Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

HÍREK

Cikkek

Tovább erősödik az összefogás!

2011.11.02

| Menüpont: HÍREK

lesz_top.jpgNovember 4-én, pénteken mintegy 100 helyszínen lesz félpályás útlezárás. Az akció három fő célért lett meghirdetve: Munka Törvénykönyvének bevezetése elleni tiltakozás, korhatár előtti nyugdíjak megszüntetése miatti tiltakozás, és tiltakozás az érdekegyeztetés hiánya miatt. Az RSZV KRSZ szervezésében a repülőtéri úton tervezett demonstrációhoz csatlakozott a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet is. Az alábbiakban ismertetjük a felhívásukat:

 

Révész Máriuszban semmilyen harag nincs, felmentő ítéletet kellene hozni

2011.11.01

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgRévész Máriusz parlamenti látogatásra hívta a megveretése miatt első fokon elítélt rendőröket és családjaikat, amit az egyik legnagyobb hírportál „minden idők legabszurdabbnak tűnő sajtóeseményének" titulált.

 

A LIGA 73 pontban összegyűjtötte, hogy miért elfogadhatatlan az új Munka törvénykönyve

2011.10.28

| Menüpont: HÍREK

liga100.jpgA LIGA Szakszervezetek szerint elfogadhatatlan a Munka törvénykönyve Országgyűlésnek benyújtott változata, mert hatálybalépése esetén teljesen kiszolgáltatná a munkavállalókat a munkáltatóknak, ellehetetlenítené a munkavállalói érdekképviseleteket, ráadásul számtalan nemzetközi egyezményt sértene – közölte 73 pontban összefoglalva a LIGA a Szakszervezek.hu-val.

 

Az új Munka törvénykönyve az Országgyűlés elé kerül

2011.10.27

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgTöbb hónapos társadalmi és közigazgatási egyeztetést követően a kormány rövidesen benyújtja az Országgyűlésnek az új Munka Törvénykönyvéről (Mt.) szóló törvényjavaslatot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel szerdán.

 

Ombudsman: jelentős a fejlődés a rendőrség tömegkezelési gyakorlatában

2011.10.26

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgNem sérültek az alapjogok az idei október 23-i megemlékezések alatt; a korábbi években, de még az idén tavasszal tapasztaltakhoz képest is érzékelhető a változás a közterületi rendezvények rendőri kezelésében - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden.

 

Gyanúsított lett Bene László volt országos rendőrfőkapitány

2011.10.24

| Menüpont: HÍREK

logo_webre.jpgA 2006 őszi eseményekkel kapcsolatban a Debreceni Katonai Ügyészség meggyanúsította Bene László egykori országos rendőrfőkapitányt.

 

Az emlékezés ünnepe közeleg, mi emlékszünk, de hallgattassék meg a másik fél is

2011.10.22

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgViharos időszakon esett át a rendőrség és állománya az elmúlt években, kapott hideget-meleget és a vihar még mindig nem ült el. Öt évvel az októberi események után egyes politikusi vagy egyéb fórumokon hangoztatott vélemények még mindig arról szólnak, hogy a rendőrségi szakszervezetek miért nem tettek semmit arra, hogy azokat a kollégáinkat, akik szakmai hibákat vétettek vagy esetleg bűncselekményeket követtek el, miért védjük, miért nem közösítjük/közösítettük ki őket?

 

Félpályás útlezárások november 4-én

2011.10.20

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgA LIGA Tanács október 10-i ülésén értékelte a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott háromoldalú tárgyalásokat. Ennek során megállapította, hogy a minisztérium által megküldött javított Munka Törvénykönyve tervezet több pozitív változást tartalmaz a júliusihoz képest – elsősorban az egyéni munkajog területén –, a kollektív munkajogi szabályozás tervezete azonban a szakszervezetek érdekvédelmi munkájának megszűnéséhez vezethet. Mindezek miatt a Munka Törvénykönyve tervezete jelenlegi formájában elfogadhatatlan a LIGA Szakszervezetek számára.

 

"Karba veszik" a rendőröket, tűzoltókat. Vége a szakszervezeteknek?

2011.10.18

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgJelentősen csökkenhetnek a rendvédelmi területen dolgozók szakszervezeteinek jogai, amennyiben a Munka törvénykönyve mostani tervezetét elfogadja a parlament. Nagyjából hasonló állapot jönne így létre, mint az 1990-es évek legelején volt. A szolgálati törvény egységes hivatásrenddé szervezné a rendvédelmieket.

 

Rendőrök elleni támadások Magyarországon 2011-ben

2011.10.17

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgArc- és orrcsonttörést, kéztörést, zúzódásokat szenvedett az a két rendőr, akit szerda este négyen bántalmaztak Érden. A rendőrség hivatalos személy ellen csoportosan elkövetett erőszak miatt indított eljárást az elkövetők ellen, és kezdeményezte letartóztatásukat.

