-én Zsinka András rendőr dandártábornok (munkaadói oldal) vezetésével. Az ülésen a Rendészeti Védegylet (RV) képviseletében Pósa Zoltán  alelnök és Pach Dániel régió elnök mellett, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) és a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) képviselői foglaltak helyet a munkavállalói oldalon.
 

7 fő hétfőre – „lélekkufár” embercsempész

2009.09.08

| Menüpont: HÍREK

Kép Embercsempész segítségével érkezett Ferihegyre egy hat fős család és egy egyedülálló férfi, akik vallási és politikai okokra hivatkozva nyújtottak be menekültkérelmet a magyar hatóságnál.
 

Lázár: Csak „maszatolásra” alkalmas Bajnai közbiztonság-programja

2009.09.07

| Menüpont: HÍREK

Kép Rend és biztonság néven tízpontos közbiztonsági intézkedéscsomagot jelentett be Bajnai Gordon miniszterelnök. Lázár János, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke viszont úgy véli, a bejelentett program egyáltalán nem alkalmas a közbiztonság javítására, csupán a problémák „elmaszatolására” szolgál.
 

Ősztől ezerrel több rendőr az utcán

2009.09.07

| Menüpont: HÍREK

Kép Bajnai Gordon miniszterelnök a Rendőrtiszti Főiskola ma délelőtti évnyitóján ismerteti a kormány új közbiztonsági csomagját. A Biztonság és rend program felállítja a településőrségeket, másfélszeresére növeli a rendészeti szakközépiskolákba felvehetők számát, és mintegy 600 millió forinttal támogatja a Nemzeti Nyomozó Iroda szélsőségesek elleni nyomozásait.
 

Az FRDÉSZ elnöke közzétette a fegyveres és rendvédelmi szféra 2010 évi bérköveteléseit

2009.09.04

| Menüpont: HÍREK

Kép Az FRDÉSZ ezért elvárja, hogy az évek óta tartó elvonások helyett, a jövő évi költségvetésben minden fegyveres és rendvédelmi szerv személyi és dologi kiadásokra kiemelt támogatást kapjon. Az FRDÉSZ követeli, hogy 2010-ben állítsák vissza a fegyveres és rendvédelmi dolgozók 13. havi bérét, bruttósítsák fel a jövőre adókötelessé váló béren kívüli juttatásokat, valamint legalább a tervezett infláció mértékével (4%) megegyezően emeljék meg az illetményalapot és a közalkalmazotti bértáblát!
 

Bajnai: rendkívüli költségvetés lesz

2009.09.02

| Menüpont: HÍREK

Kép Az önkormányzatokon és a közösségi közlekedésen fog spórolni a kormány jövőre. Ugyanakkor több pénzt kap a rendőrség, és közmunkaprogramot is hirdetnek. A miniszterelnök úgy fogalmazott, takarékos költségvetés lesz, több érdek is sérül, de a közérdeknek kell érvényesülnie.
 

Lakópark épül pályakezdő rendőröknek Jánoshidán - 2010. áprilisára ígérik

2009.09.01

| Menüpont: HÍREK

Kép Lakóparkot építenek fiatal, pályakezdő rendőröknek a létszámhiány enyhítésére a Szolnok megyei Jánoshidán; a kivitelezésről szóló együttműködési megállapodást hétfőn írta alá a megyei rendőr-főkapitányság, a jászsági település és az építtető cég képviselője.
 

Akár bruttó 400 ezret is kereshet egy nyugdíjas rendőr

2009.09.01

| Menüpont: HÍREK

Kép Több száz személyt foglalkoztat a rendőrség nyugdíjuk folyósítása mellett, néhányan akár bruttó négyszázezer forintot is kapnak. A következő évtől csak minimálbért kaphatnak.
 

Fókuszban az FRDÉSZ és a Liga viszonya

2009.09.01

| Menüpont: HÍREK

Kép Ismeretes, hogy az FRDÉSZ három tagszervezetének legfőbb döntéshozó testülete az elmúlt időszakban úgy döntött, hogy az FRDÉSZ tagságukat igen, míg a Liga Szakszervezetekhez való tartozásukat nem kívánják fenntartani.
 

Keresetcsökkenés lesz a rendvédelemben?

2009.08.31

| Menüpont: HÍREK

Kép A kormány 4,6 milliárd forintot húzott ki a rendfenntartók zsebéből, így 2009-ben a magyar rendvédelmi hivatásos állomány a legfőbb vesztese és kárvallottja a 13. havi különjuttatás megvonásának, és az ezt kompenzáló kereset-kiegészítések csökkentésének - áll a Rendészeti Védegylet (RV) közleményében.
 

Ruházati költségtérítés 95%-os adó miatt szinte duplaköltség!

2009.08.31

| Menüpont: HÍREK

Kép A Rendészeti Védegylet felhívja a figyelmet: ismét tetten érhető, hogy a Kormány nem egységesen kezeli a magyar fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalóit a ruházati költségtérítés jövő évtől történő adóztatásánál!
 

Beszámoló a Rendőr és Tűzoltó Világjátékokról

2009.08.30

| Menüpont: HÍREK

Kép 2009. július 31. és augusztus 9. között a kanadai Vancouver városában rendezték meg a 15. Rendőr- Tűzoltó Világjátékokat. Több mint 55 ország csaknem 10 és fél ezer versenyzője szállt harcba 60 sportágban. A kétévente megrendezett játékokon nyári, téli, valamint speciális rendőri és tűzoltói versenyszámokban küzdenek több korcsoportban aktív és nyugdíjas rendőrök, határőrök és tűzoltók.
 

A 13. havi visszaállításának elvi ára 50-60 ezer ember lapátra tétele

2009.08.29

| Menüpont: HÍREK

Kép A 13. havi illetmény visszaállításának bruttó forrásszükséglete kb. 180 milliárd Ft lenne, aminek a fedezetét 50-60 ezer fő elbocsátásával lehetne biztosítani- áll a Kormány OKÉT 2009. augusztusi ülésre készített anyagában.
 

A rendőrség dicsérete - Gyarmati István írása

2009.08.28

| Menüpont: HÍREK

Kép Szeretnék gratulálni a magyar rendőröknek (valamint titkosszolgáknak és katonáknak). Nem - csak - azért, mert remélhetőleg elfogták a cigánygyilkosságok elkövetőit, hanem elsősorban azért, mert elismerésre méltó, hogy ilyen ellenséges, hozzá nem értő közegben egyáltalán még vannak fiatal és nem annyira fiatal nők és férfiak, akik a haza szolgálatára adják fejüket.
 

Még mindig magasak a munkára rakodó terhek

2009.08.27

| Menüpont: HÍREK

Kép A KPMG Személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok vizsgálata 2009 című tanulmányának következtetései szerint is Magyarország versenyképességének - és a gazdasági fellendülésnek - egyik legfőbb akadálya az európai szinten is kiugróan magas adó és járulékteher a munkán.