 

"Ha nem lesz egyeztetés, akkor marad az utca mindenki számára"

2011.10.14

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgAz emberek 64 százaléka szerint a munkaadóknak kedvez a Munka törvénykönyvének (Mt.) módosítása, és a lakosság 88 százaléka elvárja, hogy a kormány a változtatások előtt egyeztessen minden szakszervezettel – ez derül ki egy friss, öt szakszervezet megbízásából készített reprezentatív felmérésből, amelynek eredményeit csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették.

 

Elveszhetnek a korhatár alatti nyugdíjak - változhat a táppénz is

2011.10.12

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgCsak a korhatár feletti öregségi ellátások számítanak nyugdíjnak 2012 januárjától, így a korhatár alattiak szociális ellátássá alakulnak. Ezekre ugyanakkor nem vonatkoznak a nyugdíjemelési vagy a nyugdíjakat védő szabályok. Az ehhez szükséges törvénymódosítások napokon belül a parlament elé kerülnek.

 

Határállomás-blokádot tartanak a szlovák szakszervezetek magyar segítséggel is

2011.10.11

| Menüpont: HÍREK

kovo100.jpgHat határállomást zárnak le a szlovák szakszervezetek kedden délután fél négy és négy óra között, hogy tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár növelése, az adóreformok és az egészségügy magánosítása ellen.

 

Félpályás útlezárások jönnek

2011.10.10

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgA LIGA Tanács október 10-i ülésén értékelte a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott háromoldalú tárgyalásokat. Ennek során megállapította, hogy a minisztérium által megküldött javított Munka Törvénykönyve tervezet több pozitív változást tartalmaz a júliusihoz képest – elsősorban az egyéni munkajog területén –, a kollektív munkajogi szabályozás tervezete azonban a szakszervezetek érdekvédelmi munkájának megszűnéséhez vezethet. Mindezek miatt a Munka Törvénykönyve tervezete jelenlegi formájában elfogadhatatlan a LIGA Szakszervezetek számára.

 

Rabszolgahajcsárok és rabszolgák a Széll Kálmán téren

2011.10.07

| Menüpont: HÍREK

rubon1.jpgA LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata 2011. október 7-én - a Tisztes Munka Világnapján délben figyelemfelhívó akciót tart a Munka Törvénykönyve tervezett intézkedései ellen Budapesten a Széll Kálmán téren. Az akció keretében rabszolgahajcsárok és a „ma munkavállalóiból" lett „holnap rabszolgái" vonulnak fel.

 

Megalakítottuk a Katonai és Rendészeti Szakszervezetek Szakmai Kamaráját (KARESZSZKA)

2011.10.06

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgA kamara alulról szerveződik. Feladata, hogy közreműködjön a hivatásos állomány etikai kódexének kidolgozásában. Őrködjön a normák betartása felett és vegyen részt az etikai eljárások lefolytatásában. Erősítse meg a honvédelem és a rendvédelem területén működő szakszervezetek érdekérvényesítő tevékenységét és váljon alapvető részévé a munkavállalói érdekképviseleti rendszernek.

 

Októberben NGTT ülés? Részletek nem ismertek

2011.10.04

| Menüpont: HÍREK

liga100.jpgMég októberben összehívja a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot (NGTT) a közigazgatási és igazságügyi miniszter. A tanács megalakításáról szóló, nyáron elfogadott törvényben felsorolt szervezetek részéről a jelentkezésre rendelkezésre álló határidőig összesen 37 delegálásra jogosult szervezet kérte képviseletét.

 

Költségvetés 2012

2011.10.03

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgMatolcsy: biztonságos, országvédelmi költségvetés lesz jövőre. Jobbik: A 2012-es a kétségbeesés költségvetése. MSZP: tarthatatlanná válhat a jövő évi költségvetés. LMP: ez nem országvédelmi költségvetés, hanem pénzbehajtás. Fidesz: a büdzsé segít a "görög út" elkerülésében.

 

A Rendőr Szakszervezek Védegylete Elnökségének nyilatkozata

2011.09.30

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgA Rendőr Szakszervezetek Védegyletének Elnöksége a mai napon úgy döntött, hogy a Védegylet nem vesz részt a 2011. október 01-i rendezvényeken, mivel nem tud támogatni olyan szakszervezeti demonstrációt, amely bármely politikai párt nyilvános támogatását élvezi vagy részére publicitást biztosít, ugyanakkor megelőzi a kormányzati döntést, így gátolhatja a Kormány és a szakszervezetek közötti tárgyalások eredményes folytatását.

 

Prés alatt a korai nyugdíjasok: itt a legújabb törvénytervezet

2011.09.28

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgTöbbféle szempont alapján eltérő szabályok vonatkoznának a jövő évtől az öregségi korhatár előtt nyugdíjba vonulók ellátására. Továbbra is azt tervezi a kormány, hogy megadóztatja a rendvédelmi dolgozóknak juttatott szolgálati nyugdíjakat, ellenben ezek összege a nyugdíjemelésnek megfelelő mértékben növekedne.

 

Nyilvánvaló hadüzenet: szakszervezetek jogfosztása az Mt.-tervezetben

2011.09.27

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgA jelenleg hatályos Munka törvénykönyve kizárólag a szakszervezeteket jogosítja fel a munkavállalói érdekképviselet ellátásával. Ehhez biztosítja a megfelelő jogi eszközöket is. Ezen változtatna a kormány által hivatalosan fel nem vállalt, de hallgatólagosan támogatott új Mt.-s tervezet.

 

Felkötheti a gatyát a kormány: Baranyában is tüntetéssorozat indul

2011.09.24

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgNégy konföderáció tizenöt ágazata képviseltette magát pécsi és baranyai szakszervezetek szerdai találkozóján, ahol a szeptember 29-én induló tüntetéssorozatról egyeztettek.

 

Extra teher a 202 ezer forint feletti jövedelmekre

2011.09.21

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgLehullott a lepel a kormány jövő évi adóterveiről, s végre az is kiderült, hogy a nemzetgazdasági tárca hamarosan arra tesz javaslatot a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak (NGTT), hogy a jövő évi minimálbér 92 ezer forintra emelkedjen, s a garantált bérminimum (azaz a szakképzettséget igénylő munkakörökben dolgozók minimumbére) 108 ezer forint legyen.

 

Nyilvánosságra kerültek a legújabb megszorítások részletei

2011.09.20

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgA kormány zárolta a minisztériumok teljes maradványát és az idei kiadásokból 37 milliárd forintot annak érdekében, hogy tartható legyen az idei költségvetési hiány.

 

Elfogadhatatlan a bérveszteség

2011.09.19

| Menüpont: HÍREK

liga100.jpgElfogadhatatlan a 2012-es év költségvetési tervezetében foglalt adó- és járulékemelés, mert az, az átlagkeresettel és az alatti fizetéssel rendelkező munkavállalók jelentős nettó bérveszteségével jár.

 

Megmenekült a 24/72 szolgálati időrendszer!

2011.09.17

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgA Belügyminisztériumban 2011. szeptember 15-én szakértői egyeztetést tartottak a szolgálati időrendszerek egységesítéséről, ahol szakszervezetenként illetve munkáltatónként 1-1 fő szakértő lehetett jelen. A Minisztérium felkérésére a szakszervezeteknek állást kellett foglalniuk a szolgálati időrendszerek egységesítésével kapcsolatban.

 

LIGA: elfogadhatatlan a tüntetés megtiltása

2011.09.16

| Menüpont: HÍREK

liga100.jpgA LIGA Szakszervezetek szerint aggasztó és elfogadhatatlan a szakszervezeti demonstrációk megtiltása, ellenkezik az alapvető alkotmányos jogok szabad gyakorlásának elvével.

 

Pataky: érdekegyeztetés ügyében módosult a kormány véleménye

2011.09.15

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpg„Jól haladnak az egyeztetések az új Munka törvénykönyvéről (Mt.), amelyről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán folytatta a tárgyalást a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel” - mondta Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az MTI-nek a szerdai megbeszélés után. Az MSZOSZ elnöke szerint a törvénytervezetet meg kell vitatni az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban is.

 

Közös szakszervezeti vélemény

2011.09.14

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgA BRDSZ, az FRSZ, az RSZV és az RKDSZ áttanulmányozta a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszűntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és szolgálati járandóságról szóló törvény tervezetet,  valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény szolgálati nyugdíj változással összefüggő módosításáról szóló tervezetet az abban foglaltakhoz az alábbi észrevételeket teszik.

 

Nyugállományú rendvédelmi dolgozók demonstráltak a 4-es főút szabolcsi szakaszán

2011.09.13

| Menüpont: HÍREK

RSZV-jó-logó.jpgNyugállományú rendvédelmi dolgozók demonstráltak a szolgálati nyugdíj visszamenőleges megszüntetése ellen tiltakozva hétfőn, a 4-es számú főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán; a tüntetők 8 és 16 óra között harminc gépkocsival állták el a fél útpályát és lassították a forgalmat a Záhony-Csap közötti magyar-ukrán határállomás előtt.